Türkiye’nin Mutlaka Gidilmesi Gereken 8 Lezzet Festivali

tabak içerisinde çok çeşit yemek

Türk mutfağı dünyaca üne sahip bir mutfak. Türkler de yemek yemeyi kültürlerinin merkezi haline getirince birbirinden eşsiz ve renkli lezzet festivalleri de kaçınılmaz oluyor. İşte Türkiye’nin mutlaka gidilmesi gereken 8 lezzet festivali karşınızda!

Türkiye’de Mutlaka Gidilmesi Gereken 8 Lezzet Festivali

1. Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali (GastroAntep)

Gaziantep, gastronomi dalında,  2015 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağına” girdi. Mutfağı dünya kültür mirası olarak kabul edilen Gaziantep’in tarihi güzelliklerini görmek dışında sadece yemek yemeye gidenlerin sayısı da gün geçtikçe artıyor. 2018’de başlayan ve her yıl eylül ayında düzenlenen GastroAntep’te yöresel lezzetler festival boyunca tadılıyor ve yerel üreticilerin coğrafi işaretli ürünlerle hazırladığı imza tatlarını da denemek mümkün oluyor.

2. Adana Lezzet Festivali

3 yıldır ekim ayının ilk hatası düzenlenen Adana Lezzet festivali, mutlaka gidilmesi gereken bir başka festival. Adana’nın geleneksel mutfak kültürünü dünyaya tanıtmak amacıyla düzenlenen festival 3 gün sürüyor. Festival boyunca  Adana’nın çeşit çeşit enfes yemeklerine doyuyorsunuz!

3. Alaçatı Ot Festivali 

İzmir Alaçatı’da 10 yıldır düzenlenen Alaçatı Ot Festivali, her yıl nisan ayının ilk haftasında gerçekleşiyor. Her yıl yaklaşık 500.000 ziyaretçinin geldiği festival, Türkiye’nin en kalabalık festivallerinden biri.  Alaçatı’nın güzel sokaklarına kurulan stantlarda çeşitli tatları deneyebilir, restoranların festivale özel olarak hazırladığı menüleri tadabilirsiniz. Çeşme’de yaz sezonunun müjdecisi olarak da anılan Alaçatı Ot Festivali’nde birçok söyleşi de gerçekleşiyor.

4. Uluslararası Urla Enginar Festivali 

İzmir’in önemli ilçelerinden biri olan Urla’da gerçekleşen Uluslararası Urla Enginar Festivali, 4 yıldır her nisan ayında düzenleniyor. Turizm açısından önemli bir yer olan Urla’da, festival kapsamında yerli ve yabancı turist ilçeye akın ediyor.  Festival boyunca kurulan çeşitli stantlarda katılımcılar lezzetli enginar yemekleri yiyebiliyor. Urla’ya özgü binbir çeşit enginarları satın alabiliyorsunuz. Ayrıca festival kapsamında konserler, workshoplar ve paneller de düzenleniyor.  İzmir’in sevimli ilçesi Urla’da düzenlenen bu lezzet festivali, mutlaka gidilmesi gereken keyifli bir etkinlik.

5. Slow Cheese Bodrum

Slow Food Türkiye’nin desteği ile hayata geçen Slow Cheese Bodrum, 3 yıldır nisan ayında düzenleniyor. İyi, temiz ve adil gıda için yerel üreticiyi ve doğayı korumayı amaçlayan “Slow Food” hareketini destekleyen festival, Türkiye’nin en kapsamlı peynir festivallerinin başında geliyor. Çünkü festival kapsamında Bodrum’da çeşitli mekanlarında, Kars’tan Muğla’ya Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde üretilen peynirlerin tadımı ve satışı yapılıyor. Festival o kadar renkli ki festival kapsamında İtalyan peynir tadımı ve İtalya’da peynir üretimi paneline katılmak ta mümkün, düzenlenen gezide Yörük çobanlarını ziyaret edip oğlak kavurma, keşkek ve keçi sütünden yoğurt yemek de mümkün. Buna benzer pek çok etkinliğin ve atölyenin  yer aldığı Slow Cheese Bodrum, baharın sıcaklığını hissedeceğiniz güzel nisan ayında ziyaret edilesi renkli bir lezzet festivali.

6. Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali 

9 yıldır her yıl mayıs ayında düzenlenen festivalin amacı, dünyada sadece Edirne’de yapılan tava ciğerini, ulusal ve uluslararası alanda tanıtıp, şehre yerli ve yabancı turistlerin gelmesini sağlamak. Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali’nde yerli ve yabancı bando ekipleri, performans sergiliyor, konserler organize ediliyor ve tabii ki bol bol Edirne’ye has tava ciğeri yeniliyor. 2018 yılında “Edirne’ye gel ciğerimi ye!” Sloganıyla düzenlenen festivalde, 7 metre çapa sahip, 50 metrekarelik dünyanın en büyük tavası yapılıp bu tavada 2 ton yağ ile 3 ton ciğer pişirilmişti. Hem eğlenceli hem lezzetli bu festival kaçmaz!

7. Bozcaada Bağbozumu Festivali 

Çanakkale’ye bağlı Bozcaada, kuşkusuz ki Türkiye’nin ve Avrupa’nın en güzel adalarından. Ada, şarap üreticiliğiyle de ön plana çıkıyor. Bu nedenle festival, 20 senedir her yıl bağbozumu zamanı olan eylülde olgunlaşan üzümlerin toplanışını kutlamak amacıyla gerçekleşiyor. Festival, Türkiye ve dünyanın pek çok bölgesinden gelen misafirleri bağ işçileriyle buluşturuyor. Katılımcılar ve bağ işçilerinin birlikte üzüm hasadını gerçekleştiriyor. Bağbozumunun ardından toplanmış olan üzümler festival alanına taşınıyor. Bu şekilde açılışı yapılan festivalde çeşitli konserler ve etkinlikler düzenleniyor. 3 gün süren festivalde şarap tadımı ve yerel Bozcaada şaraplarını satın almak da mümkün oluyor. Kesinlikle Bozcaada’ya gitmek için en güzel dönem diyebilirim.

8. 101 İstanbul Lezzeti Festivali

TimeOut İstanbul ekibinin 7 yıldır düzenlediği 101 İstanbul Lezzeti Festivali, nisan ayının son pazar günü gerçekleştiriliyor. Esma Sultan Yalısı’nda gerçekleşen festivalde satın aldığınız biletle yüzlerce lezzet tadabiliyorsunuz. 101 İstanbul Lezzeti Festivali’nde 100’den fazla restoran, katılımcılara fine dining’den sokak lezzetlerine, burgerden deniz ürünlerine, sushi’den meyhane lezzetlerine, çeşit çeşit içecek, tatlı ve kahveyle birlikte 500’den farklı lezzet sunuyor. Bir gün boyunca süren festivalde canlı müzik performansları da yer alıyor. Ayrıca festivalden sonra after party de var

Pelin Aykın
26 Şubat 1996’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik mezunu. 2 yıl bir gazetede çalıştı. Yazmayı, okumayı, seyahat etmeyi ve farklı renkleri tanımayı sever. En önemli özelliği ise Rock’n Roll aşığı olması.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Boğazın Eşsiz Manzarası Eşliğinde Koşmaya Ne Dersiniz?
Sonraki
Filmekimi 2019 | Müthiş Sarsıcı Bir Film: Anne

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.