Youtube 2000li yılların başında hayatımıza giren ve her anlamda hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş bir platform. Çoğumuz aklımıza bir video geldiğinde orada olduğunu varsayarak ilk önce Youtube’da arama yaparız. Genelde de aradığımızı bulabiliriz. İzlemekten vazgeçemediğimiz, tekrar tekrar izlemek istediğimiz videolar olabilir. Ama sürekli benzer içerikler izlemekten hepimiz sıkıldık. Bu da bizi Youtube’da farklı tatlar aramaya itti. Birbirini takip eden konseptli videoları izlemek artık eskisi gibi keyif vermiyorsa, farklı kanallar hakkında fikrim olsun diyorsanız yazımızın devamı tam olarak sizin için!
- Dükkan
- Mesut Süre ile İlişki Testi
- Daire
- Şokopop
- 140 Journos
1) Dükkân
Dükkân 2021 yılında yayın hayatına başlayan ve kültür sanat dünyasından konukları ağırlayan bir program. Konsept olarak Balon’u kullanıyorlar. Balon konseptinde konuklara birtakım kavramlar veriliyor ve onlardan bu kavramların hak ettiği değerden yukarda mı aşağıda mı olduğunu söylemeleri isteniyor. Yani kavramlar yüceltilmelerini ya da yerilmelerini hak ediyorlar mı yoksa etmiyorlar mı? Konuk eğer kavramın hak ettiği değeri gördüğünü düşünüyorsa Balon, hak etmediğini düşünüyorsa Nolab diyor. Balon olmasa da başka bir şey olsa olmaz mıydı diyebilirsiniz tabi ama o zaman da o kelimenin tersi kullanılırdı muhtemelen.
Kanalda aynı zamanda Melis İşiten ‘in de konuk ağırladığı bir programı var. Ünlü söyleşileri ve güncel bilgileri tartışmayı aynı anda görmek isterseniz bu kanalı tercih edebilirsiniz!
2) Mesut Süre ile İlişki Testi
Radyo ve podcast yayınlarından tanıyor olabileceğiniz Mesut Süre geçtiğimiz yıllarda Youtube’da ilişki testi yapmaya başladı. Başvuran çiftlerin kendilerini ve ilişkilerini tanıtmalarıyla başlayan program ilişkilere dair soruların sorulduğu bölümlerden oluşuyor. Çiftlerin verdikleri cevaplara göre finalde katılan çiftin ilişkisi izleyiciler tarafından puanlanıyor. Program aynı zamanda biletli bir şov şeklinde olduğu için izleyici olarak katılan konuklarla diyaloglar da mevcut.
Benim ilişkim test edilemez diyorsanız siz de haklısınız. Her ilişki kendine has güzelliktedir. Ancak farklı insan tiplerini ilişkilerinde inceleyebiliyor olma fikri çoğu izleyicide heyecan yaratıyor. İnsan ilişkilerine dair gözlem yapmayı seviyorsanız kaçırmayın!
3) Daire
Yaşam alanınızda değişiklikler yapmaktan keyif alıyorsanız bu program tam size göre. Daire 2019’dan beri Türkiye’nin farklı noktalarından tasarımı ve dizaynı bakımından ilginç olan evleri izleyicilerle buluşturuyor. Tabi ev sahiplerinin bilgisi dahilinde. Aslında ana akım medyada ünlülerin evlerine yapılan ziyaretlerin olduğu programlara benzetebiliriz ancak burada kişiler ulaşılamayacak uzaklıkta ki ünlüler değil hayatın içinden kendi zevklerini evlerine taşımış kişiler oluyor. Dekorda bazen çok ucuz bazen çok pahalı ürünler kullanılsa da evlerde temel olarak kullanışlılığın ön planda olduğunu görüyoruz.
Kısacası Daire kendi evlerimizi ufak dokunuşlarla nasıl değiştirebileceğimizi bize gösteriyor. Siz de evimle ne yapacağımı bilmiyorum, fikre ihtiyacım var diyorsanız Daire’ye bir göz atabilirsiniz!
4) Şokpop
İnternet aleminin derinliklerine, Türk Televizyon tarihinde ki unutulmaz anlara merakınız varsa Şokopop sizin için bulunmaz bir nimet. 2018’den beri Youtube için içerik üreten Şokopop magazin kavgalarını, sansasyon yaratmış ünlülerin hayatlarını en ince detayına kadar araştırıp kendi stiliyle anlatıyor. Ancak maskesiyle yapıyor bu işi. Çok uzun süre gerçek yüzünü göremediğimiz Şokopop bu gizemini yakın geçmişte kaldırsa da videolarında hala onu maskeyle görüyoruz.
Kimilerine göre magazin programları gereksiz ve eğiticilikten uzak yayınlar olarak görülebilir. Ancak magazin tarzı içeriklerin, kişileri hayat telaşından bir süre de olsa uzaklaştırdığı, düşünmeden yalnızca eğlenerek vakit geçirmesini sağladığı da yadsınamaz bir gerçek. Şokopop, magazin severleri kahvelerini alıp saatlerce ekran başına kilitleyebilir, bizden söylemesi.
5) 140 Journos
Yeni nesil belgesel deyince akıllara gelen ilk isim olmakla tanıdığımız 140 Journos aslında 2012’de başlamış yayın hayatına. Ancak son yıllarda etkileşimi çıktığı yıllardan oldukça fazla. 1,3 milyon takipçili bu kanalda ise yok yok. Belgesellerden hayat hikayelerine, başarı öykülerinden haber içeriklerine kadar geniş bir yelpazesi var. İçeriklerinin ortak noktası ise toplumsal gündem. Seçimler, olimpiyatlar, salgın hastalıklar gibi toplumun her kesimini etkileyen ve düşündüren olaylar üzerine hazırlanmış keyifli belgeselleri mevcut. Videoların düzenlenişi, sıralanışı ve özellikle müzik seçimleri ayrıca tebrik edilesi.
Geçmişi ve gündemi takip etmek istiyorum ama klasik belgesel programları da bana göre değil diyorsanız 140 Journos’a bir göz atabilirsiniz.
Bu ve benzeri yazıların devamı gelsin derseniz yorum yapıp takip edebilirsiniz!
Not: Bu yazının araştırma ve düzenlenmesi tamamen şahsıma aittir.