Turistik Doğu Ekspresi ve Kars Macerası

Turistik Doğu Ekspresi ve Kars Macerası

Turistik Doğu Ekspresi ve Kars Macerası

Kars benim tahmin etmediğim kadar güzel bir memleket ve insanları çok misafirperver. Yazıya böyle başlamak istiyorum çünkü o soğuk memlekette bu iki faktör içimizi ısıttı. Bu yazımda Doğu Ekspresi yolculuğuna nasıl hazırlık yaptık, Kars’a nasıl gittik ve trende neler yaşadık onlardan bahsedeceğim.

Tren Yolculuğu İçin Hazırlık

Öncelikle liste yaparak başladık işe; nelere ihtiyacımız var, hangileri evimizde bulunuyor, hangilerini satın almalıyız. Benim yanınıza almanızı tavsiye ettiğim şeyler; 3’lü priz, çöp poşeti, el havlusu, plastik tabak, çatal, bıçak, kahvaltılık aç bitir ürünler ve o soğuk yerlerden geçerken içinizi ısıtacak bitki çaylarınız, enerji verecek kuru yemişler ve meyveler. Bunlar bence elzem olanlar. Trende yemekli vagonlar olduğu için sıcak su, çay veya yemek ihtiyacınızı oradan giderebilirsiniz. Biz yanımıza kettle almıştık ama prizler bizimkini çalıştırmadı. ”Bu durum sizi çok zorladı mı?” derseniz; hayır. Çay, kahve içmek istediğimizde yemekli vagona geçtik. Onun dışında vagonunuzu süslemek için eşyalar alabilirsiniz. Gündüzleri dışarıyı izlemek ile geçiyor ama hava karardıktan sonra zamanınızı geçireceğiniz meteryaller bulundurun yanınızda. Turistik Doğu Ekspresi seferleri 30 saat 40 dakika sürdüğü için, biz sanki açlıktan ölürüz korkusu ile yanımıza bir sürü yiyecek aldık ve msalesef çoğunu eve geri getirdik.

Kars’a Gidiş

Bizim Turistik Doğu Ekspresi biletlerimiz Kars-Ankara güzergahıydı. Ankara’dan Kars’a aktarmasız uçak bulunca, yaklaşık 1 saat 45 dakikada Kars’a ulaşmış olduk. Uçaktan indiğimizde hava güneşli olduğu için açıkçası korktuğum kadar bir soğuk yoktu. Daha sonra şehir içi servisleri ile kişi başı 5 TL’ye kalacağımız yere ulaştık. Eşim öğretmen olduğu için öğretmen evini araştırdık önce ama orası doluymuş. Polis evini aradığımızda devlet kurumunda çalışıyorsak orada kalabileceğimizi söylediler ve geceliği 68 TL gibi çok uygun bir fiyata bir gece orada kaldık. Tek gece kalmak ve sadece uyumak için gayet yeterli olduğunu düşünüyorum. Gitmeyi düşünüyorsanız ve devlet bünyesinde çalışıyorsanız tavsiye ederim.

Kars Kalesi ve Şehir Merkezi

Biz ilk gün öğleden sonra saat 2 gibi Kars’ta olduğumuz için o günümüzü şehir merkezine ayırmaya karar verdik. Kars Kalesi’ne çıktık, etrafındaki tarihi binaları gezdik ve şehir merkezini yürüyerek keşfettik. Eşimin üniversite yıllarında oturduğu çay kahve içtiği yerlere uğradık, onun anılarını dinledim bol bol.

Hava saat 5 buçuk gibi karardı ve havanın kararması ile hava sıcaklığı baya çok düştü. Akşam yemeği için menümüz zaten hazırdı; kaz eti. Nerede yiyeceğimizi araştırdık, oranın yerlilerine sorduk ve bir çoğu Hanımeli Ev Yemekleri diye bir mekanı önerdiler. Kaz Evi, Alexandre Pushkin ya da Kale Restaurant gibi ünlü mekanlarda var ama aşıklar atışması, canlı müzik vs diye kişi başı 130 TL’ye yiyorsunuz kaz etini. Oranın yerlileri ile konuştuğumuzda, bu mekanların gelen turistileri adeta dolandırdığını söylediler. Bizde Hanımeli’ne gittik, orada da akordiyon ile müzik ziyafeti vardı, ardından aşıklar atışması oldu ve çok samimi bir ortamdı. Bunların hepsi kişi başı 80 TL’ydi. Sizde biz gibi daha çok yer gezmek için kenara para atma çabasında iseniz, araştırma yaparak hareket edin derim. Gece inanılmaz soğuktu ve o soğukta yürürken Künefeci Hasan Usta diye bir mekan keşfettik ve o kadar güzel künefe yapıyor ki, çay eşliğinde o muazzam künefeyi yedikten sonra dışarı çıktığınızda sanki sıcaklık yükselmiş gibi geliyor insana, en azından bizde öyle oldu.

