Yurt Dışından Online Alışveriş Yapacaklar Dikkat!

Yurt Dışından Online Alışveriş Yapacaklar Dikkat!

Türkiye’de yaşıyorsanız yurt dışında mevcut olan pek çok ürünün bizler için birer rüya olduğunu bizzat tecrübe etmişsiniz demektir. Aradığınızı bulamazsınız demiyoruz elbette. Bulursunuz. Ama çoğunlukla yurt dışı fiyatının on katına bulursunuz. Bu da tadınızı kaçırır. En azından bizim kaçırıyor? Peki böyle durumlarda ne yapmak istiyoruz? Elbette yurt dışından alışveriş yapmak istiyoruz. Ama nasıl yapacağız? Yurt dışından alışveriş yapmak yasal mı? Ne gibi aşamaları var? Dolandırılma ihtimalimiz nedir? Aldığımız ürün Türkiye’ye sağ salim gelir mi?

Sorular,sorular…

İşte bu yazıyı bu sorulara cevap vermek amacıyla hazırladık. Şimdiden keyifli alışverişler.

Yurt dışından Alışveriş Yapmanın Pratikte Yurt içinden Online Alışveriş Yapmaktan Ne Gibi Farkları Vardır?

Aslında pek de farkı yoktur. Özellikle de alışveriş yaptığınız sitenin desteklediği dillerden birine hakimseniz. Sağlıksız otomatik çeviriler bazen yanıltıcı olabilir. Bu sebeple en iyisi bu dillerden birini bilmektir. Böylece sitenin size beyan ettiği ve sizi uyardığı her şeye hakim olursunuz. Bunu güvenle sağladıktan sonra aslında yurt dışından alışveriş yapmanın pratikte yurt içinde alışveriş yapmaktan hiçbir farkı yoktur. Almak istediğiniz şeyi seçersiniz ve ödemenizi yaparsınız. Ürün de size kargolanır. Peki bu kadar basitse neden bize çok komplike gözüküyor? İşte sebepleri:

Vergi Sorunu

Elbette kendi getirip sattığı ürüne vergi uygulayan devletin, sizin de getirteceğiniz/ satın alacağınız ürüne vergi uygulayacağı açık bir gerçektir. Maalesef vergi ödemekten kaçma şansımız çok düşük. Vergi oranı an değişse de yurt dışından aldığınız ürünler için belli bir oranda vergi ödemeniz gerekiyor. Yurt dışından tek seferde getireceğiniz 30 Euro ve altında ücrete sahip ürünlerden vergi alınmıyor. Yani sadece varsa kargo ücreti ve ürün ücretini ödeyerek ürüne doğrudan sahip olabiliyorsunuz.

Son güncellemeye göre 30 Euro’ya kadar vergi ücreti olmadığı biliyor. Alacağınız ürünün ücreti 30 Euro ve 1500 Euro arasındaysa bu ürünün fiyatına ek olarak bir de gümrük vergisi ödeyerek aldığınız ürünü gümrükten geçirebilirsiniz. Avrupa ülkelerinden gelen ürünleriniz için yüzde 18, diğer ülkelerden satın aldığınız ürünler için ise yüzde 20 oranında vergi ödemeniz gerekiyor. Vergi fiyatlarına kargo ücreti yansıtılmıyor. Aynı zamanda tek kısıtlama ücret değil. Aldığınız ürünün gümrükten geçmesi için belirli bir ağırlık limiti de var. Şu anda bu limit 30 kg ve altı.

Alacağınız Ürün Sayısında Bir Sınır Yok

Bir seferde alacağınız ürün sayısında bir sınırlama artık mevcut değil. 2014 yılı itibariyle sınırsız ürün alma hakkına sahipsiniz. Ama dediğimiz gibi belirli bir kilogramı ve ücreti kabul ediyorlar. Eğer bu sınırları aşarsanız satın alsanız bile ürün size ulaşmayacaktır. Fakat alışverişlerinizi devlet elbette belirli bir gözetim altında tutuyor. Size verilen bu sınırsızlık hakkının sürekli olarak kullanılması da şüphe uyandırabiliyor. Bu alışverişin ticari faaliyetler için yapılan alışverişlermiş gibi gözükmesi durumunda alışveriş  hakkınıza bazı kısıtlamalar da getirilebiliyor.

Kargo Mevzusu

Ürünün size kargolanması noktasında yurt içindeki sistem aynen geçerli. Dikkat etmeniz gereken şey ise kargonun şartları. Öncelikle alışveriş yaptığınız sitenin sizin ülkenize gönderim yapacağından emin olun. Daha sonra hevesle doldurduğunuz sepetinizi tek tuşla iptal etmek zorunda kalabilirsiniz. Bir sonraki dinamik ise kargı ücretidir. Bazı siteler ürün veya ülke sınırlaması olmadan dünyanın her yerine ücretsiz gönderim yapar. Bazı sitelerde ise belirli kurallar mevcuttur. Alışveriş yapmadan önce bunları kontrol etmeyi unutmayın!

Son Olarak: Aman Dolandırılmayın!

Alışveriş için bilindik siteleri tercih edin. İstediğiniz ürün bu sitelerde yoksa mutlaka alışveriş yapacağınız siteden alışveriş yapmış insanların yorumlarına bakın. Hatta mümkünse sizin ülkenizden yazılmış yorumları da detaylı inceleyin. Kargo kutusundan ne çıkacağı belli olmaz. İnternet alemi bir dolu şikayetle dolu. Yurt içi olsa yasal işlem neyse yaparsınız ama yurt dışı alışverişlerinde hakkınızı aramanın da oldukça zor olduğunu unutmayın. Paranız da emeğiniz de boşa gitmesin.

İdil Ceren Yılmaz
Gezegendeki yolculuğunun 24'üncü yılında. Atmosferde başıboş gezen hikayeleri yakalayıp insanlara anlatmak en büyük tutkusu.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Yatılı Okuldaki Matematik Dersleri
Yatılı Okuldaki Matematik Dersleri

Yatılı Okuldaki Matematik Dersleri

Sonraki
Kadıköy’deki Polis Müdahalesinin Ardından Las Tesis Bu Kez Mecliste!
Kadıköy’deki Polis Müdahalesinin Ardından Las Tesis Bu Kez Mecliste!

Kadıköy’deki Polis Müdahalesinin Ardından Las Tesis Bu Kez Mecliste!

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.