Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Çalışma Alanları ve Aylık Kazancı

yapay zeka mühendisliği
Yapay zeka mühendisliği son yıllarda gündemimize sıklıkla düşen bir meslek haline geldi. İsminden kaynaklı olarak ve dijital alanda faaliyet gösteren kişi ve kurumların sıklıkla adından bahsetmesinden kaynaklı olarak haliyle herkesin merak ettiği bir durum oldu. Yapay zeka mühendisliği denildiği zaman insanların aklında elbette bazı şeyler oluşmakta lakin iş yapay zeka üzerine bir konuşma yapmak olunca biraz zorlanıyorlar. Bu yüzden öncelikle yapay zeka mühendisliğinden ziyade yapay zeka nedir bunu anlamamız gerekmektedir.
Zeka kelime anlamı olarak insan zihninin öğrenebilme, öğrendiklerini kullanabilme ve yine öğrendiklerini, karşılaştığı durumlara karşı uygulayabilme yetisidir.
Bu doğal zekanın tanımıdır. Şimdi bu durumu insan eliyle bir yaratılmış bir yazılım için düşünün aynı şekilde bu yapay zeka yazılımına da birtakım şeyler öğretiliyor ve yine yazılıma öğrendiği bu şeyleri nerede kullanacağı da öğretiliyor. Yapay zekanın üretilmesinde ki temel sebep ise doğal şartlarda insan zekasının yapabileceği faaliyetleri oluşturulan bir yapay zekaya yaptırarak verimliliği artırmaktır.
Bilgisayar mühendisliğinin bir alt dalı olarak ortaya çıkan yapay zeka alanı son dönemde yapay zeka mühendisliği diye ayrı bir disiplin haline gelmiştir. Peki: Yapay zeka mühendisliğinin amacı nedir? Yapay zeka mühendisleri hangi alanlarda çalışabilir? Ne kadar bir maaş kazanırlar? Bu sorulara ve benzeri soruların hepsine cevap bulacağınız bu yazı umarım okuyucularına fayda sağlar.

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir

yapay zeka mühendisliği

Yapay zeka mühendisliğinin amacı nedir? Yapay zeka mühendisliğinin etkilendiği ve etki ettiği alanlar gereği multidisipliner bir yapısı vardır. Bilgisayar mühendisliğinden, yazılım ve elektrik mühendisliğinden doğrudan etkilenmektedir. Yapay zeka mühendisliği, ülkemizde 2019-2020 eğitim döneminde üniversite bölümleri arasına girerek yeni bir istihdam alanı olmuştur. olan bu mesleğin amacı yarattığı yazılım ve algoritmalar ile makinelere insan zekasına benzeyen analitik düşünebilen ve yapılması söylenen eylemleri yapmasını sağlayan sistemler üretmektir. Makine öğrenmesi(machine learning) ve nesnelerin interneti(IOT) dediğimiz teknolojilerde yine bu mesleğin kapsamına girmektedir.

Yapay zeka mühendisleri hangi alanlarda çalışabilir? Yapay zeka bölümünden mezun yada bu alanda akademik alanda kendisini geliştirmiş kişiler yapay zeka alanında rahatlıkla çalışma imkanı bulabilirler. Adaylar çalışmalarını akademik alanlarda yahut özel sektörde bu teknoloji ile ilgili çalışmalar yapan kurumlarda sürdürebilirler. İş tanımlamaları ise iş analisti, sistem ve yazılım uzmanı, veri analizi ve algoritma uzmanıdır. Çalışma imkanı yakalayabilecekleri işletmelerin faaliyet alanları ise Uzay teknolojileri, giyilebilir teknolojiler ve otonom araçlardır.

Türkiye’de Yapay Zeka Mühendisliği

yapay zeka mühendisliği

Türkiye’de henüz çok yeni olan bu alanın üniversitelerde ayrıca bir bölüm olarak bulunması 2019-2020 eğitim döneminden itibarendir. Firmalar gelişen teknolojileri yakalamak bu için bu alanla ilgili çalışmalar yürütmekte olduğundan kaynaklı olarak istihdam açmak durumunda kalmıştırlar. Henüz Türkiye sınırları içerisinde bu işin okulunu okuyup mezun olan birileri bulunmamaktadır. Hal böyle olunca yapay zeka alanında çalışma yapanların uzmanlık alanları ağırlıklı olarak bilgisayar ve yazılımdır. Bu iki bölümün yapay zeka alanı ile iç içe olması uzmanların bu yeni alana çok yabancı kalmamalarını sağlamaktadır.

Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü

yapay zeka mühendisliği bölümü

Yapay zeka mühendisliğinin bölümü üniversite tercihlerimizin arasına 2019-2020 eğitim yılında girmiştir. Dört yıllık örgün eğitim programına sahip olan bölüm, üniversitelerde mühendislik fakültelerinin altında faaliyet göstermektedirler. Bölüme kabul edilmek için oldukça yüksek bir başarı sıralaması istenmektedir. Bölümün üniversitelerde diğer mühendislikler kadar yaygın olmaması bu alanda lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler için bir dezavantajdır.

Türkiye’de Yapay Zeka Mühendisliğinin Olduğu Üniversiteler

Yeni bir bölüm olan yapay zeka mühendisliğinin lisans eğitimi olarak verildiği üç üniversite vardır. Bunlar Hacettepe Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’dir. Yapay Zeka Mühendisliği Sıralama tablosuna baktığımızda ise SAY alanında alım yaptığını ve ilk 13.000 içerisine girilmesi gerektiğini görmekteyiz. Detaylı bir tablo için buradan yararlanabilirsiniz. Ayrıca bölüm hakkında birinci ağızdan bilgi almak içinde üniversitelerin bölüm ile alakalı olarak oluşturmuş oldukları sayfaları inceleyebilirsiniz.

Bkz: BAU, TOBB, Hacettepe Üniversitesi

Yapay Zeka Mühendisliği Maaş

Yapay zeka alanı hakkında tüm detayları vermeye çalıştım. Şimdi de genellikle en çok sorulan sorunun cevabına geldik. Bu alanda faaliyet gösteren mühendisler ne kadar maaş alıyorlar? Maaş miktarı her meslekte olduğu gibi devlet ve özel kurumlar arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Yazılım mühendisliği ile de ortak yanları bulunan bu mesleğin aylık maaş skalası oldukça geniş bir ortama sahiptir. Öyle ki 2019 verilerine göre ayda 3000 TL’den 60.000 TL’ye kadar yükselen bir aralık mevcuttur. Haliyle maaşın artması tamamen kişinin beceri ve kazanımlarına göre değişmektedir.

Kaynak: 1, 2, 3

arthurbenjamin
Subscribe
Bildir
3 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
İyilik Melekleri…
Sonraki
Masterchef Arem Elendi mi? Eleme Günler Öncesinden İfşa Oldu!

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.