YAŞLILARLA YAPILAN PROFESYONEL GÖRÜŞME VE İYİLEŞTIRME
Modern toplumda gelişen sağlık hizmetleri ve sosyal koşuların daha iyi durumda olması ve bundan dolayı da yaşlı nüfusun giderek çoğalması yaşlılara yönelik çalışmaların da gelişmesi gerektiğini göstermektedir.Bu durumda gelişen toplum karşısında modern topluma uyumakta zorluk çeken yaşlılarımıza yönelik daha iyileştirici çalışmalar yapılması gerekmektedir. Sosyal riski azaltma projesi, Danışmanlık hizmetleri ve Sosyal yardımlaşma ve dayanışma politikaları gibi kuruluşlar destek verseler de yeterli olmamaktadır. Yaşlılarımızın evde kalmasını sağlamak, Aile ortamında daha iyi koşular sağlamak Amacıyla gereken sağlık hizmetlerini sağlamamız gerekmektedir.Çeşitli aktiviteleri yapmasını sağlamak, beslenme ihtiyacını karşılamak Ve işlerinde yardım etmek gerekmektedir.Hijyenli bir ortam hazırlamak gibi daha iyileştirici hizmetler olması gerekmektedir. tüm bunları sağlamak amacıyla bakım elemanları yetiştirmelidir.
Yaşlılar için aktivite sahaları geliştirmeli ,örmek/yapboz, dama ve satranç gibi sosyal aktiviteleri sağlamak amacıyla yaşlılara gereken imkanlar sağlanmalı.Bu aktiviteler sonucu zihinsel olarak daha iyi bir yaşam sürdürebilir yaşlılarımız. Yaşlılar bize liderlik yapacakve bize yön verecek hissiyatını topluma entegre edilmeli.Bu sayede yaşlıya olan saygınlık daha fazla olacaktır. ”gençleri övün fakat yaşlılara güvenin” saygı ve değer gördükleri bir ortamda yaşlı kendini daha iyi hisseder ve daha motive bir şekilde hayata kalır. Yaşlılarımız için ödül sistemini geliştirmek ve bunun için destek sağlamak gerekir. Yaşlılarımız ilkel toplumlarda olduğu gibi daha saygın ve önder kişiler olduğu unutlumamalıdır.Moğol kökenli aleutlar gibi “anne babaya yaşlanınca iyi davranılırsa kendi çocuklarınızda size iyi davranacaktır.
YAPILAN GÖZLEMLER
Yaşlılara destek verilmeli.Onlara saygı gösterilmeli ve onların bizim öncümüz olduğunu kabul edilmeli.yaşlılarımıza yardım edilmeli, beslenmesine, ilaçlarınî yemesine ve tuvalet ihtiyacını karşılamasını sağlanılmalı.Temizliğinin yapılması gerektiği ve yaşlılarımız bize allahın emaneti olduğu benimsenmeli. Bize bir lütüf olarak bahşedildiği ve bize nasihat veren bize öncülük yaptıkları öğretilmeli.Bizde psikolojik olarak, sosyal olarak ve ekonomik olarak destek saglamamız gerekmektedir. Toplumda daha saygın bir šekilde davranılması gerektiğini ve aktivitelerini yapmakta zorlanan yaşlılarımıza destek verilmeli. yaşlılar topluma kazandırılmalı ve toplumdaki saygınlıklarını sağlanmalı.Yaşlılarımız için için çaba sarf etmemiz gerektiğini bize bu noktada aydınlık bir geleceğin ışıkları oldukları gösteriyor.