Yoga Hakkında Bilmeniz Gerekenler & Yoga’nın Faydaları

Yoga Hakkında Bilmeniz Gerekenler & Yoga'nın Faydaları

Yoga Nedir?

Yoga kelime anlamı olarak eski Hintçe dilinde “yeug” demek. Kelime kökeni bakımından yoga görüldüğü üzere 1000 yıllık bir meditasyon. 1900lerin başlangıcında Amerika popüler olur iken sonrasında ise Avrupa’da popülerleşen yoga bünyesinde birçok teknik barındırıyor. Günümüzde de popülerliğini koruyan yoganın tekniklerine gelin yakından bir bakalım.

Yoga Hakkında Bilmeniz Gerekenler & Yoga'nın Faydaları

Yoga Teknikleri Nelerdir?

Rahat Oturuş (Sukhasana):

Yoga denince akıllara gelen duruş şüphesiz rahat oturuştur. Sırtınız dik omuzlarınız ise gevşek bir çekilde bağdaş kurarak yere oturunuz. Sonrasında ise; gözlerinizi kapatarak nefes alışverişlerinizi dinleyin. Bu pozisyonda iken çevrenizde olup bitenleri bir radar gibi kullanarak farkında olun. Sonra dikkatinizi tekrardan duruşunuza ve nefesinize vermeye hazır olun. İki yönünüze yavaşça geniş daireler çizerek nefes vererek boynunuzu çevirin.

Son olarak ise nefesinizi alırken omuzlarınızı kulaklarınıza doğru çekip nefesinizi verip rahatlayın. Rahat Oturuş duruşundayken dilerseniz omurga esnetme hareketleri de yapabilirsiniz. Rahat Oturuş pozisyonundayken sol elinizi sağ dizinize sağ elinizi ise arka omurganızı destekleyecek bir şekilde yere konumlandırın. Sağ yönünüzden arkanızı doğru dönerek omurganız ve sırtınızın esnediğini hissedin. Normal nefes alış verişini vererek bir süre bu pozisyonda kalınız. Tekrardan ortaya merkezinize dönüp dinlendikten sonra bu pozisyonu sol yönünüze doğru da yapın.

Kedi Esnemesi (Marjarasana):

Dört ayağınız üzerinde durarak kedi esnemesi pozisyonuna başlayabilirsiniz. Elleriniz omuzlarınızın altında dizleriniz ise kalçalarınızın altında olmalı. Nefesinizi vereceğiniz zaman tıpkı kedi dostlarımız gibi karnınızı omurganıza doğru çekin. Bulunduğunuz yeri el ve dizleriniz ile iterken sırtınızı tıpkı sinirli bir kedi gibi kabartın. Bu pozisyonda iken en az 3 defa derin nefes almalısınız.

Yoga Hakkında Bilmeniz Gerekenler & Yoga'nın Faydaları

Çocuk Duruşu (Balasana):

Öncelikle dizlerinizi hafifçe açarak çömelin ve kollarınızı ise önünüze uzatarak elleriniz ile öne doğru emekleyin. Gövdenizi uyluklarınızın üstünde rahatça bırakıp alnınızı yere yaslayın. Bu pozisyonda iken en az üç defa derin nefes alın.

Güvercin Hazırlık Duruşu (Eka Pada Rajakapotasana):

”Aşağı Bakan Köpek” duruşunu alın. Sonrasında ise bir dizinizi öne doğru çekerek ayağınızı içe doğru kıvırın, diğer bacağınızı ise tıpkı güvercin kuyruğu gibi geriye doğru uzatın. Sırtınız dik bir şekilde ileriye doğru bakın iki eliniz ise yerde olmalı. Bu duruşta iken en az 10 kez derin nefes alın ve en son yavaşça doğrularak hareketi diğer ayağınız ile diğer tarafa da uygulayın.

Karga Hazırlık Duruşu (Bakasana):

Öne doğru eğilerek pozisyona giriş yapın. Avuç içlerinizi ise omuzlarınızın mesafesinde yoga matınıza koyun, el bileklerinizin kıvrımları yoga matınızın kenarına denk gelmeli. Sonrasında ise parmak uçlarınızı yere bastırıp ileri doğru bakın. Dizleriniz koltuk altınıza doğru bir şekilde kollarınızın üst tarafına doğru yaklaştırın. Bu şekilde dururken büyük ihtimalle dizleriniz kayacaktı.

Dirsekleriniz omuzlarınıza aynı hizada tutarak hafifçe bükülü olmalı, topuklarınızı poponuza yaklaştırıp aynı anda bacaklarınızı yerden kaldırın. Son olarak ise hafifçe ileri doğru bakıp kollarınızı uzatın. Bu duruşta iken en az üç derin nefes alıyor olmalısınız.

