Uzayda Yaşam Nasıldır ?

Birçoğumuza gitmenin imkansız gibi göründüğü ama aslında bir o kadar da mümkün olan uzay pek çok insanın hayalini süsler.

Bir uzay yolculuğunda olduğunuzu farz edin. Milyonlarca yıldızın ve simsiyah bir evrenin tam ortasındasınız. Hiç şüphesiz kendinizi bir anda bambaşka bir deneyimin içinde buluyorsunuz. Peki sizce bu eşsiz deneyim ve heyecanı yaşayan insanların uzayda bir günü nasıl geçiyor?

Kimi insan için denizde yüzmek zordur. Ayakları yere bassın ister çünkü başka türlü güvende hissedemez kendini. Bu tip insanlar için uzay, hayal gibidir. Yer çekiminin olmadığı yere adapte olmak onlar için kolay bir şey değildir.

İnsanların doğasında istemek vardır. Gördüklerimizden duyduklarımıza kadar her şeyi isteriz. En çok da bizim için gerçekleştirilmesi zor, biraz da imkansız olanları. Bu zor gibi gözükenlerin başında da uzay gelir. Ama biz insanlar için istemek yetmez. Astronotlar için bile uzaya gitmeyi istemek yeterli değil. Aylarca yer çekimsiz bir ortama adapte olup olamayacağını anlamak için deneyler yapılmakta. Eğer uzayda uzun vadeli göreve katılacaksa (uzay istasyonunda kalacak olanlar) dört yıl eğitime tabi tutuluyorlar.

Saati olmayan bir insan için yardımcı olan gökyüzü, ona planladıklarını gerçekleştirme imkanı sunarken uzayda bu durum çok daha farklıdır. Astronotun bir günü hazırladığı listesi ile belirli. Uyanma ve uyuması gereken zaman dilimi arası bir günü olarak sayılıyor. Alarm onlar için belki de en çok gerekli olanlardan. Onsuz uzayda yaşam düşünülemez. Yataktan kalkma gibi bir lüksleri yok. Çoğu astronot uyku tulumlarını çengeller yardımıyla bir alana sabitleyip uyumakta.

Basit bir yaşam tarzında dünyada yaşamaya alışkın olduğumuzdan belki de pek çoğumuz bu durumu hiç düşünmedi ama gerçekten önemli bir detay. Sıcak hava yani karbondioksit uzayda yükselmez. Konumu yanlış olan bir yatakta yatan astronot tüm gece boyu kendi karbondioksitinin bulunduğu ortamda uyumak zorunda kalabilir. Sonucundaysa oksijen yetmezliği ve yoğun baş ağrısıyla baş başa kalabilir.

”Günlük egzersizler bir astronot için ne kadar önemli olabilir ki?” demeyin çünkü bir astronot kemik erimesi yaşamak istemiyorsa günlük egzersiz yapmak zorunda. Birçok insanın aklına gelmeyen fakat bir o kadar da değişik olan bir soru, ”UZAYDA DOĞUM NASIL OLACAK?”

Bilim insanları, uzayda doğum konusunda birçok hamile hayvanın üzerinde çalışmasına rağmen insan hamileliği üzerinde hiç çalışmadı.

Şu ana kadar on dört kadın uzayda yürüdü, sayıca altmışın üzerinde kadın da uzaya yolculuk etti fakat hiçbiri uzayda hamile kalamadı.

Dünya ve uzaydaki doğumların arasında en belirgin fark yer çekimi azlığından doğum anında annenin bebeği dışarı itmesinin dünyadaki yer çekimi olmadan daha zor olması. Uzayda hamilelik riskleri artar. Uzayda bir insan için kemik yoğunluğu kaybı söz konusudur. Astronotlar uzayda her ay kemik yoğunluklarının %1 ila %2’sini kaybediyor. Bu durum doğum anında leğen kemiğini kırabilir veya çatlatabilir. Doktorlar cam kemik hastası kadınların normal doğumlardan uzak durmasını öneriyor. 

sumelek@..
Subscribe
Bildir
12 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Şampiyonluk Ligi’nde Yaz Mevsimi’nin İlk Yarısı Geride Kaldı

Şampiyonluk Ligi’nde Yaz Mevsimi’nin İlk Yarısı Geride Kaldı

Sonraki
Korsan Oyunlardan Uzak Durmanız İçin 5 Neden

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.