Merhabalar yeni yazımda “Yazılım veya bilgisayar mühendisliği bitirenler piyasada ne olarak çalışıyor?” konusu hakkında bir yazı paylaşacağım size.Çok farklı alanlar mevcut bu meslekte.Yani üniversiteyi bitirdikten sonra çok az kişi statüsünü yazılım/bilgisayar mühendisi olarak belirtir.Halbuki bu mühendislikler çok geniş kapsamlıdır.O yüzden geliştikçe parçalara ayrılmıştır.Çok kısa iş ilanlarında gördüğünüz bu parçalardan bahsedeceğim size.
Back-end developer : Öncelikle back-end nedir onu irdelemek gerekiyor.Herkesin anlayacağı tabirde back-end kullanıcının görmediği , sistemin daha verimli , hızlı çalışmasını sağlayan ve varsa veritabanı , servislerin, sunucuların bulunduğu katmandır.Bunları yöneten kişiye back-end developer denir.
Front-end developer : Kullanıcının gördüğü tasarım kısmı front-end olarak nitelendirilir.HTML, CSS ve JavaScript kullanıyorsanız bu alana daha yatkınsınız demektir.
Test uzmanı / QA mühendisi : Herhangi bir yapının , websitenin veya mobil uygulamanın doğru çalışıp çalışmadığını , nasıl çalışması gerektiğini hem manuel olarak hem de otomasyon kodunun yazılmasıyla ve raporlanmasıyla hataları ortaya koyan bir alandır.Bu işi yapan kişiye test mühendisi denir.
Game developer : Yaratıcı bir zekaya sahipseniz ve üretmeyi seviyorsanız , game developer size uygun bir alan olabilir. Game developer oyunlar üretir bunları planlar ve kodlamasını yapar.Tabi bu alanda kendi içinde parçalara ayrılmaktadır.Oyun tasarımı , oyun senaristi , level tasarımcı gibi farklı alanları da araştırabilirsiniz .
İş analisti : Kodlamadan hoşlanmıyorsanız bu alan sizin için uygun olabilir.İş analisti kurumların iş planlarını yapan , yöneten , gerektiğinde diğer departmanlarla iletişime geçerek ihtiyaçlara çözüm sunan, iş sorunlarına çözüm üreten kişidir.Planlama , sorun çözme , organize olma gibi yetenekleriniz varsa bu alanda ilerleyebilirsiniz.
Yapay zeka ve veri mühendisi : Oldukça yeni bir mühendislik olan bu alan için önce yapay zekanın tanımını yapmalıyız.Yapay zeka algoritma tabanlı bir alandır.Bu algoritmalar sayesinde makinelere zeka yükleyebilir ve insan gibi kararlar almasını sağlayabiliriz.İhtiyaca göre bu algoritmaların tasarımını yapan kişiye yapay zeka mühendisi ve artı olarak yapay zekaya yüklenecek olan verileri toplayan ve düzenleyen kişiye de yapay zeka ve veri mühendisi denebilir.
DevOps uzmanı : DevOps uzmanı geliştirici ile IT arasında bir köprü görevi görür.IT Bilgi teknolojilerinin kısaltmasıdır.Bilgi teknolojileri bir işletmenin verilerini depolayan düzenleyen , toplayan birimdir. DevOps uzmanı yazılım yaşam döngüsünü bilmelidir.
Veritabanı uzmanı : Veritabanı uzmanı toplanılan verileri işleyen , tablolar arasındaki ilişkileri tasarlayan tablolarda ilişkisini tutan, verileri yedekleyen, verilerin güvenliğini sağlayan ve gerektiğinde veritabanının bakımını yapan kişidir.Oldukça soyut bir alandır.Çok az tercih edilmekle beraber maaşı oldukça iyidir.
Full Stack developer : Backend developer ve frontend developer’ın işlerini beraber yapan kişiye denmektedir.Eğer yaptığınız tasarımın arka planını da ben düzenlemeliyim diyorsanız bu alanda ilerleyebilirsiniz.
iOS/Android developer : Mobil uygulama geliştirmeyi seviyorsanız iOS vey Android developer olmayı tercih edebilirsiniz.
Yazılım hakkında merak ettiklerinizi ve hangi konuyu yazmamı istediğinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.