Bilindiği üzere felsefe bir zihin faaliyetidir. Var olanların varlığı, kaynağı, anlamı ve nedeni üzerinde düşünmektir. Bana sorarsanız dünyanın en büyük ve en gerçek filozofları çocuklardır. Çocuklar, basit şeyler hakkındaki sordukları ‘’ neden böyle baba, nasıl oldu anne, kim yaptı babaanne gibi sorularla kendi dünyalarında en saf ve hakiki felsefeyi yaparlar. Felsefe yapmak isteyenlerin ilk öğretmenleri çocuklar olmalıdır. Maalesef çocukluktaki bir çok saflığımızı kaybettiğimiz gibi felsefenin saf halini kaybetmişiz.
‘’Felsefe yolda olmaktır’’ der Jaspers. Peki yolda olmak ne demektir? Bu tanımdan önce de ‘yol’un ne olduğuna bakalım. Yol; A noktasından B noktasına gitmek isteyen birinin herhangi bir yöntemle katettiği mesafe ve bu mesafeyi kat ederken kullandığı yönteme uygun yerdir. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere bir insanın yolda olmasının anlamı B noktasına varmaktır. Ulaşılmak istenen bir hedef yoksa, ya da hedef ulaşılmaz görülüyorsa yolda olmanın da bir anlamı yoktur.
Zihin düşünmekle gelişir. Buradaki düşünmekten kastım elbette bir şeyi kafaya takıp strese girmek değildir. Düşünmenin gerçek manasını kastediyorum. Fakat düşünmenin asıl amacı zihni geliştirmek değil çözüm ve anlam bulmaktır. Hayatın anlamı, amacı, niye var olduğumuz konusunda bir sonuca ulaştırmayan düşünce ve felsefe; yolda olmak, yürümek ve ilerlemek değil, yürüme bandında olmak ve yürümektir. Evet bir faaliyet içindesinizdir düşündükçe düşünürsünüz ve bazı varsayımsal çıkarımlar yapabilirsiniz, ve bu çıkarımlarınız sizi yolda olduğunu zannettirebilir. Eğer sizi destekleyen bir grup ta varsa ‘’evet ben doğru yoldayım’’ diyebilirsiniz. Fakat günün sonunda bu varsayımsal çıkarımlarınızın ne sizin hayatınıza ne de sizi takip edenlerin hayatına bir şey katmadığını hatta bazen zarar verdiğini ve bir sonuca ulaştırmadığını görünce yolda değil yürüme bandında olduğunuzu anlarsınız. Hakiki felsefe de yürüme bandında olan felsefe değil Jaspers’in dediği gibi yolda olan felsefedir. Zira felsefe amaç değil araçtır. Felsefe yapmayı amaç olarak görenler felsefenin felsefesini anlayamamış veya felsefenin felsefesini hiç düşünmemiş olanlardır. Yaşamın, ve var oluşumuzun anlamını felsefeyle anlamaya çalışmak fakat niçin felsefe yaptığını sorgulamamak yolda olan değil yürüme bandında olan filozofların işidir.
İnsan düşünür (yani düşünme diye bir olgusu vardır) fakat niçin düşünür, düşünmenin anlamı nedir? İnsan anlam ara fakat niçin arar? Anlam aramasının anlamı nedir? İnsan felsefe yapar fakat niçin yapar? Felsefenin felsefesi nedir?
Bir insanın çok şey bilmesi onu bilgili yapar ama bilgin yapmaz. Bu sözü felsefeye sizin uyarlamanızı isteyeceğim. Bunu ben de burada yapabilirdim ama bu zihin dünyanızı sınırlamak olurdu ve ben bunu istemiyorum.
Son olarak eğer siz de bir yürüme bandındaysanız (zihin egzersizi haricinde) o banttan inin artık, ve gerçek manada yürümeye başlayın. Ve eğer sizi o banda bağlayan zincirlerden ve geri çağıran seslerden kurtulup özgürce yürürseniz bir süre sonra koşmaya başlayacağınızdan emin olabilirsiniz.