Big data, hacmi gereği çok ciddi bir güç ve kaynaktır. Big datanın önemli bir kısmı düzgün bir şekilde yapılandırılmamış ve düzensizdir. Bu data, veri kategorizasyonu ve diğer kitle kaynaklı (crowdsourcing) çözümlerle verileri analiz edip bunlardan yararlandığınız takdirde size rekabet avantajı sağlar.
Verilerden anlam çıkarmak, şirketinizin ihtiyaçları doğrultusunda sorunları tanımlamanızı ve gerçek zamanlı olarak anlamanızı sağlar. Bu serinin birinci bölümünde, kitle kaynaklı çözümler (crowdsourcing hizmetleri) kullanılarak sosyal verilerin nasıl optimize edildiğini inceleyeceğiz.
Markanızın müşterilerle etkileşime girdiği sosyal sitelerin sayısı her geçen gün artıyor. Twitter’dan Facebook veya Pinterest’e, sosyal medya müşterilerinizle kişisel bağlar kurmanızı sağlar. Bu iletişim çok büyük miktarda veri açığa çıkarır. Müşterileriniz sizin hakkınızda neler söylüyor? Olumlu mu? Olumsuz? İkisinin arasında bir fikir mi?
Bu soruları crowdsourcing ile yapabileceğiniz sentiment analizi sonucu hızlı bir şekilde yanıtlamak, herhangi bir sorunu çözebilmek veya fırsatları tespit edebilmek, marka itibarınızın başarılı yönetiminde çok kritiktir. Sentiment analizi, marka yönetimi için mükemmel bir crowdsourcing (kitle kaynak) çözümüdür. Şirketinizin algısını geliştirmeye odaklanan stratejiler ve iş planları geliştirmek için sizi kullanıcıların bakış açısıyla yönlendirir.
Görüntülerden oluşan verilerden, sorulara veya müşteri geri bildirimlerine kadar, ham veri kümelerini yapılandırılmış biçimlerde kategorilere ayırmak, topladığınız tüm bilgileri başarılı bir şekilde kullanmanıza olanak tanır. Sınıflandırma için büyük veri kümelerinin altına girmeden önce, homojenlik oluşturmak için öncelikle temizleme yapılmalıdır. Crowdsourcing Hizmetleri (Kitle kaynaklı çözümler), veri temizleme adımıyla başlar ve ardından verilerin düzgün bir şekilde tablolaşmasına ve yapılandırılmasına izin veren veri kategorilendirmesiyle ilerler. Bu süreç ve sonraki kategorizasyon süreçleri, şirketinizin karar alma süreçlerini iyileştirebilir ve harcamalarınızda ROI’nizi en üst düzeye çıkarabilir.
Örneğin, şirketiniz Facebook’ta çok sayıda soru veya yorumla ilgileniyorsa, bu bilgiler crowdsourcing hizmetleriyle (kitle kaynak çözümleriyle) kolayca anlamlandırılabilir. Bir veri temizliği yaptıktan sonra, freelancerlarımız, sizin tarafınızdan önceden tanımlanmış paketler için verileri kategorilere ayırabilir ve işaretleyebilir. Müşterilerinizin sosyal verileri kategorize edildiğinde, şirketiniz reaktif bir yaklaşım yerine proaktif bir yaklaşım geliştirmek için müşteri sorunlarını nasıl ele alacağına daha kolay karar verir.
Sosyal medya verileriniz hiçbir yere gitmez. Ancak bu verilerin sunduğu her şeyden yararlanmazsanız, bu verileri kullanan rakiplerinizden geride kalmanız söz konusu olabilir. Sağlam analizler ve yorumlamalar üzerinden etkili stratejiler geliştirip trendlere ve davranışlara ilişkin verilerden anlam çıkarmak için crowdsourcing hizmetleri kullanabilirsiniz.
Merak ettikleriniz mi var? Bizimle iletişime geçin | hello@kolektus.com