Araştırmalara göre; uçakların gökyüzünde bıraktığı izler iklime zarar verip tehlike saçıyor. Üstelik bu izler uçakların motorlarından çıkan tüm karbondioksite (CO2) kıyasla iklime daha fazla zararlı. Atmospheric Chemistry and Physics adlı bilimsel yayında yer alan araştırmada, “kontreyl” olarak adlandırılan ve gökyüzünde buz kristalleri gibi uzanan izlerin ısıyı Dünya atmosferine hapsettiği belirtildi.
Hava yolculuğunun iklim ısınması üzerindeki bu etkisi daha önce hiç düşünülmemişti. Almanya’daki Atmosferik Fizik Enstitüsü’nden (IAP) araştırmanın başyazarı Lisa Bock şöyle dedi: “Kontreyl sirüs bulutları gibi CO2-dışı salımların iklim üzerindeki kayda değer etkisini görmek ve dikkate almak önemli.” Araştırmacıları bu sorunun 2050’ye kadar üçe katlanacağını söylüyor. Bu durumun en çok hava trafiğinin en yoğun olduğu Kuzey Amerika ve Avrupa üzerindeki bölgeleri etkileyeceğini belirten uzmanlar, acil çözüm bulunması için çağrıda bulundu.
Atmosferi Sıcak Hale Getiriyor
Araştırmacılar radyasyondaki kontreyl kaynaklı artışın CO2 kaynaklı artıştan daha büyük olacağını söylüyor. Çünkü uçakların gelecekte yakıtı daha verimli kullanır hale gelmesiyle yakıt kaynaklı doğan tehlike azalacak. Dr. Bock, durumun ciddiyetini şöyle anlattı: “Kontreyl sirüs bulutlarının iklim üzerindeki genel etkisi ve özellikle de yüzey sıcaklıkları üzerindeki etkisine dair hala bazı belirsizlikler var. Kontreyl sirüs bulutlarının kendileri ve yüzeye etkileri de hala üzerinde çalışılan araştırma konuları. Ancak bunların atmosferi sıcak hale getirdikleri açık.”
Önerilen İçerik: İnanılmaz Başarı: Lise Öğrencileri 3 Haftada Uçak Monte Etti