Üniversite kayıtları yaklaşıyor. Umarım herkes okumak istediği bölüm için yeterli not çıkarmıştır. Yeterli puanı çıkaramayanlar üzülmesin. Daha da sıkı çalışsın ve seneye tekrar sınava girsin.
Yazımda yeni kayıt yapacaklar için üniversitede başarılı olmanın ipuçlarını vereceğim. Ayrıca üniversite okuyanlar için hâlâ geç değil. Yazımın detaylı halini www.girisimgelisim.com adresinde Üniversitede nasıl başarılı olunur? başlığıyla paylaştım. Özetten sonra detaylı okumanızı tavsiye ederim.
Konumuza gelecek olursak. Size sınavlarda başarıyı ve mezun olmayı anlatmıyorum. Sınavlarda başarı ve mezuniyet zaten olması gereken. Ben size gerçek başarıyı anlatıyorum.
Günümüzde herkes üniversite mezunu. Farkınız olması için size anlatacaklarımda başarıya ulaşabilmelisiniz. İlk bunun farkında olarak üniversiteye gitmeniz gerekiyor.
Başarının ipuçları
Blog sitemde Başarı için gereken 4 alışkanlık başlıklı yazı paylaştım. Orada ufkunuzu açma alışkanlığı ve ayrıca 3 farklı alışkanlıktan bahsettim. Üniversiteye siz ufkunuzu genişletmek için gidiyorsunuz. Alanınızda en iyisi olmak için çabalayacaksınız. Bu yüzden yazdığım 4 alışkanlığa sahip olmanız şart.
Edindiğim tecrübelere göre sizler için listelediğim başarı ipuçlarına geçebiliriz.
1.Mutlu olun
İlk ipucumuz mutluluktur. Çünkü mutlu insan başarılı insandır. Bu yüzden seveceğiniz ve mutlu olacağınız bölümü seçmeniz gerekiyor. Seçeceğiniz alanda en iyisi olmak için çok çalışacaksınız, ardından mesleğinizi yapacaksınız ve kendinizi geliştirmeye devam edeceksiniz. Bunları sevmeden yapamazsınız.
2.Girişken olun
İş hayatında suskun olmamanız gerekiyor. Girişken olabilmelisiniz. Çekingenliğiniz varsa üniversitede aşmalısınız. Bunu da topluluklara katılarak, sosyalleşerek ve derslere katılarak gerçekleştirebilirsiniz.
3.Topluluklara katılın
Üniversite başlayınca yapmanız gerekenlerden biri de topluluklara katılmaktır. Ayrıca topluluğun aktivitelerine de katılın. İleride CV’nize yazmanızın yanı sıra, takım çalışmasını öğrenirsiniz, sosyalleşirsiniz ve aktiviteye sahip olursunuz.
4.Network yapın
Network, iş hayatında birbirlerine fayda sağlayan ve sağlayacak kişilerin oluşturduğu ağdır.
Üniversitede sosyal ağ yapmak önemlidir. Başarılı insanları ne kadar çok tanırsanız, gelecekte sizin avantajınıza olacaktır.
Sizlere sadece yakın arkadaş çevrenizi söylemiyorum. Hocalarınızı, alanınızda en başarılı gördüğünüz öğrencileri, alanınızın başarılı iş insanlarını ve diğer başka başarılı insanları söylüyorum.
Network için LinkedIn’i kullanabilirsiniz. Ayrıca konferanslara katılın. Orada şirket temsilcileri konuşuyor. Bu tanışma fırsatını kaçırmayın.
5.Bilgiye erişin
Her şeyi bilemeyiz ama alanımızda en iyisi olmak istiyorsak gerekli bilgilere erişmeliyiz.
Üniversite derslerinde bilginin belli bir bölümü gösterilir. O da temel bilgi. Ders haricinde bilgiye erişebilmelisiniz. Yani sadece derslere girip, “Benim için yeterli.” demeyin. Kurslara ve seminerlere katılın. Alanınızla ilgili kitaplar okuyun.
Ayrıca İngilizce haricinde sizin işinize yarayacak bir dil daha öğrenin.
6.Aktiviteye sahip olun
Zihninizi dinlendirebileceğiniz bir aktiviteye sahip olun. Arada beyni dinlendirmek çok önemlidir.
Diğer maddeye geçmeden CV içeriğinde hobi kısmı olduğunu hatırlatmak isterim.
7.Devamlılık sağlayın
Üniversite bitince gelişim de bitmiyor. Bu yüzden aldığınız tüm eğitimlerin yeterli olduğunu düşünmeyin. “Daha fazla nasıl gelişebilirim?” diye kendinize sorun. Alanınızdaki yenilikleri takip edin. Daha fazla dil öğrenin. Yüksek lisans yapın.
Daha da yükselin. En iyisi olana kadar durmayın. Olunca da durmayın.
Geleceğini düşün
Sınavlarla sadece üniversiteyi bitirip, mezun olursunuz. Evet, bu da başarıdır. Bizim hedeflediğimiz başarı ise alanımızda en iyisi olmaktır.
Şirketler donanımlı ve çok para kazandıran insanlarla çalışmak ister. Donanımlı olmalısınız. Sadece alanınızda en iyisi olmayı hedeflemelisiniz. Adınızı duyurmalı ve talep edilen olmalısınız.
Niteliğinizi ve networkunuzu kesinlikle birleştirmelisiniz.
Ülkemizde, “Gençler tembel, çalışmak istemiyor.” diyen insanları aldırmayın. Bizler zeki ve çalışkan insanlarız. Bu yüzden kendinizi her zaman geliştirin.
Bloğumdan yazımın geniş halini ve eğitimle ilgili diğer yazılarımı okumak için aşağıdaki başlıklara tıklayabilirsiniz. Ayrıca beğenip, sosyal medyadan da takip etmeyi unutmayın arkadaşlar.
Üniversitede nasıl başarılı olunur?
Başarı için gereken 4 alışkanlık
Başarılı bir eğitim hayatı nasıl olur?
İnstagram : Login • Instagram
Twitter : https://twitter.com/oguzguldag
Youtube : Oğuz Güldağ