World Chase Tag Nedir? Nasıl Oynanır?

World Chase Tag

Çocukken mahallede ya da okulda arkadaşlarımızla birlikte oynadığımız toplu oyunları hatırlıyor musunuz? Hep birlikte saklanbaç, yakar top, simit ve ebelemece gibi oyunlar oynardık. İşte bu oyunlar bizim hafızalarımızda gülümseten anılar olarak kalsa da bazı insanlar için pek de hatıralarda kalmış gibi görünmüyor. Bugün ebelemece oyunu herkesin bir çocukluk anısı olarak hafızalarda yer ettiyse de World Chase Tag ile artık bir spor dalı halini almış durumda görünüyor. Dünyada birçok ülkede ilgiyle takip edilen World Chase Tag oyunun çok fazla oyuncusu bulunmaktadır. 

Bugün sizlere sizlerin de çocukluğunuzdan aşina olduğunuz hatta çok severek oynadığını ebelemece oyunundan yani dünyanın geri kalanının söylediği ismi olan Chase Tag oyunundan söz edeceğiz. Gelin bakalım bu Chase Tag oyunu neymiş ve nasıl oynanıyormuş? Çocukluğumuzda bildiğimiz ebelemeceden ne farkı varmış?

World Chase Tag

Chase Tag, Türkçe anlamıyla ebelemece oyunu İngiltere Birleşik Krallığı’nda 2009 senesinde bir spor dalı olarak kabul edilmiş ve aktif olarak yetişkin sporcular tarafından oynanmaya başlamıştır. Ardından da 2014 senesine gelindiğinde ise bir uluslararası turnuvalara dönüşmüştür. Chase Tag, aynı bir futbol, voleybol, basketbol gibi gerçek bir spor dalı halini almıştır. Yeni nesillerin izlemekten çok zevk aldığı ve heyecanla takip etmeye başladığı görülmektedir. Bu Chase Tag, izleyici sayısını günden güne arttırmış ve çok büyük kitlelere ulaşmaya başlamıştır.

Şimdi gelin hep birlikte bir spor dalı olarak Chase Tag nedir, ona bakalım!

World Chase Tag Nedir?

Bildiğimiz ebelemecen farklı olarak bu sporda farklı oyun biçimleri vardır. Bunlar:

Multiplayer (Çok Oyunculu)

Toplu oyunda 4 oyuncu bulunur. Her biri 40 saniye olan 4 raunttan oluşan maçlar vardır. Her raundda ise farklı bir oyunca ilk başlangıcı yapar. Chase Tag’in bir raunddunu kazanabilmeniz için en kısa zamanda rakiplerinizden birini Tag’lemeniz gerekmektedir yani ebelemekten söz ediyoruz. Taggedlar yani bizcesi ebelemeler elle yapılmak zorundadır. Bacak, ayak, kafa, omuz gibi başka uzuvlarla yapılan ebelemeler sayılmaz. Parkurun dışına çıkan oyuncu da ebelenmiş kabul edilir. Bu sporun en önemli kuralı ise risk oluşturacak hareketlerin yasak olmasıdır.

Team(Takım)

Beş kişilik gruplar oluşturulur. Maçlar ise her biri 20 saniye olmak üzere 2 raunttan oluşur. Oyun ilk olarak A Takım oyuncusunun B Takım oyuncusunu taglemeye çalışmasıyla başlar ve daha sonra da B Takım’ından oyuncunun A Takım oyunsunu taglemeye çalışmasıyla son bulur. Her takımın oyuncusu bunu yapana kadar oyun devam eder. Yine aynı şekilde en kısa sürede ebelemeye sahip olan takım kazanmış kabul edilir.

Single(Tek)

Tek kişilik versiyonda ise 20 saniyelik rauntlar bulunur. Her raunt sonunda en çok raunt kazanmış olan yani 10 puan kazanmış olan kişi kazanmış kabul edilir.

Chase Tag genel olarak bu şekilde oynanmaktadır. Tabi her sporun olduğu gibi bu sporun da kendine has terminolojisi bulunmaktadır. Bunlara da bakalım!

Chase Tag Terminolojisi 

Chase Tag terminolojisi konusunda birkaç bilgiyi sizin için derledik ki eğer bu sporun maçlarını izlemeye karar verirseniz maçları izlemek konusunda çok daha rahat olabilirsiniz.

Chaser:

Tagleyen yani ebeleyen kişidir. Bizim bildiğimiz ebedir.

Chaser Plate:

Oyun başlamadan önce chaser’a bir alan verilir. Chaser’ın oyun başladığı an durması gereken yere denir.

Chase Tag Timing System:

Chase Tag oyunu sırasında zamanlamayı ayarlamak için kullanılan cihaza denir.

Clean Game:

Eğer bir oyunun tamamı boyunca bir oyuncu hiçbir şekilde ebelenmeden zamanını doldurursa buna clean game denmektedir.

Evader:

O oyun içinde herhangi bir ebelenmeye maruz kalmayacak sporcuya verilen isimdir.

Evader Plate:

Bu ebelenmeyecek oyuncuların oyun başladığında durması gereken yerdir.

gramafoniğnesi
''Çünkü sadece gramafon iğnesi müziğe gerçek anlamda dokunabilir.'' 23 yıldır okumanın, tefekkür etmenin ve yazmanın peşinde... Toz tutmuş filmleri ve gramafonla tanışmış şarkıları sever.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Yalnızlığa Dair
Sonraki
Anneler Gününde Annenize Almamanız Gereken 8 Hediye
Hediye Paketi

Anneler Gününde Annenize Almamanız Gereken 8 Hediye

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.