Bu aralar çok konu açılmaya başladı bu durum hakkında, bir şeyler dökelim buraya.
Türkiyede neden mühendisler sürünüyor?
Türkiye gelişmemiş bir ülkedir, at gözlüğünüzü çıkartın.Elde tutulur bir sanayisi yok, dolayısıyla onca mühendislik mezununu sıkıştıramazsınız her yere.Aselsan, Roketsan, Vestel vs. diyeceksiniz(İYİ YERLERİ SAYDIM).Bunların aldıkları eleman sayısı bellidir, ayrıca tırışka soru tipi ezberlemeye dayalı bir sınavdan(YGS-LYS) yüksek bir puan yapıp, iyi denilecek bir yerden mezun olmanız lazım, ki dediğim gibi buralarda çalışan mühendis sayısı Türkiyenin her yıl mezun verdiği mühendis sayısından neredeyse az.
EN KOMİĞİ, Türkiyede mühendislik okudum diye kendini mühendis sanan çok insan var.Bakın, burası çok önemli.Mühendis olmak için bence en önemli özellik YARATICILIKTIR.Bir şeyler ortaya koyma yetiniz yoksa, ODTÜ’ye puanım yetiyor ben bir mühendis olayım demeyin, ki zaten ygs lys zekayı ölçen bir sınav değil.Tıp okuyan doktor olur, mühendislik okuyanın ne olacağı kendi elindedir.Her zaman dinç bir zihin gerektirir, pratik düşünce ve zeka da çok önemlidir, bu faktörlerde iyi değilseniz, iyi bir mühendis olamazsınız fakat bir doktor olabilirsiniz.Yanlış anlaşılmasın, mühendise nazaran tıp okumak için gerekli olan şey daha çok ezber ve çalışmaktır.Çalışmak her şey için gerekli zaten.
İlkokul mezunu iş verenlerin , torpilli zenginlerin mühendislere çektirmediği eziyet kalmamıştır 1500 liraya adamı muhtaç ederler, hep tecrübeli 30 yaşını geçmemiş eleman ararlar, insana değer vermeyen tiplemelerdir.
Türkiyede mühendis olunmaz, yurtdışına açılmak en mantıklısıdır.Eğer dolgun maaşlı iş bulmadıysanız..Yüksek lisansınızı yurtdışında yapıp kendinizi ispatlar, bir şeyler ortaya koyup patentini alırsanız veya yeni bir girişim bulursanız, milyoner olabilirsiniz.Sıradan bir doktorun aldığı maaşla sıradan bir mühendisin aldığı maaşların ortalamalarına bakarsak doktor çok daha fazla kazanır, fakat unutmayın ki dünya listelerinde tepelerde doktorlar yoktur, daha çok mühendisler ve iş adamları vardır.
Bende başta olmak üzere iyi bir tercih yaptığımı pek düşünmüyorum.Neden mi? Çünkü erkek arkadaşım iki sene önce mezun oldu, bir sene askerlik yaptı.Sonra orada kazandığı parayla kendi ofisini açtı.O da ben gibi bir mühendis.İş yok arkadaşlar.Ofisi açtı açmasına ama büyük işler ve hatta emeğini alabileceği bir iş yok yani bulmak zor.İşi yapıp bitiriyorsun paranı vermiyorlar başını ağrıtan bir sürü şeyle uğraşıyorsun en iyi ben bilirim inanın .Kadrolu iş desen atama puanı olmuş +90 zor ki ne zor yani.Zaten aldıkları üç beş kişi 90 bile almış olsan atanamıyorsun.Çok can sıkıcı.Anlayacağınız ülkede bu işi yapmak istiyorsanız sıradan bir mühendis olmak size hiç bir şey katmaz.Siz imza yetkim var diye kasım kasım kasılıp gezersiniz ama size verecekleri maaşlar belli.Zaten yeni mezunsanız size beş kuruş vermeseler bile sizi almıyorlar gerisini düşünün.
Yapmanız gereken ise olduğunca program bilgisine sahip oimak.Yazılım dili bilmek.İngilizce seviyenizi artırmak.Her yönde , grammer zaten olması şart.Güzel konuşup ikna kabiliyetine sahip olmalısınız.Anlayacağınız ağzınız iyi laf yapacak.
Kendimden örnek vereyim size.Bölümüm üzerine okulda gösterilen dersler ve program bilgisi haricinde kendim bizzat öğreniyorum ve daima araştırma yapıyorum.Size kullandığım ve öğrendiğim orta seviye ,başlangıç seviye ve ileri seviye programları program dillerini sıralayacağım.
Mühendislik programları
1.İleri Seviye
-Netcad 5.2-7.0
-Microsoft Office Programları
2.Orta Seviye
-Leica Geo Office
-ArcGIS
-QGIS
-SketchUp (daha çok iç mimarlık ve mimarlar için)
-Geocalculator
3.Başlangıç Seviye
-Surfers
-AutoCAD
-GeoCAD
Proglamlama Dilleri (Yazılım)
1.İleri Seviye
-Matlab
-C# , C++ vb.
2.Orta Seviye
-Phyton
3.Başlangıç Seviye
-Java
-Javascript
Dil olarakta size tavsiyem en az b seviyesinin üstü bir İngilizce başalangıç orta seviyede Almanca ve Fransızca bence öğrenilmesi şart kabul ettiğim Osmanlıca ve Arapça olmalı.
Bana soracak olursanız şuanda b seviyesi bir İngilizce , orta seviye Almanca başlangıç seviyesi Fransızca ve İspanyolca biliyorum.Arapça ve Osmanlıca yeni hedefim.Birçok online kurs mevcut mutlaka öğrenin arkadaşlar.
Soru ve önerilerinizi bekliyor olacağım.Teşekkürler.Her şey gönlünüzce olsun.