Kapak Görseli: Photo credit: MorseInteractive on Visual hunt / CC BY
Türkiye’de Girişimci Olmak
Amerika’lı şirketin herkesi kıskandıran kurucusundan tavsiyeler” tadında yazıları hemen hatırlarmışsınızdır. Girişimci şöyle olmalı, böyle başlamalı şeklinde tavsiyeler veren çoktur. Kabul edelim ki burası Türkiye ve biz nev-i şahsına münhasır bir toplumuz. Dünyanın aksine bir çok konuda kurallarımız ve metotlarımız farklı. Girişimcilik konusunda da, ne yazık ki, Amerikalı benchmarkların burada sökmeme ihtimali oldukça yüksek. Düşünün “Yeni yeni icatlar çıkarma başımıza” diyen bir toplumda girişimci olmaktan bahsediyorum!
Girişimcilik Suyun Üzerinde Yürümek Gibidir
Türkiye’de girişimciyseniz, etrafınızdaki kişiler heyecanınızı takdir ederken içten içe işsiz kalmanızdan endişe eder. Ondandır çoğu kez “SGK’nız işliyor değil mi ama evladım?” ya da “Abi en güzeli siz bu projeyi tez zamanda … şirketine satın.” soruları ve tavsiyeleri. Kolay değil elbette, komşunun çocuğu doktor olmuştur, anlatılabilir bir işi, her şeyden öte bir mesleği vardır, geleceği garantidir. Girişimcilikse bunun karşısında suyun üzerinde yürümek gibidir. İşinizin bir adı yoktur ve yolun sonunda ne olacağı belli değildir. Bu durum da her akşam telefonda aileniz tarafında size alt metin olarak iletilir.
”Disruptive Innovation”
Bugün batıda “disruptive innovation” diye bir laf atılmış ortaya; düşünsenize sizce yıkıcı ve düzen bozucu bir gelişme Türkiye’de hoş karşılanır mı? Evde babasının, merakının önüne engel koyan katı kurallarına hayır diyemeyen bir toplumun çocuklarının hangi düzeni bozmasından bahsedebiliriz? Diyelim ki düzen bozucu bazı önerilerde bulundu, kaç kişi tarafından desteklenir sizce? Bizim için düzeni yıkmak, bozmak eşkiya işidir. Bu yüzden biz genelde yıkmaktansa süreci iyileştirmekten yanayızdır.
Girişimci
Tüm bunların yanında “girişimci olmak” diye bir kurallar kitabı olduğuna inanmıyorum. Girişimci olmayı böyle büyük büyük laflarla anlatmanın ve “herkes girişimci olamaz” diye konuşmanın da bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Eğer aklınızdaki fikrin başarılı olacağını hayal edebiliyor, başarısına inanıyor ve onun için heyecanla çalışıyorsanız, girişimci olmak için gerekli her şeye sahipsiniz demektir. Yani bu iş için özel bir yeteneğe ya da kitaba gerek yoktur. “Girişimci olmak” bir yetenek gerektirmez ve kuralları da yoktur. Bu yola çıkarken inancınızı ve heyecanınızı yanınıza alın yeter.
Sizin için çok faydalı olacağını düşündüğümüz tüm Akademi içerikleri için buraya tıklayın.
Bu İçeriği Okuduğunuz için Önerdiğimiz İçerikler:
- Gençlerin Kaderini Değiştiren Girişim: MolenGeek
- Belçikalı Girişimci Yassine Kharchaf ve Başarı Öyküsü
- Girişimciliğin Üniversitelerde Yeri ve Önemi
İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar: