Yaşam Felsefemizin Hayatımıza Etkileri

Kaynak belirtilmedi

Hepimizin günlük yaşamda belirlediğimiz ideallerimiz ve bu idealler doğrultusunda kendimizce belirlediğimiz bir yaşam felsefemiz vardır. Bu yaşam felsefemizin bizi bazı yönlere ve bazı davranışlara ittiğini görebiliriz. Peki yaşam felsefemizi ya da hayatımızdaki hedefleri nasıl belirlememeliyiz? Neye göre ve hangi doğrultuda belirlemeliyiz? Bu belirlediğimiz hedefler gerçekleşmediğinde kendimizi nasıl hissederiz? Bu hissettiğimiz duygular bizi hangi davranışları segilemeye yöneltir?

Yaşantımızda belirlediğimiz hedefler küçük yani ulaşılabilir hedeflerden büyük yani ulaşılması diğerlerine göre daha çok zaman alan hedeflere doğru olabilmeli ki küçük hedefler tamamlandığında diğer hedefler için çabalarken motivasyonumuz yüksek şekilde ilerleyebilelim. Belirlediğimiz idealler bizi direkt olarak en yüksek hedefe yöneltir. Tam da burada özkontrolümüzü kaybetmeden verimli bir şekilde düzenleyerek süreci sağlıklı bir şekilde ilerletmemiz gerekir. 

Irvin Yalom, Bağışlanan Terapi adlı kitabında yaşam felsefemiz ile özkıyım(intihar) arasında kuvvetli bir ilişki olduğunu söylemekte. Buradan yola çıkarak kendimizi ilk başta ulaşılması basit olan hedeflerden itibaren koşullarsak kendimize zarar verme boyutuna gelmeden süreç sağlıklı bir şekilde ilerletilebilir. Eğer ki belirlenen hedefler ulaşılması zor ve zaman gerektiren sınıfta olursa bu sefer de kendimizi yetersiz görme, mahcubiyet ve aşağılık kompleksimiz kendini göstererek bizi olumsuz olarak nitelendirebileceğimiz davranışlara itebilir. Önümüzde görünen yolun kademe kademe zorlaşması bizi ilk başta başardığımız hedefelerin aklımıza gelerek yetersiz görme durumundan alıkoyabilir. Ancak direkt olarak uzak hedefe koşullanırsak daha önce belirttiğim olumsuz davranışlar kendini gösterecektir. Buradan yola çıkarak hiçbirimiz yaşantımızda direkt olarak zirveyi hedef alarak ve karşımızda çıkan zorluklarda pes etmemeliyiz. Çünkü bir dağı tırmanırken de hemen zirvede olmayı eğer bir helikopter ile bırakılmıyorsak gerçekleştiremeyiz. Sonuç olarak karşımıza çıkan zorluklarla hedefimize ulaşamayacağımızı düşünmek yerine şu an ki hedefim bu zorluğu aşmak diyerek kendimizi duruma uydurup ilerlediğimiz bu süreci sağlıklı bir şekilde düzenleyebiliriz.

Teşekkürler…

Muharrem Maraşlıoğlu
Psikolojik Danış(m)an
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Diyabet ve Farkındalık

Diyabet ve Farkındalık

Sonraki
İlgi/Merak İkilemi: Hangisi Daha Kuvvetli?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.