Fransa Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Enstitüsü’nün (Inserm) yaptığı araştırma kapsamında 2002’den bu yana 18-69 yaş arası 143 bin 592 kişiye düzenli olarak yaşam tarzı anketleri düzenlendi ve onlarla röportaj yapıldı. “Stroke” adlı bilimsel yayında yer alan araştırmada, bilim insanları, bir işte çalışmanın kişilerin kalp ve damar sağlığına etkisini inceledi.
Katılımcıların yüzde 29’unun uzun saatler çalıştığı, yüzde 10’unun kronik şekilde uzun saatler çalıştığı ve araştırma başladığından bu yana yaşanan bin 224 felç vakası bulunduğu belirtildi. Bu veriler ışığında uzmanlar, yılda en az 50 gün 10 saat ve üzeri çalışanların felç geçirme oranının daha yüksek olduğunu keşfetti. Ayrıca, araştırmada Avrupa ülkelerinin çalışma saatleri de belirtildi. İngiltere’de kişiler haftada ortalama 42 saat, Fransa, İtalya ve Belçika’da 39 saat, Danimarka’da 37 saat çalışıyor. OECD’nin 2018’te yayımladığı verilere göreyse, Türkiye haftada ortalama 47,7 saat ile Avrupa ülkeleri arasında çalışma saatinin en uzun olduğu ülkeler listesinde birinci.
Haftada Bir gün Fazla Çalışmak 3 Kat Fazla Riskli
Araştırmanın en çarpıcı sonucu ise şu: Haftada bir gün fazladan 2 saat çalışanların felç geçirme oranı, uzun saatler çalışmayanlara göre 3 kat daha fazla. Diğer bir ilginç sonuç ise, fazladan çalışmaya bağlı artan felç geçirme riski 50 yaş altı çalışanlarda daha yüksek. Fransa Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Enstitüsü’nden çalışmanın baş yazarı Dr. Alexis Descatha konuyla ilgili şöyle dedi: “Bu beklenmedik bir sonuç ve bu fenomen üzerine daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Bir klinisyen olarak, hastalarıma daha verimli çalışmalarını tavsiye ediyorum ve kendim de bu öneriye uymaya çalışıyorum.”
Önerilen İçerik: Norveç’te Çılgın Talep: Sommarøy Adası Zamanı Hayatlarından Çıkarmak İstiyor!