Hepimiz belirli rütbelere ulaşmak için çaba sarf ederiz ve ulaşmak istediğimiz yer için gerekli çalışma, sabır, öz güven ve umut gereklidir. Bu yazımda size ders çalışma yöntemlerini söylemeyi amaçlıyorum. Hem verimli hem de istediğiniz sonuca ulaşabileceğiniz için vereceğim birkaç tavsiye!
1. Hedef Belirlemek
İlk olarak eğer verimli ders çalışmak ve ders çalışma yöntemlerini öğrenmek istiyorsanız bir hedefe ihtiyacınız var demektir. Bir amacınız olsun. Ders çalışmamızın, not tutmamızın ve daha birçok şeyi yapmamızın bir sebebi var; o da bir hedef belirleyip o hedefe ulaşmak için çaba sarf etmemiz ve bu çabanın sonucunu almak istememiz. O yüzden öncelikle bu adımları gerçekleştirmek istiyorsak hedef sahibi olmalıyız. Şunu unutmamalıyız ki hedefimiz varsa önümüze gelebilecek bütün engelleri yıkabilme gücüne sahibizdir.
2. Teknolojik Aletlerden Kaçının
Şüphesiz ki hepimiz bu sorunla karşı karşıya kalırız. Teknoloji özellikle biz gençler için ders çalışma önünde büyük engeldir. Örneğin ders çalışmak istiyoruz ve tam derse başladık diyoruz, o sırada telefonumuza bildirim geliyor. Acaba ne? Ya önemliyse? Baksam nolur sanki? Baktıktan hemen sonra derse dönerim gibi cümleler kurarken buluyoruz kendimizi. Bu bildirim yüzünden dersle olan ilişiğimiz hop diye kopuyor ve kendimiz telefonun içinde bilmem kimin paylaştığı fotoğrafa bakarken buluyoruz. Ve yine her zamanki gibi teknoloji ders çalışma serüvenimizi başlamadan bitiriyor. Eğer mümkünse çalıştığınız alanda teknolojik alet bulundurmamaya dikkat ediniz.
3. Çalışma Ortamınız Rahat Olsun
Bu madde ilerleyeceğimiz yolda çok önemlidir. Biz insanoğlu yaradılışımız gereği rahata alışmış insanlarız. Gürültü istemeyiz ve konumumuzun güzel olması bizim için önemlidir. Ders çalışmak bir diğer yandan da odaklanma gerektiren bir iştir. Eğer odaklanamıyor isek ve bu soruna çevredeki etmenler neden oluyorsa ya o çevreyi terk etmeli ya da etmenleri yok etmeliyiz. Yapacağınız bu düzenleme odaklanmanızı sağlayarak derse olan ilginizi arttıracaktır.
4. Kısa Kısa Notlar Tutun
Eğitim sistemimiz gereği çoğu derste ezbere gerek duyarız. Bu raddede kısa notlar tutmak ezberlemeye çalıştığımız bilginin akılda daha kalıcı olmasını sağlamaya, kolay ezberleyebilmeye ve göz aşinalığına yardımcı olur. Çalıştığınız konunun başlıklarını ya da içindeki önemli yerleri küçük kağıtlara ve postitlere yazabilirsiniz. Ben ders çalışırken genelde postit kullanırım ve postitlerimi çalışma masama, telefonumun arkasına ve yatağımın yanındaki duvara yapıştırırım. Kısacası gözümün görüp o bilgilere aşinalık sağlayacağı yerlere asar ve gelir gider okurum. Bu yöntem çok fazla akılda kalıcıdır.
5. Kodlamayla Akılda Kalıcılık
Hepimiz ders çalışırken ezberlemeye çalıştığımız konulara sövmek isteriz. Ve kolaylık olsun diye yeni yöntemler bulmaya, kodlama yapmaya çalışırız. Ben genellikle ezberlemek istediğim konunun ya başlığını ya da içindeki önemli yerleri bir araya getirerek şifreleme yapmaya çalışırım. Bu yöntem hem akılda kalıcı hem de iş kolaylaştırıcıdır.
6. Ödüllendirme
Bu yöntem benim ders çalışırken en sevdiğim yoldur. Çünkü yapacağım işin sonunda bir ödül olunca derse daha çok önem gösterip ödüle ulaşmak istiyorum. Bu sistem nasıl oluyor peki? Örneğin ben günün sonuna kadar çözebileceğim soru sayısı belirlerim. Günün sonunda kendime tanıdığım süre zarfında eğer işimi başarmış isem kendimi ödüllendiririm ve ödülüm istediğim her şey olabilir.
KISACIK BİR NOT: Sakın bir işiniz kötü gitti diye diğer işlerinizden de umut kesip hedeflediğiniz işi yapmaktan vazgeçmeyiniz. Biz insanlar doğar, büyür, ölürüz ama bu maddelerin içine yaşamayı da ekleyebiliriz. Pes etmeden, vazgeçmeden, yılmadan, sabırla işlerine devam edenler hayatlarını kazananlardır. İşlerinin sonunda bir sonuca vardıklarında hayatlarını gerçek manada yaşamaya başlarlar ve bu biz insanlar için çok büyük başarıdır. AZİM, HIRS, BAŞARI.
Verimli ve pratik çalışma konusunda tavsiyelerim bu kadar. Umarım ki yararlı olur.