Kars Kafkas Müzesi-Ani Harabeleri-Çıldır Gölü

Kafkas Cephesi’nin bu tabyasının adı Kanlı Tabya. Bunun sebebi de, Rusların bir gece aniden gelip, içeride bulunan tüm askerlerimizi şehit etmesiymiş. Kars’a gelirseniz, Kafkas Cephesi Müzesine gelmenizi mutlaka tavsiye ederim.

İkinci günümüzde Fevzioğlu Turizm’in günü birlik turlarına katıldık. Kafkas Cephesi Müzesi, Çıldır Gölü ve Ani Harabeleri’ne kişi başı sadece 50 TL’ye gittik. Kafkas Cephesi Müzesi Kars merkezde, Çıldır Gölü Şehir Merkezine bir saat mesafede, Ani Harabeleri bir buçuk saatlik mesafede. Yaklaşık 3 saatlik yolculuk yaptık ve turun fiyatı çok uygundu.

Kars’a giderseniz Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü için mutlaka bir tura katılmanızı tavsiye ederim, diğer türlü taksi kullanmak zorundasınız. Küçük bir not; Ani Haranelerine yaklaşık 15 dakika kala telefonlara Ermenistan’a hoşgeldiniz diye bir mesaj geliyormuş. Ve Ermenistan Devleti 50 TL fatura kesiyormuş telefonlardan. Otobüs şoförümüz bizi uyardığı için telefonlarımızı uçak moduna aldık. İkinci bir notta; Çıldır Gölü o kadar soğuk ki, eşimle ikimizinde telefonu, göl üzerindeyken kendiliğinden kapandı, bunun sebebi de telefon bataryalarının soğuktan donmasıymış. Otobüs şoförümüz yine bu konuda da bizi uyarmıştı ama video ve fotoğraf çekmek için mecbur telefonları kullanmak zorundaydık, yaklaşık beş dakika sonra kapandılar zaten. Çıldır Gölü’ne vardığımızda baya acıkmıştık, valiliğin yaptırdığı ve Çıldır Gölünün hemen yanında bir Kütük Ev var. Orada Çıldır Gölü’nden çıkan Sarıbalık yedik.

Turistik Doğu Ekspresi

Doğu Ekspresi yolculuğu hayatımın en güzel ve anlamlı yolculuğuydu sanırım. Vagonumuzu kendimize göre düzenledik, günlük hayatta kullandığımız kişisel eşyalarımızı yanımızda götürdük ki, kendimizi evimizde gibi hissedelim. Vagonlar çok sıcak, kapılarında kilit var gayet güvenli. Bizim trenimiz Turistik olduğu için Sivasın Divriği ilçesinde 2 saat, Sivas merkezde 2 saat molalar verdik. Erzurum ve Erzincan’dan gece geçtiğimiz için maalesef o şehirleri gezme fırsatımız olmadı. Divriği ve Sivasta küçük turlara katıldık. Amacımız 2 saatlik süreyi en iyi şekilde geçirmekti. Divriği Ulu Camii bizi kendisine hayran bıraktı. Şimdi restorasyon sürecindeymiş o yüzden içine girip namaz kılamadık, bir gün belki nasip olur diye ayrıldık önünden.

30 saat 40 dakika süren yolculuğumuzda, gündüzleri penceresinden her dakika manzarası değişen bir vagonun içindeydik, geceleri de mum ışığı, trenin sesi, sıcak bir çay ile keyifli sohbetler ettik. Nasip olur giderseniz, yukarıda yazdığım bilgilerin işinize yarayacağını umuyorum. Çıktığınız yollar hep güzelliklerle dolu olsun. Sağlıcakla kalın.

Not; bilet bulma sürecimizi okumadıysanız; http://aytiti.com/dogu-ekspresi-bilet-bulmak-ve-golgesizler-kitabi/

Aysel Kocabaş
Merhabalar, ben Aysel Kocabaş. İç Mimarım, kişisel web sitem de; kitap, film, belgesel, güncel konular ve mimari üzerine yazılar paylaşıyorum. Sitemi incelemek isterseniz; http://Aytiti.com
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Kültür Sanat Tutkunları İçin İstanbul Etkinlik Haritası
Sonraki
İş Yerinde Kılık Kıyafetin Önemi

İş Yerinde Kılık Kıyafetin Önemi

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.