Dosya hazırlarken, yazı yazarken ya da ödev yaparken bizi deliye döndüren o eksiklikler…
Merhaba teknoloji meraklıları ve teknoloji arayışındakiler,
Bu hafta sizlere aslında hepimizin bilmesi gereken ve uyguladığımız takdirde, zaten teknoloji sayesinde iyice kolaylaşmış olan yaşantımızı, daha da kolay hale getirecek olan 7 Windows 10 özelliğinden bahsedeceğim. Elbette her bilgisayar kullanıcısı Windows 10 kullanmıyor ama farkındasınızdır ki aldığınız alacağınız yeni bir dizüstü bilgisayarların tamamına yakını Windows 10 kurulu olarak lisanslı işletim sistemi ile birlikte geliyor. Bu da demek oluyor ki bilgisayar kullanıcıların çoğunlu Windows ile ve özellikle Windows 10 ile çalışıyor. Bahsedeceğim kısayolları hemen siz de yazı ile birlikte deneyebilirsiniz.
Bu arada Araştırma Görevlisi olarak Üniversite’de çalışmaya başladığımdan ve ilk haftaların yoğunluğundan dolayı geçtiğimiz hafta yazı yayınlayamadığım ve bu yazıyı kısa tutmak zorunda olduğum için şimdiden özür dilerim. En kısa zamanda tekrar hızımızı kazanabilmek umuduyla 🙂
Lafı çok uzatmaya gerek yok sanırım? Hadi o zaman hemen kısayollarımıza geçelim;
Aktif olan, çalıştığınız, pencere haricindekilerin hepsini küçültme
Tozlu bir bezi yıkamadan üstündeki kalın artıklardan kurtulmak için şöyle iki parmak ile tutup bir silkeleriz değil mi?
Eğer siz de açık olan pencereniz haricindeki tüm pencereleri küçültmek istiyorsanız; kullandığınız pencereyi imleçiniz ile tepesinden yakalayın ve bir iki kere silkeyin 🙂
Yapması kolay ve eğlenceli ama ne kadar işe yarar? Tamamen sizin o anki ihtiyacınıza kalmış.
“Özellikler” penceresini hızlıca açma
Çoğu zaman masaüstünden bir uygulamanın yüklü olduğu klasöre gitmek istediğimizde sağ tıklar ve özellikler kısmına giriş yaparız değil mi? Ya da bir uygulamanın açılış ayarlarını değiştirmek istediğimizde.
Basitçe ALT tuşuna basılı tutun ve istediğiniz dosyaya iki kere tıklayın, çok basit değil mi? 🙂
Arkaplanda mouse topu ile kaydırma
İki pencere ile çalışırken; diyelim bir word dosyasında makalenizi ya da ödevinizi yazıyorsunuz ve diğer bir web sayfasını kaynak olarak kullanıyorsunuz. Yazı yazarken web sayfasında aşağıya inmek isterseniz (eğer bu özellik önceden açılmadıysa) boş bir yere tıklayıp o sayfayı aktif hale getirip öyle mouse topunuz ile kaydırma yapabiliyorsunuz. Can sıkıcı değil mi?
Ayarlar>Cihazlar>Fare menülerinden “Üzerinde fare ile gezinirken etkin olmayan pencereleri kaydır” özelliğini açmanız yeterli olacaktır.
Başlat menüsünde hızlı gezinme
Başlat menüsünde tüm uygulamalar kısmında her harf grubu ayrı şekilde gösterilir. Diyelim ki siz A ile başlayan listede T harfiyle başlayan bir uygulama arıyorsunuz. A harfine tıklayın ve karşınıza çıkan navigasyon klavyesinden istediğini harfi seçin.
Başlat Çubuğunu klavyeniz ile kullanın
Başlat çubuğunuz üzerine sabitlediğiniz (Bu arada istediğiniz uygulamayı o uygulama açıkken başlat çubuğundaki simgesine sağ tıklayarak sabitleyebilirsiniz) ya da o anda açık olan uygulamalarınızı açmak ya da aralarında hızlı geçiş yapabilmek için Win Tuşu + [Numara] (ör: Win + 1) ile seçtiğiniz rakamın sırasında bulunan uygulamayı açabilir, geçiş yapabilirsiniz.
Ayrıca Win Tuşu + T ile de başlat menüsündeki uygulamalar arasında gezinebilirsiniz.
Geri Dönüşüm Kutusunu başlat menüsüne sabitleme
“Çöp Teneke”niz başlat çubuğundan da erişilebilir olsun ve her seferinde masaüstüne dönmeden oraya dosyalarınızı atabilmek ister misiniz? Tabii ki bu işi “Delete” tuşuna basarak da yapabilirsiniz ama illa ki başlat çubuğunda da olsun derseniz, Geri Dönüşüm Kutusuna sağ tıklayıp Başlat’a Sabitle demeniz yeterli olacaktır.
Denetim Masası/Ayarlar penceresine tek tuşla ulaşma
Denetim masasına şimdi ki adıyla Ayarlar penceresine bazen çok fazla işiniz düşebilir. Peki her seferinde sol alt köşedeki (tabii standart başlat çubuğu kullanıyorsanız) başlat tuşuna basıp arama yaptırmaktan ya da dosyalar arasından denetim masasını bulmaya çalışmaktan bıkmadınız mı?
Cevabınız evet ise; benim cevabım Window Tuşu + I
Ayrıca Win Tuşu + A ile Aksiyon Merkezini açabilir notlarınızı, bildirimlerinizi görebilir ve Win Tuşu + X ile de “gizli” başlat menüsüne ulaşabilirsiniz.
Aralarından elinizin alışacağı kullanacağınız bir kısayol mutlaka çıkacaktır.
Ekran görüntülerini kendi bilgisayarımdan aldım ve dil olarak ingilizce kullanıyorum. Ama eminim aradığınızı rahatça bulabilirsiniz.
Bu hafta da yazımızın sonuna geldik, takipte kalın ve yorum bırakmayı unutmayın.
Bu İçeriği Okuduğunuz için Önerdiğimiz İçerikler:
- Windows için Olmazsa Olmaz 6 Yazılım
- Masaüstünüzü Canlandırın: Rainmeter Nedir?
- Yeni Sürüme Merhaba: Android 9.0 (Pie)
İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar: