Whey Protein Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?
Whey protein, halk arasında ‘peynir altı suyu’ olarak bilinir. Ancak tükettiğimiz whey protein, yağdan arındırılmış, zenginleştirilmiş ve filtrelenmiştir. Süt, su ve katı besinlerden oluşan whey protein, özel filtreleme yöntemlerinden geçirilerek üretilir. Filtrelenen protein kurutulur ve toz haline getirilir. Ayrıca aroma ve renk katılır. Whey protein, başlıca albumin, alfa-laktalbumin ve beta-laktoglobulin içerir.
Whey Protein Çeşitleri Nelerdir?
- Whey Protein Konsantresi (WPC): Düşük oranda kolesterol ve yağ seviyesine sahiptir. Fakat diğer whey protein çeşitlerine göre karbonhidrat/laktoz oranı daha yüksektir. Ortalama )-89 oranında protein içerebilirler.
- Whey Protein İzolatları (WPI): Д°Г§erisindeki laktoz ve yaДџД±n Г§Д±karД±lmasД± iГ§in iЕџlenmiЕџtir. Hafif sГјt tadД±na sahip olan whey protein izolatlarД±, aДџД±rlД±klД± olarak ђ proteinden oluЕџur.
- Whey Protein Hidrolizatları (WPH): Daha kolay metabolize edilebilmesi için, kısmen hidrolize edilmiş ve önceden belirlenmiştir. Yüksek oranda hidrolize edilen whey proteinler, diğer çeşitlere göre daha az alerjiktir. Ayrıca diğer çeşitlere göre maliyetleri daha yüksektir.
Whey Protein Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?
Özellikle spor yapanlar tarafından tercih edilen whey proteinin birçok faydası vardır:
- Whey protein, yağların yakılmasına destek olur ve kas kütlesini korur.
- Kas gücünde ve yağsız kas kütlesinin hacminde artış sağlar.
- Avustralya’da yapılan bir araştırmada, whey proteinin iştah azalttığı görülmüştür.
- Yiyeceklerin protein değerini arttırır.
- Proteinin daha verimli sindirilmesini sağlar.
- Spor sonrasında hasar görmüş kasların onarılmasına yardımcı olur.
- Kilo vermeyi ve vücut dengesini korumayı kolaylaştırır.
- Egzersiz performansını arttırır.
Whey Proteini Kimler Kullanmalı?
- Vücut geliştirme yapanlar
- Atletler ve yarışçılar
- Güç antrenmanı yapanlar
- Zayıflamaya yönelik diyet yapanlar
- Vejetaryenler
Whey Protein Ne Zaman Kullanılır?
Whey protein tozu, antrenmandan önce, antrenman esnasında, antrenmandan sonra, kahvaltıda ve uyumadan önce olmak üzere farklı saatlerde kullanılabilir. Whey proteini doğru zamanda kullanmak için ne amaçla kullanılacağına karar verilmelidir.
- Antrenmandan Önce Whey Protein Kullanımı:
Whey proteinin antrenman öncesinde kullanılmasının amacı, egzersiz sırasında hasar görecek kasların onarım sürecini önceden başlatmaktır. Bu sayede hasarlı hücrelerin onarımı için gerekli olan proteinler vücudunuzda olacaktır. Eğer antrenman öncesi kullanacaksanız, whey protein tozunu spora başlamadan 45 dakika önce tüketebilirsiniz. - Antrenman Sırasında Whey Protein Kullanımı:
Spor esnasında bir şey yemek veya içmek, mideye ekstra kan gitmesine neden olur. Kanın mide ve çevresinde toplanması, ağırlık egzersizleri yaparken kasların beslenmesi bakımından istenen bir durum değildir. Ancak kardiyo yapan kişiler, antrenman sırasında whey protein kullanabilir. - Antrenman Sonrasında Whey Protein Kullanımı:
Antrenman sonrasında kas onarımını sağlamak ve kaybedilen enerjiyi geri getirmek için whey protein kullanılır. Vücudun en fazla proteine ihtiyaç duyduğu zaman dilimi, antrenman sonrasıdır. Bu yüzden whey protein tozunu, antrenman bitiminden 40 dakika sonrasına kadar tüketmek gerekir. Antrenman sonrasında whey protein kullanımı 40-60 gram arasında olabilir, ancak aşırıya kaçılmamalıdır. - Kahvaltıda Whey Protein Kullanımı:
Whey proteini kahvaltıda yağsız süt ile birlikte tüketmek, vücudun pozitif nitrojen dengesini sağlar. Bu sayede kaslar beslenir ve kasların onarım süreci başlar. - Uykudan Önce Whey Protein Kullanımı:
Uyumadan önce whey protein kullanılması, vücudun protein depolarını dolu tutar ve kasların beslenmesine olanak sağlar.
Whey Protein Tozu Nasıl Kullanılır?
30 gramlık bir ölçek whey protein tozu, 300 ml su ile karıştırılır. Hazırlanan karışım antrenman öncesinde veya sonrasında tüketilebilir. Eğer kahvaltıda tüketilecek ise, yağsız süt ile karıştırarak da tüketilebilir. Ancak laktoz intoleransı veya süt alerjisi olan kişilerin bu şekilde tüketmesi tavsiye edilmez. Günlük whey protein miktarı, kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Doğru oranı belirlemek için, mutlaka uzmandan görüş almanızı öneririz.