Yeni Dünya Yönetmeni: Markalaşma

Dünyayı yöneten şirketler tabirini duymuşsunuzdur…

Dünya ekonomisini takip edenler ya da işin içinde az dahi olsa olanlar bilir ki, globalleşen dünyayı artık devletlerden çok büyük markalar yönetmekte.

”Peki bu şirketler, nasıl bu kadar büyüyebildi” sorusunu duyar gibiyim; tabii ki markalaşarak.

Bu blog yazımda sizlere markalaşmanın tanımını, işlevini ve faydalarını ele alacağım.

Markalaşmayı bilmek ya da anlamak çok çok değerlidir. Markalaşma, bir fikri veya ürünü, pazarlama araçlarıyla hedeflenen müşteri kitlesinin zihnine yerleştirilip algı yaratılmasıdır diyebiliriz. Bir başka deyişle markalaşma, tüketicilerin verdiği roller veya markanın tüketicilerin dayatmasını istediği roller olarak da tanımlayabiliriz.

Eğer ki siz, bir tüketici olarak sürekli aynı markayı tercih ediyorsanız, siz bu şirketin markalaşmasına katkı sağlıyorsunuz demektir. Tabii ki sadece büyük şirketler bazında düşünmek doğru olmaz, aynı zamanda küçük ölçekli işletmeler de markalaşmayı tanımlamakta ve bunun faydalarını sağlamaktadır.

Şirketler kar etme amacıyla kurulur, dolayısıyla kar ettikçe de büyüme fırsatı bulurlar. Kar etme ve büyüme yolunda birçok değerli strateji vardır. Bunlardan biri de konumuz olan markalaşma stratejileridir. Markalaşma, aynı zamanda iyi bir üne sahip olan bir işletme varlığını inşa etmenin en önemli yollarından biridir. Eğer bir şirket iyi bir üne sahip olamazsa ve saygınlık kazanamazsa, günümüzün acımasız piyasasında sürdürülebilirliği yitirmesi kaçınılmazdır.

Markalaşma, zannedilenin aksine görsellik ve logo gibi sembollerden ziyade, iş ve işletme modeliniz, organizasyon yapınız, yönetim felsefeniz, misyon ve vizyonunuzla ilgilidir.

Markalaşmış bir işletmeyi hatırlamak kolaydır, zihinden kolay kolay çıkmaz. İnsanların belirtilen markayla iletişim kurabilmeleri, etkileşimde bulunabilmeleri, akılda kalıcılığın en güçlü sebeplerinden biri olarak gösterilir. Müşteri memnuniyetinin bıraktığı olumlu etki, pozitif iz olarak tanımlanabilir. Bu durumda müşteri, memnun kaldığı ve ödediği ücretin karşılığını aldığı işletmeyi tekrar tercih edecek ve tekrar para kazandıracaktır çünkü o işletme artık müşterinin zihninde pozitif bir iz bırakmış ve güvenilir bir konuma ulaşmıştır.

Biraz da markalaşmanın nasıl yapılabildiğinden, yani markalaşma stratejilerinden bahsedelim istiyorum.

MARKALAŞMA STRATEJİLERİ

1-Hedef pazarınızı tanımlayın

Hedef Pazar, işletmenin hitap etmek istediği ve çekmek istediği müşteri grup ya da grupları olarak tanımlanabilir.

Dolayısıyla nasıl ve ne tür müşterileri çekmek istediğinizi bilmeniz gerekir. İşletmenizin markalaşmadaki başarısı, müşteri portföyünüzü doğru seçmenizle alakalıdır. Markalaşma yaparken potansiyel müşterilerinizin zevklerine ve ilgi alanlarına yönelmeyi ihmal etmeyin.

2-Araştırma Yapın

Araştırma; insan, kültür ve toplum bilgilerinin birikimini artırmak ve bu bilgiyi yeni uygulamalar için kullanmak amacıyla girişilen sistematik eylemlere denir.

Bu sebeple markalaşma yapmadan önce bunu doğru bir şekilde planlamak ve araştırmak gerekir. Fikirlerinizi araştırın, öncelikle başka şirketlerin markalarını ihlal etmemeye özen gösterin. Marka gelişimi ya da markalaşmak, uzun vadeli bir yatırımdır. Siz de ticari markanızı, yasal olarak tescil ettirmeyi unutmayın.

3-Markanız için İsim, Logo, Renk ve Tasarım Oluşturun

En temel iş elbette marka isminizi belirlemektir, marka isminizi iyi düşünün.

Açıklayıcı marka isimlerine odaklanın. Esnek olun ve kulağa hoş gelen bir isim seçmeye dikkat edin. İşletmeniz için basit renk seçimleri yapın. Kolay bir yazı tipi seçin, bu açıdan müşterileri yormayın. Etkili bir logo seçin. Grafik tasarımlarınızı, benzersiz bir marka oluşturabilmeniz için geliştirin.

4-Marka Sloganınızı Oluşturun

Slogan; bir kişi veya kuruluşun, marka değeri oluşturmaya yönelik iyi mesajıdır.

Sloganınızı, uzun tutmayın, birkaç kelimeden oluşturun. Akılda kalıcı olmasını sağlayın. Marka ve işletme kimliğinizi uyumlu olmasını sağlayın. En önemlisi de hedef kitlenizi harekete geçirecek özellikte sloganlar seçin.

5-Sosyal Medyadan Yararlanın

Markalaşma sürecinde günümüz dünyasında çok önemli bir noktaya gelen sosyal medyadan yararlanmaya özen göstermelisiniz. Milyonlarca kişiye en kolay ulaşabilmenin yolu, tartışmasız günümüz sosyal medya uygulamaları ve web siteleridir.

Bu mecralarda etkileşim gösterip reklam yapabilirseniz markalaşma yolunda etkili bir tanıtım yapabilir ve müşteri kazanabilirsiniz.

Blog yazımda anlatmak istediğim gibi markalaşma, kesinlikle tek bir olay olarak ele alınmamalıdır. Markalaşma, bir zaman dilimidir, bir süreçtir. 

Siz bu süreçte ne kadar başarılı eylemler yaparsanız, ne kadar aktif olursanız, ne kadar müşteri odaklı olursanız markalaşma değeriniz o ölçüde hızlı ve olumlu yükselecektir.

Unutmayın; piyasada büyümek için en önemli yollardan biri tanınmaktır. İşletmenizin tanınması da markalaşma sürecinizdeki başarınıza bağlıdır.

Okuduğunuz için teşekkürler,

Can Taşkit
Subscribe
Bildir
9 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Gündem Whatsapp Oldu
Sonraki
Dram İstasyonu

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.