Türkiye’de Genç Mühendis İşsizliği

Türkiye’de Genç Mühendis İşsizliği

Merhabalar,

Anadolu Lisesi, İstanbul Üniversitesi Makina Mühendisliği, İstanbul Üniversitesi Sanayi İşletmeciliği Yüksek Lisans programını bitirdim. 11 yaşında bir kız ve 6 yaşında bir erkek çocuğu babasıyım.

Firmamız hem makina imalatı yapıyor, hem de uluslararası mümessillikleri bünyesinde barındırıyor.

Gerek şirketimiz için istihdam amaçlı yeni arkadaşlar ararken gerek irtibat halinde olduğumuz firmalar ile konuştuğumuzda genç mühendislerin kendilerini, iş dünyasına eğitimleri sırasında yeterince hazırlamadıklarını görüyoruz. İşin aslı bu sırf onlardan kaynaklanmıyor, eğitim sistemimizin ve eğitmenlerimizin de yetersiz olduğu durumlar mevcut.

Zaman içerisinde karşılaştığım vakalar doğrultusunda bu hazırlık dönemine faydalı olacağını düşündüğüm birkaç ayrıntıyı paylaşmak isterim.

Yeni İstihdamlarda Yabancı Dil Çok Etkili

Yeni istihdamlarda, yabancı dil çok etkili. Muhakkak iyi derece İngilizce konuşma, yazma, anlama birikimi arıyoruz. İkinci dil ise bir artı sağlıyor.

Takım Oyuncusu Olun

Takım içerisinde çalışacak bir oyuncu olmamız gerekiyor. Bu yüzden beşeri münasebet kurabilmeliyiz. Kişisel gelişime katkı sağlayacak seminer, eğitim, kitap ne ile karşılaşırsanız değerlendirin. EQ’nun IQ’dan daha güçlü, etkin olduğu bir dönemdeyiz. Sanal ortamlarda sosyalleşmek yerine, yüzyüze konuşup iletişim kurabileceğiniz topluluklarda yer alın.

Türkiye'de Genç Mühendis İşsizliği

Sosyal Sorumluluk Projelerine Zaman Ayırın

Sosyal sorumluluk projelerinde yer alın; bu sizin iç dünyanızı renklendireceği gibi sosyal ağ kurmanızı da sağlar. Ayrıca özgeçmişinizde etkili bir unsur olacaktır.

Biz mühendislerin sıkıntılarından biri kendini iyi ifade edememektir. Bunu yenin, presentabl olmak için kendinizi eğitin. Ayna karşısında prova yapın.

İş dünyasının her alanında sunumun etkisi yüksek. Sunum becerinizi arttırın.

Branşlaşmaya Çalışın

Üniversite eğitiminizin son iki senesi branşlaşmaya çalışın. Hangi sektör ilginizi çekiyor, hangi alanda çalışmayı istiyorsunuz, bunları belirleyerek bilgiler toplayın. Plastik, metal, savunma sanayi, havacılık… satış, pazarlama, üretim… tespit edin. Bu alanda faaliyet gösteren firmalar ile görüşün. İK’yı, en güzeli fabrika müdürünü arayın. Bu konuda kendinizi geliştirmek istediğinizi, ciddi ve talebe (talep eden/talepkar) olduğunuzu hissettirin. Olumsuz cevap alma ihtimaliniz gerçekten düşük, olursa da yılmayın. Sonrasında, işletme içersinde bilgisine güvendiğiniz, size katkısı olacak kişiye çırak olun. Bu satış müdürü olabilir bu CNC’deki usta da olabilir. Unutmayın, talebesiniz, öğrenmeyi talep edin. Firmalar kendi içerisinde yetiştirdiği, kültürünü verdiği adayı tercih eder.

Araştırmacı Olun

Yenilikleri, teknolojik gelişmeleri takip edin; bilgi çağındayız.  Fakat doğru bilgiye ulaşmak zorlaştı. Araştırmacı olun, doğru bilgiyi, doğru kaynaktan edinin. Hızla değişen toplum ihtiyaçları, hammadde/enerji kaynakları ilginizi çeksin.

Uygulamalı hobiler hem bilgiyi hem pratiği güçlendirir. Ben son sıralar rüzgar enerjisi ile ilgileniyorum. Basit uygulamalar ile yapılabilecekleri görüyorum.

Sadece Bakmayın, Görün

Mühendisliğin önemli yaklaşımlarından biri analitik düşünce ile görmektir. Karşılaştığınız mekanik, elektrik, pnömatik, elektronik…. sistemleri çözümlemeye çalışın. Sadece bakmayın, görün. Zamanı geldiğinde işinize yarayacaktır. Ekstrüzyonda kullandığım birçok bilgiyi, başka alanlarda değerlendirdiğim olmuştur.

Basit Pozisyonlara Talepli Olmayın

Mühendislerin çalışma alanları oldukça bol; teknik satış, pazarlama, üretim, arge…. Uzun süre işsiz kalma kaygısı ile eğitiminizi, becerilerinizi hiçe sayarak daha basit pozisyonlara talepli olmayın. Bu sizi köreltecek, zaman kaybettirecek ve asıl hedefinizden saptıracaktır.

Sonuç olarak, hayattan  öğrenecek çok şeyim var; ona karşı istekli, coşkulu, meraklı, duyarlı, sevgiyle yaklaşanları boş çevirmiyor.

Hepinize bol şanslar diliyorum.


Bu İçeriği Okuduğunuz için Önerdiğimiz İçerikler:

İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar:


 

Kenan Melih
Uluslararası alanda faaliyet gösteren bir firmada Genel Müdür, İstanbul Üniversitesi Makina Mühendisliği ve İstanbul Üniversitesi Sanayi İşletmeciliği Yüksek Lisans Programları Mezunu, 11 yaşında bir kız ve 6 yaşında bir erkek çocuğu babası.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Zweig’in Öyküleriyle Bambaşka Dünyalara
Sonraki
Yeni Mezun Umutsuzluğu ve Gelecek Kaygısı

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.