Ayak Ucunda Esneme:

Öncelikle önde bir noktaya bakarak ellerinizi başınızın tepesinde kenetleyin. Nefesinizi derin bir şekilde alırken kollarınızı gökyüzüne doğru uzatın. Sonra ise ayak parmak uçlarınız ile yükselin, nefesinizi verirken tabanlarınız yere, ellerinizi başınızın üstüne getirerek tekrar hareketin başlangıcına dönün.

Yoga Neden Önemli? Hayatımıza Etkisi Nedir, Faydaları Nelerdir?

Yoga duruşlarını yaparken sürekli nefes almanızı sürdürerek daha iyi bir duruş, güçlü dizleriniz olur. Yoganın hayatımıza birçok faydası bulunuyor sizin için tek tek, madde madde sıraladık.

İstediğiniz Kiloya Ulaşırsınız

İstediğiniz kiloya yoga ile ulaşabilirsiniz. Yoga pratiği yaparak hangi yemeği ne zaman istediğine vücudunuz karar verir hale gelir. Böylece yoga ile kilo kontrolü yapmanızda yardımcı olur.

Stresten Kurtulur İç Huzuru Yakalarsınız

Stresten kurtulursunuz. Gün içinde yaptığınız yoga ile hem zihniniz hem de bedeniniz dinlenerek stresten kurtulur. Yoga bir nevi bünyenize vücut detoksu yapmış olursunuz.

Yoga ile iç huzurunuzu yakalarsınız. Hepimiz elbette yeşillikler içinde sessiz bir yerde olmayı ya da bir dalga seslerini dinleyerek kumsalda yürümek isteriz. Ancak gün içinde bunları yapabilmemiz mümkün değil, yoga tam da bu evrede bizi mutlu ediyor. Yoga ile kendi iç dünyamızda seyahate çıkarak ruhumuzu dinlendiririz.

Yoga Hakkında Bilmeniz Gerekenler & Yoga'nın Faydaları

İnsan İlişkileriniz Güçlenir

İnsan ilişkilerimiz güçlenir. Yoga sayesinde en yakın arkadaşınız ile olan ilişkinizi gelişir. Zihniniz mutlu olur ise; insan ilişkileriniz güçlenir.

Enerjiniz Artar

Enerjiniz artar. İşten eve döndüğünüzde ya da okuldan döndüğünüzde kendinizi tükenmiş hissediyor iseniz yoga imdadınıza yetişecektir. Günün sonunda yapağınız bir yoga sizi daha enerjik hissettirecektir. Gün sonunda yapağınız sadece on dakikalık bir yoga meditasyonu ruhunuzu yenileyecektir.

Daha Parlak Bir Cilde Kavuşursunuz

Yoga duruşlarında ter attığınızdan vücudunuzdaki toksinler derinizden atılır ve cildiniz parlar.

Uyku Kaliteniz Artar & Kan Basıncınız Normalleşir

Uyku kaliteniz artar, kan akışınız hızlanır ve bu sayede oksijen alımınız artarak kan basıncınız normalleşir.

Yorgunluğunuzu Alır

Yoga hareketleri ile kaslarınızı esneterek güçlenir ve sonunda vücudunuzda yorgunluğa neden olan birikmiş laktik asit atılır.

Dikkatinizi ve Konstantrasyonunuzu Olumlu Etkiler & Hafızanızı Güçlendirir

Dikkatinizi, konsantrasyonunu olumlu etkiler. Hafızanızı güçlendirir.

Sağlıklı Bir Zihne & Fit Bir Vücuda Ulaşırsınız

Spor salonuna gitmeye vakit bulamıyor iseniz dışarıda yürüyüş yapacak arkadaşınız yok ise yoga yaparak daha sağlıklı bir zihne ve fit bir vücuda kavuşabilirsiniz.

Yoga duruşları sayesinde kaslarınız güçlenir ve sık sık yaşadığınız sırt ağrılarınız azalır.


Bu İçeriği Okuduğunuz için Önerdiğimiz İçerikler:

İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar:


 

İrem Surel
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
”Kadın Doğulmaz, Kadın Olunur!”: Simone de Beauvoir
''Kadın Doğulmaz, Kadın Olunur!'': Simone de Beauvoir

”Kadın Doğulmaz, Kadın Olunur!”: Simone de Beauvoir

Sonraki
Feminizmi Anlayanlar, Ondan Neden Korkuyorlar?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.