Fransa’nın başkenti Paris’in ikonik yapılarından olan 856 yıllık Notre Dame Katedrali’nde 15 Nisan’da yangın çıkmıştı. Her yıl 13 milyon turistin ziyaret ettiği katedraldeki yangın, 500 kişilik itfaiye ekibinin yoğun çalışması sonucu 8 saat sonra söndürülmüştü. Fransa’yı derinden sarsan ve katedraldeki restorasyon nedeniyle çıktığı düşünülen büyük yangında 93 metre yüksekliğindeki kulelerden biri ile yapının çatısı tamamen çökmüştü. Katedralin kuzey çan kulesi ile ana bina kurtarılmıştı. Şimdi ise Notre Dame’a yeni bir korma projesi üzerinde çalışmalara başlandı.
Güneş Işığını Depolayarak Çevresindeki Binalara Enerji Olacak
Fransız hükümeti, yeni bir çatı tasarımı için uluslararası bir yarışma başlattı. Ünlü katedral, yarışmanın galibi olan tasarıma göre yenilenecek. Yarışma kapsamında sunulan bir tasarım ise büyük ilgiyle karşılandı. Paris merkezli mimarlık şirketi Vincent Callebaut, hem güneş enerjisi üretecek hem de yoksul ve evsizler için meyve-sebzenin yetiştirileceği bir bahçeye sahip olan çatı sunumuyla dünya çapında yankı uyandırdı. Yunancada “yeniden doğuş” anlamına gelen “Palingenesis” adının verildiği proje, pek çok restorasyon çalışmasına ilham olacak nitelikte.
Planlamada çatı, lamine ahşap kirişlerle desteklenmiş elmas şeklindeki cam panellerden oluşuyor. Paneller, güneş enerjisini hidrojen yakıt hücrelerinde depoluyor. Böylece çatı sayesinde Notre Dame Katedrali, hem kendisinin hem de yakınındaki binaların ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayacak şekilde güneş enerjisi üretebiliyor. Tavanı iç kısımdan ayıran üst bölmedeki cam bölümler, doğal ışığın kilisenin ortasında yer alan büyük bölmeye ulaşmasını sağlıyor. Kristal plakalar kısmen açıldığı zamansa kulenin en uç noktasına kadar ulaşacak bir hava akımı oluşuyor. Bu şekilde katedral daha ferah bir hale geliyor.
Katedralde Yılda 21 Ton Sebze-Meyve Üretilebilir
Çatıda bulunan seraya benzer bahçede ise bir kişinin bir metrekarede yılda 25 kilograma kadar sebze ve meyve yetiştirebileceği bir kamu tarlasının oluşturulması öneriliyor. Bu şekilde, tarlada toplam verim yılda 21 tona ulaşabilecek. Katedralde yetiştirilen sebze ve meyvelerin ise ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak dağıtılması amaçlanıyor. Işığı yutma özelliği bulunan, kendi elektriğini ve ısısını üretebilen bu çok amaçlı çatı projesi yarışmada birinci olursa hayata geçirilecek.
Önerilen İçerik: Hugo’nun ve Avrupa’nın İlham Kaynağı Notre-Dame Katedrali Cayır Cayır Yandı