Yeni Tarz Yayıncılık ''Podcast''

     

       Çoğumuz hayatımızın belirli zamanlarında radyo dinlemiş yada dinlemektedir. Ancak eskisi gibi günlerce belirli bir programı bekleyip,  uzun sürelerce ve zevkle dinlediğimiz bir radyo alışkanlığımız kalmadı. Artık radyolar trafikte haber  ve müzik dinlediğimiz bir araç oldu. Her şeyin evrimleştiği günümüz dünyasında, bu alışkanlığımız da  doğal olarak evrimleşti.

Nedir bu Podcast ?

        Temel olarak Podcast kelimesinin ne anlama geldiğini açıklamak bu konuyu aydınlatmada çok faydalı olacaktır. Her konuda devrim yapan Apple firması,  gene bu konuda öncülük etmede vesile olmuş ve bu konuda da büyük bir  rol oynamıştır. Apple firmasının ülkemizde de çok fazla satmış olduğu ”iPod” ürünleri vardı hatırlarsanız. Bu ürün aslında bize hiçte yabancı olmayan Müzik Çaların gelişmiş versiyonuydu. Günümüz Podcastlerinin ilk örnekleri iPod için geliştirildiği için isminin ilk kısmını buradan almaktadır. ”Cast” sözcüğü ise ingilizcede ki ”broadcast”(yayın) cümlesinden gelmektedir.

        Podcasting radyo programlarının internet aracılığıyla bilgisayar veya taşınabilir cihazlara indirilebilecek yada ulaşabilecek şekilde yayın yapmaktır. Podcast ise bu indirilen veya ulaşılabilen dosyalara yada bölümlere verilen isimdir.

Neden bunu dinleyelim ?

       En başta zevk meselesi tabi ki. Ama mantık çerçevesinde değerlendirmek gerekirse şöyle bir avantaj listesi yapabiliriz. 

  • Ücretsiz ve Kolay erişilebilir
  • Herhangi bir iş yaparken dinlenebilir
  • Kişisel Gelişim ve Eğitici içerikler bulunur
  • Genel yayıncılık ortamına göre çok daha özgün ve samimi ”SANSÜRSÜZ”

Podcastlere bir çok platform üzerinden ücretsiz ulaşabilirsiniz.

Spotify, Google, Apple Podcast, Breaker, Anchor, Overcast, Pocket Cast, RadioPublic ve bir çok platform ücretsiz olarak yayın yapmakta.

Podcaster olmak için hiç bir engel yok fikrin olsun yeter !

        Bu başlığı yazmada en büyük neden ,bu başlık altında yazacaklarım olacak. İşin mutfağını bilmeyenler podcast yapmanın o kadar kolay olmadığını, kayıt yapılsa dahi nasıl yayınlayacağız diye düşüneceklerini tahmin eder gibiyim. İlk olarak kendi kanalımın bir reklamını yapmadan geçmeyeceğim. ”Kafamda Deli Sorular ” isminde yaklaşık olarak 6 ay gibi bir süredir yayın yapıyorum. Bu süre zarfında 30 dan fazla bölüm yaptım ve daha fazlasının geleceğini umuyorum. Benim podcast maceram 3 veya 4 yıl öncesinde başlayan dinleyici kişiliğime dayanmakta. Podcast kanalımın içeriği hakkında bir bilgi veremiyorum her şey çıkabilir içinden , bir kanala bakıp dinlemenizi tavsiye ediyorum.

       Pandemi döneminin verdiği uzun zamanlar ve kendim ile baş başa kalışlarım sonucunda. Uzun süredir vakit geçirdiğim bu platformda neden bende yayın yapmıyorum düşüncesini oluşturdu. İnternette yaptığım araştırmalar ve podcast üzerine yapılan toplantılara katılarak, bu konuda  teknik ve teorik işler kısmını öğrendim. İşin teknik ve teorik kısmını bundan sonra ki başlık altında kısaca bahsedeceğim. Ancak her şeyden önce ortaya bir malzeme koymak önemli. İnsanlar neden beni dinlesin  bu soruyu kendinize sormanız gerekli. Ben insanları eğlendirecek bir kanal mı yapacağım yoksa bilgi veren ciddi bir kanal mı olacağım. Kendi kanalımda ben bu ikisini harmanlamaya çalıştım, ilk bölümlerde bireysel yapmaya çalışsam da  karşılıklı biriyle bölüm yapmak hem daha rahat hem de daha sürükleyici ve eğlenceli hale getiriyor. Bunların hepsini planladıktan sonra bir podcast kaydı yapmamak için hiç bir neden yok !

