Türkiye’de Vegan Olmak: İnsanlarla Bitmeyen Mücadele

vegan olmak koyunlar bakıyor

Veganlık, merkezi sinir sistemi olan ve hissedebilen canlılar olan hayvanların yaşam haklarının sonuna kadar savunulduğu bir yaşam biçimidir. Veganlığı korkutucu bulan ve Vegan olmaya yanaşmayan insanların en büyük savunmalarından biri de Türkiye’nin Vegan olmak için uygun bir ülke olmadığı yalandır. Bu toprağın kültüründe hayvan bedeni yemek olduğunu savunurlar. Oysa gerçek asla bu değildir. Türkiye Veganlığı seçmek ve buna göre beslenmek isteyen insanlar için adeta bir cennettir. Doğanın tüm nimetleri elinizin altındadır ve ondan en doğru şekilde yararlanmayı bu toprakta yaşamış insanlardan daha iyi bilen kimse olamaz. Bu sebeple, Veganlığın gerektirdiği beslenme sistemi için en uygun coğrafyalardan biridir aslında.

Türkiye'de vegan olmak

Türkiye’de Vegan olmak neden zordur?

Türkiye’de Vegan olmak zor değildir. Türkiye’de insanlara Vegan olduğunuzu söylemek ve size saygı duymalarını sağlamak zordur. İnsanlar Vegan olma tercihinizi bir çeşit diyet yapma tercihi olarak görürler. Çoğu insan için, paketli gıda tüketmeyi bırakıyorum demek ve Vegan oldum demek aynı şeydir. Veganlığı yalnızca beslenme noktasından ele alırlar. Bu yüzden de odaklandıkları tek şey et yemeyecek oluşunuz ve hayvansal gıdaları tüketmeyecek olmanızdır. Türkiye’de insanlar Veganlığın bir yaşam biçimi olduğunu anlamazlar. Bu yüzden de onlara ne kadar açıklama yaparsanız yapın ben edecekleri hiçbir dönüş sizin için tatmin edici olmayacaktır.

Veganlığı benimsemek eylem olarak ve bir yaşam biçimi olarak zorlayıcı değildir. Zorlayıcı olan etrafınızdaki insanların size sürekli psikolojik baskı uygulamasıdır. Dünya üzerinde yapılmış pek çok bilimsel araştırma Veganlığın insanlar için son derece sağlıklı bir yaşam biçimi olduğunu göstermektedir. Fakat Türkiye insanları her alanda olduğu gibi bu alanda da bilimsel gerçekleri takip etmek yerine bu zamana kadar inandıkları ve yapmayı sürdürdükleri şeyleri size dayatmaya devam ederler. Hayatınızdaki her kararı alırken olduğu gibi veganlık gibi ciddi bir seçim yapmadan önce de derinlemesine araştırma yapmak en doğrusu olacaktır. Zaten bu araştırmalar size, en doğru yaşam biçimlerinden birinin veganlık olduğu gerçeğini tüm açıklığıyla sunacaktır.

Et Yemezsen Proteini Nereden Alacaksın?

Türkiye’de Vegan olmak zordur. Ama bu zorluk Vegan olmanın kendisinden değil Türkiye’de yaşıyor olmaktan gelir. Veganlığı bir hayat biçimi olarak benimsediğiniz andan itibaren dünyanın en mantıksız sorularıyla ve ithamlarıyla karşılaşmayı da otomatik olarak kabul etmiş oluyorsunuz. Bu sorulardan en çok karşılaşılan birkaçı ise şöyle: Hayvansal ürün tüketmiyorsan proteini nereden alacaksın? Vitaminsiz kalmıyor musun? Yaptığın şey çok sağlıksız değil mi? Kilo vermek için mi yapıyorsun? Aç kalmıyor musun? Çok pahalı bir yaşam biçimi değil mi? 

Bu soruların her birine verilebilecek yüzlerce mantıklı cevap var. Öncelikle hayır, Veganlar asla ama asla aç kalmıyor. Benimsenen yaşam biçimi yalnızca beslenmekten ibaret değil. Veganlık, hayvanların yaşam hakkının savunulduğu bir felsefe. Yani kafamız sadece yiyip içmeye çalışmıyor. Veganların beslenme biçimleri sağlıksız değil. Yalnızca internette bile bunu kanıtlayan yüzlerce bilimsel makaleye ulaşmanız mümkün. Ve en büyük hurafelerden birine cevap: Veganlık beslenmek söz konusu olduğunda asla ama asla pahalı bir yaşam biçimi değil. Beslenme sistemini maliyetli kılacak olan sizin tüketmek istediğiniz ürünlerin pahalı oluşudur. Vegan logosu ile paketlenmiş olan onlarca pahalı gıda, Veganlığın bir gerekliliği değildir. Vegan beslenmenin temelinde sebze ve meyveler, bakliyatlar, tohumlar, yani kısacası doğadan elde edebileceğiniz ürünler bulunur. Bu beslenme sisteminin içinde pahalı ürün tercihi yapacak olan sizlersiniz. Özetle Türkiye’de Vegan olmayı seçmek ve bu şekilde yaşamak toplumun sizin bu kararımıza gösterdiği reaksiyon sebebiyle zorlayıcı olabilir.

İdil Ceren Yılmaz
Gezegendeki yolculuğunun 24'üncü yılında. Atmosferde başıboş gezen hikayeleri yakalayıp insanlara anlatmak en büyük tutkusu.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
İyilik Kime Yakışır?
Sonraki
Özgürlük Savaşçısı: Naim Süleymanoğlu

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.