Yeni Başlayanlar için: Pilates Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yeni Başlayanlar için Pilates Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yeni Başlayanlar için: Pilates Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çevremde bir çok insan eğitim konusunda takıntılı olduğumu bilir. Hele konu bedenimiz ise daha da takıntılı olabilirim. Antrenman yapmaya başlayalı ortalama 10 ay olmasına rağmen hiçbir pilates türünü denememiş olmamın da sanırım nedeni; yeterli hissetmediğimden ziyade güvenimi kazanacak yeterli nitelikte antrenörlerle tanışmamış olmamdan kaynaklanmaktadır.

Bir dönem bana tatlı tatlı çaktırmadan birkaç pilates hareketini yaptırmayı başarmış sevgili antrenör Ayşegül TOY sayesinde Fours Pilates Stüdyosu ve Sevgili Canberk Hocamla tanışınca bir kez daha “evettt işte ben demiştim” nidaları geçti beynimdeki elektriksel akımların arasından.

Yeni Başlayanlar için: Pilates Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Fours Pilates Studio ile Pilates ve Daha Fazlası

Beden Eğitimi Bölümü mezunu, Hareket ve Antrenman Bilimleri Dalında Yüksek Lisans ve Pilates üzerine Tez çalışması yapmış, Pilates Eğitimini Balance Body University ve Polestar Pilates Kurumlarından almış. Pilates ve Egzersiz Uzmanı olan Recep Canberk Kızılbayır tarafından 2017 yılında kurulmuş Fours Pilates Studio’da dersler oldukça hijyenik koşullarda, üyelerin spesifik özelliklerine göre hazırlanıp uygulanmakta. Bu da benim en sevdiğim kısmı. İşi gerçekten uzmanına bırakmak şart.

Üyeleri sosyal hayattaki durumları da dahil tüm değişimlerini adım adım izleyerek her birine özel ilgi gösterilen üç reformer aleti,  avrupadan getirilmiş kas esnetme araçları ve bir de fonksiyonel egzersiz alanından oluşan bu şirin stüdyoda mental olarak rahatlamamanız imkansız olsa gerek. Neden  Fours? dediğimizde: “ İsmimiz  4 tane s den meydana gelmektedir  Ve Mottomuz Joseph Pilatesi de dediği gibi “ omurga esnek olduğu kadar gençsin”  şeklinde cevap almak çok dikkatimi çekti ve çalışma alanında : “Stretch ad strengthen for strong spine” yazısını görünce; doğru yerden başladın, dedim kedi kendime.  Bakırköy meydanda bulunan Fours Stüdyoda çalışacaksanız, dahil olacağınız süreçler sırasıyla; İlk görüşme ve değerlendirme, postür analizi ve bilgi formu ile uygulama ve takip şeklinde sıralanabilir.

Postür Analizi

Hocamızla merhabalaştıktan sonra benim kısa öykümü ölçümlerimin matematiksel ifadelerini alarak, tablet aracılığı ile önden ve yandan bir iki fotoğrafımı çekip postür analizimi yaptıktan sonra antrenmana başladık. Her hareketi uygulamadan önce  neye yaradığı neden benim bunu uygulamam gerektiği nerede zorlanacağımı ayrıntısıyla anlatıp bir çocuğa bisiklet sürmeyi öğretircesine yanımdan ayrılmadan güzel bir saat geçirdik. Hareketler benim için fazla sakin diye düşünürken doğru yapmamı sağladığında gerçekten saatlerce çalışsam bu kadar çalıştığımı hissetmezdim dedirten reformer pilates şaşırtıcı ve başarılı bir şekilde hayatıma ilk adımını attı. (https://youtu.be/njvWu3RIz3E).

Pilates Nedir?

Şimdi bilmeyenler ya da ayrıntısını merak edenlere kısa bir bilgi notu düşelim ve pilates nedir? Sorusunu  genel bir araştırma sonucu ile ele alalım:

Pilates (1945) tarafından söylenen “Birkaç tane dengeli ve düzgün sıralamayla yapılan iyi tasarlanmış hareket, saatlerce yapılan gelişigüzel egzersizden daha değerlidir.” İfadesi günümüzde  “hareketi doğru yap bir iki kez yap ama doğru yap” şeklinde eğitmenlerin diline pelesenk olmuş egzersiz  türü Pilates Joseph Hubertus Pilates tarafından geliştirilmiş, lumbopelvik stabilitenin sağlanması temeline dayanan zihin ve beden merkezleme tekniğidir .