Nasıl Podcast kaydedip yayınlarım ?

      Bir podcast kayıt edip yayınlamak artık çok basit ve bunun ismi ”Anchor” bu uygulamayı telefonunuza indirip gerekli şeyleri yazdığınızda (kanal adı,açıklaması vb..) kanalınızı resmen oluşturmuş oluyorsunuz. Kayıt kısmına gelirsek uygulama içinden kayıt etme imkanı olduğu gibi dışardan ses dosyasını atarak uygulama yardımıyla çoğu platformda yayın yapabilirsiniz. Anchor sayesinde Spotify,Google Podcast, Apple Podcast ve bir çok podcast platformunda otomatik olarak eş zamanlı yayınınız paylaşılmaktadır.

     Ben daha profesyonel yayın yapmak istiyorum diyorsanız. Öncelikle kayıtlarınızı mobilden değil Bilgisayar ve Mikrofon aracılığı ile yapmanız gerekmektedir. Tabi Mobilden kaliteyi arttırmakta mümkün uygun fiyatlı bir Yaka Mikrofonu ile yayınızın kalitesini çok yukarılara çıkarmanız mümkün. Kendim yayınlarımı Bilgisayar ve USB Mikrofon yardımıyla yapıyorum.

Benim yolumdan gidecekler için kendi yayın serüvenimi adım adım özetleyeceğim.

  1. Konuklu yayın yaptığım için öncelikle bir online iletişim programı üzerinden iletişim sağlıyorum.(Discord,Skype,Meet)
  2. Kendi sesimi ve arkadaşımın sesini kayıt etmek için OBS Studio(Ücretsiz) programını açıyorum.
  3. Ses dosyasını düzenlemek için Audacity (Ücretsiz) açıyorum. Ayrıca konuğunuz fiziksel olarak yanınızda ise direkt bu program üzerinden ses kaydı alabilirsiniz.
  4. OBS Studio normalde Bilgisayar Ekran kaydı alınırken kullanılan bir program olduğu için kayıt sonrası çıkan dosyayı Audacity programı yardımıyla ses dosyası formatında açarak, gerekli düzenlemeler sonrası kaydı yayınlamaya hazır hale getirecek.
  5. En son aşama olarak Anchor sitesi üzerinden ses dosyasını yükleyerek, bölümü her platformda yayınlıyorum.

Ek bilgi : Bölüm kapakları ve kanal kapaklarını www.canva.com uygulamasından kendi yaratıcılığınızla ücretsiz bir şekilde yapabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi çok zor bir süreç değil istedikten sonra yapılmayacak bir şey yoktur. Ama önce iyi bir podcast dinleyicisi olun ,podcast dünyasına girdiğinizde emin olun çok keyif alacaksınız. Sizin de içinizde benim gibi insanlara ulaşmak ve bir şeyler katma içgüdüsü varsa hiç düşünmeden bu mecraya gelip yayınlar yapın.

Kafamda Deli Sorular Podcast Kanalı

Apple Podcast  : 

 https://podcasts.apple.com/us/podcast/kafamda-deli-sorular/id1501863215

Spotify Podcast:  

 https://open.spotify.com/show/2d67mimzHgUzFKcQ7LFiPs?si=zCKfMRIYTvm2PpVpu6hzhA

Google Podcast :  https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy8xNGJiZTkwMC9wb2

Sorularınız için bana mail atabilirsiniz

cantasliyurt@gmail.com

Mert Can TAŞLIYURT

Mert Can Taşlıyurt
Hakkımızda bilmek istedikleriniz sizi hiç alakadar etmez
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
V For Vendetta
Sonraki
Sokak Hayvanları

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.