Profesyonel sosyal ağ platformu LinkedIn’in aslında Facebook, Twitter, Snapchat ve Instagram’dan daha uzun zamandır var olduğunu biliyor muydunuz? Ama şimdi her zamankinden daha önemli hale geldi! Peki biz bireysel kullanıcılara LinkedIn nasıl avantajlar sağlar? LinkedIn doğru bir şekilde nasıl kullanılır? LinkedIn neden önemli?
LinkedIn Dünya çapında 200 ülke ve bölgeden fazla yerde bulunan 660 milyondan fazla kullanıcısı ile en büyük profesyonel sosyal ağ platformu. Hem bireylere hem de kurumlara hizmet edebileceği birçok ara yüze sahip dijital bir kaynak bizler için.
LinkedIn doğru bir şekilde nasıl kullanılır?
LinkedIn bir bireyin kendisini en profesyonel şekilde temsil edebileceği tek sosyal platformdur. Diğer sosyal platformlarda olduğu gibi bir yazı karakteri sınırı, kişisel bilgi alanı sınırlılığı yoktur. Dikkat çekici görsellere değil tamamen profesyonel olarak düzenlenmiş bir profile ihtiyacınızın olduğu bu platform sizlere iş aramak, iş bulmak, kişilerle iletişime geçmek ve yetkinlik sahibi olduğunuz konularda paylaşım yapmak için çeşitli fırsatlar sunar.
LinkedIn’de geçmiş iş deneyimlerinizi, eğitim geçmişinizi, üye olduğunuz sivil toplum kuruluşlarını ve derneklerini, gönüllü olduğunuz toplulukları ve sahip olduğunuz yetenekleri sergileyebileceğiniz alanlar vardır. Ayrıca aydınlık seçilmiş bir profil fotoğrafı ve doğru bir arka plan seçimi de yaparak yükleyebileceğiniz, görselliği de ön plana çıkarabileceğiniz alanınız da mevcut. Bu alanları doldurduktan sonra LinkedIn’in bize sorduğu iki soru var:
- Sen kimsin?
- Kendini bize anlatır mısın?
Birinci sorunun cevabı aslında LinkedIn’de tagline – başlık olarak geçen profil resminizin hemen altındaki satır. Buraya yazdıklarınızın özellikle başındaki kısım profilinizi kişiler görüntülemese dahi adınızın yanında çıkıyor. Kişiler profilinizi görüntülediklerinde ise ilk olarak bunu görüyorlar. Yani aslında yüz yüze tanıştığımızda ilk etkiyi bıraktığımız üç dakikanın bu platforma dökülmüş hali burası. Bu satırları iyi kullanın ve kendinizden bahsedin.
İkinci sorunun cevabı ise LinkedIn’in bizler için “Özet” adı altında ayırdığı alana gelmeli. Hangi sektörlerde, hangi pozisyonlarda, kaç yıl tecrübeniz var? En çok hangi yeteneklerinize güvenirsiniz? Hangi okul mezunusunuz? Sizi ne heyecanlandırır? İşte bunları düşünerek buraya bir özet yazmanız gerekiyor.
Diğer alanları doldururken de kendinizden ve yaptığınız işlerden bahsetmeye çalışın. Unutmayın bu alanlar siz kendinizi anlatabilin diye var. Aslında özgeçmişe benzeyen ne çok yanı var LinkedIn’in. Fakat en büyük farkı ise, özgeçmişinizi normalde görmeyecek kişilerle dahi, bilgilerinizi paylaşabilir ve kendinizi gösterebilirsiniz. İşte tam burada önemli olan asıl nokta devreye giriyor, günümüzün en çok önem kazanan kelimelerinden biri NETWORKING.
LinkendIn Networking
Bir LinkedIn profili oluşturduktan sonra çevrenizle bağlantılar kurmaya başlamanız gerekmekte. Bu kişiler öncelikle tanıdığınız iş ve arkadaş çevreniz olabilir. Daha önce çalıştığınız işlerdeki tüm çalışma arkadaşlarınızı, astlarınızı ve üstlerinizi bağlantılarınıza ekleyebilirsiniz. Şimdi çalıştığınız işinizdeki tüm çalışma arkadaşlarınızı da eklemeyi unutmayın! Ardından takip etmek istediğiniz, bağlantıda olmak istediğiniz kişileri düşünün ve tespit edin sonra kişilere de bağlantı isteği gönderin. Unutmayın, sizi görüntüleyecekler. Buradaki asıl noktamız yine bireysel markamızın nasıl göründüğü ve kendimizi ne kadar iyi ifade ettiğimiz olacak. Bağlantıda olmadığınız ve tanımadığınız kişilere bağlantı isteği gönderirken onlarla neden bağlantıya geçmek istediğinize dair küçük bir notu ilgili boşluğa yazabilirsiniz. Örneğin “Sizi ve profesyonel hayatınızı severek takip ediyorum ve paylaştığınız güncellemelerden haberdar olmak istiyorum” veya “Daha önce okulumuzda verdiğiniz seminerde sizleri dinlemiştim ve gelecekteki etkinliklerinizden haberdar olmak istiyorum” yazabilirsiniz.
Bir akademisyen veya Yönetici Asistanı olarak bizler LinkedIn’i kullanırken neler elde edebiliriz?
Öncelikle hem mesleğimizin doğru temsili hem de bu mesleklerle ilgili daha fazla insanın bilgi sahibi olması için makaleler yazabiliriz, paylaşımlar yapabiliriz. Bu makale ve paylaşımlar tüm profesyonel çevreniz tarafından görüntülenecek. Beğenilecek ve paylaşılacak. Sizinle bağlantıda olmayan kişilerin de akışlarında gözükecek. Birinin daha kalbine dokunabilir veya hiç beklemediğiniz bir anda bu paylaşımız sayesinde bir iş teklifi dahi alabilirsiniz. Aslında profesyonel olarak bildiğimiz o kadar çok şey varken neden bunu paylaşmayalım? Paylaşarak çoğalmaz mı bilgi de mutluluk gibi? İşte LinkedIn kendi uzmanlığınızı, bilginiz ve içtenliğinizi tamamen profesyonel bir ortamda ve profesyonel amaçlarla paylaşmanız konusunda elinizden tutan en önemli platform. Siz de sıkıca LinkedIn’in elinden tutun. İş başlığı altındaki çeşitli işleri inceleyin, kişiler başlığı altında size önerilen kişilere bakıp bağlantıda olmak istediğiniz kişileri ekleyin ve profesyonel network geliştirme çalışmalarına başlayın.
Profesyonel ve optimizasyonu yapılmış bir LinkedIn sahibi olmak veya LinkedIn kullanıcı eğitimi almak isterseniz, sizlere önerimiz Suit Your Job firması. İletişime geçmek için kendilerine linkedin@suityourjob.com veya tabi ki linkedin.com üzerinden ulaşabilirsiniz.