“Düşünce vücudu yönetir” sloganını benimseyerek hayatını bu egzersiz sistemini yaygınlaştırmaya adayan Joseph Pilates başlangıçta metoduna “kontroloji sanatı” veya kas kontrolü adını vermiştir. Felsefe, jimnastik, dövüş sanatları, yoga, dans, Zen meditasyon, Yunan ve Roma egzersizlerinden ilham almış ve bunları kombine etmiştir (Cruz-Ferreira vd 2011).  Akademik araştırmalar incelendiğinde genel olarak, Fitness Pilates (tüm salonlarda az araç kullanılarak grup halinde yapılan mat egzersizleri)  ve Klinik Pilates ( iyi eğitimli bir antrenör eşliğinde reformer gibi araçlar kullanılarak bire bir yapılan) olarak iki gruba ayrıldığı görülmektedir.

Pilates okullarına bağlı olarak değişmekle birlikte “nefes, konsantrasyon, merkezleme, kontrol, kesinlik ve akıcılık” bu egzersiz sisteminin temeli kabul edilmektedir (Isacowitz ve Clippinger 2011).

7’den 70’e Herkes için Pilates

Pilates sadece belirli hareketlerin rastgele seçilerek yapıldığı bir egzersiz yaklaşımı olmayıp 7’den 70’e herkes yapabilir. Ancak bunun için akademik ve uygulama bakımından işinde uzman sürekli kendisini güncelleyen, birkaç yönden analiz yapmadan başlangıç antrenmanı bile yapmayan  Recep Canberk  KIZILBAYIR gibi eğitmenlerle çalışmak gerekmektedir. Çünkü  aynı zamanda yanlış seçilmiş hareketlerin fiziksel hasarlara, yanlış analizlerin kişide mental yıpranmaya neden olabileceği bir egzersiz türüdür. Fiziksel kuvveti, esnekliği ve koordinasyonu arttırırken stresi azaltan, iyilik hali hissini ve mental odaklanmayı geliştiren fiziksel ve zihinsel eğitimdir.

Neden Pilates Yapmalıyız?

Pilates egzersizlerinin fiziksel, psikolojik (ruh hali, dikkat, motivasyon) ve motor fonksiyonlar (denge, statik ve dinamik postür, genel koordinasyon) üzerine olumlu etkileri vardır (Lange vd 2000).

Pilatesin kassal kuvveti ve esnekliği geliştirdiği, kaslardaki yağ oranını azalttığı, core kaslarının kuvvetini, mobiliteyi, hareketin fonksiyonelliğini, vücut farkındalığını ve spor performansını arttırdığı, yaralanmaları önlemeye yardımcı olduğu, denge, koordinasyon ve kan dolaşımı üzerinde etkili olduğu iddia edilmektedir (Segal vd).

Vücut kompozisyonunu olumlu yönde etkilediğine dair birçok akademik çalışma mevcuttur (Jago vd 2006, Carvalho vd 2009, Rogers ve Gibson 2009, Ali vd 2010, Çakmakçı 2011).

Kas kuvvetini, Enduransı  ve Esnekliği arttırır. Gövde ve pelvik segmentlerin kontrol ve mobilitesini arttırır (Phrompaet vd 2011). Dinamik dengeyi geliştirir.

Kas-iskelet sistemi yaralanmalarına olan yatkınlığı azaltır ve önler. Yaşam kalitesini arttırır.

Yaşam memnuniyeti, fiziksel benlik ve sağlık durum algısı üzerinde olumlu etkileri vardır (Cruz-Ferreira vd 2011) uyku kalitesini arttırıp pozitif ruh halini geliştirir  Yaşlılarda depresyonu azaltıp dengeyi arttırarak düşmeleri azaltır (Mokhtari vd 2013)


Dr Aysemece
www.aysemece.com
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Tayland’ın En Gözde Tatil Adası: Phuket Adası ve Bilmeniz Gerekenler

Tayland’ın En Gözde Tatil Adası: Phuket Adası ve Bilmeniz Gerekenler

Sonraki
Scoutium Nedir: Geleceğin Yıldız Futbolcusunu Sen Keşfet
Scoutium Nedir

Scoutium Nedir: Geleceğin Yıldız Futbolcusunu Sen Keşfet

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.