Filmlerde görüp özenilen o bağ evleri, şarap tadımları sıcak ailevi ortamı sunan, ülkemizin gastronomi turizmi adına atılan tartışmasız en iyi adımlardan biri Trakya Bağ Rotası. Kırklareli’nden Gelibolu’ya uzanırken, bölgedeki pek çok butik üreticiyi bir araya getirmiş.
Tekirdağ bağ bozumu ne zaman?
Trakya bölgesine bağlı olan birçok ilçede festival kapsamında geçen bağ bozumu şenliklerine katılmadan önce hangi bölgeye gidileceğine karar vermek ve yerli şarap üreticilerinin bağ bozumu programlarını takip etmek gerekir. Kendilerinin düzenlediği şarap tadım etkinliklerinin kaçırılmaması ise bir öneridir. 🙂
Yerli üreticilerden sürecin detaylarını öğrenebilir, şarap tadımı yapabilir, bağlardan üzüm toplayabilir, konaklama hizmeti veren Tekirdağ bağ evlerinden birinde birkaç gün geçirebilirsiniz.
Eylül ayında düzenlenen Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali’yle de ziyaretçilerine eğlenceli anlar yaşatıyor.
Trakya Bağ Rotası Önerileri
Trakya bağ rotasında özellikle Tekirdağ bağ evi konaklama deneyimini yaşayabileceğiniz bazı öneriler;
- Chateau Kalpak
- Barel Bağ Evi
- Barbare Bağları
- Umurbey Bağları
- Chateau Nuzun Bağları
- Suvla Bağları
- Melen Winery & Vineyards
Chateau Kalpak
Tekirdağ bağ rotası dendiğinde akla ilk gelen yerlerden biri Chateau Kalpak. Şarköy’de bir tepe üzerine kurulmuş, Saros Körfezi ve Marmara Denizi’ni selamlıyor. Üzüm bağlarının arasında, muhteşem doğa manzarası eşliğinde birkaç gün geçirmek için tesisi önceden arayarak rezervasyon yaptırabilir, bağ evini gezebilirsiniz.
Barel Bağ Evi
Dalından sarkan üzümleri izlerken, doğanın tertemiz havasını içinize çekerek hoş bir bağ kahvaltısı yapmak ister misiniz? Karaevli Köyü’ndeki barel bağ evi, ürünlerini her sene daha da güçlendirirken ödülleriyle de adından söz ettirmeyi başarıyor.
Ev yapımı salçalar, organik yumurtalar, doğal reçeller… barel bağ evinde yeşil ve ağaçların arasında tüm gün sürebilecek kahvaltı yapabilirsiniz. Henüz geniş menü yelpazesiyle restoran olarak devam etse de bağ evinde konaklamak isteyenler için çalışmalara da başlamışlar.
Barbare Bağları
Şehir merkezine yakın konumuyla güzel bir başlangıç yapan Barbare Bağ Evi, Terkidağ’ın Barbaros Köyü’nde 230 dönümlük bir arazide yer alıyor. Kurucusu olan Can Topsakal, Fransa’da uzunca vakitler geçirdikten sonra kendi bağını kurmaya karar vermiş. Barbare Bağ evinin hikayesi 2013 yılında 6 oda ile başlayıp bugün 50 odalı konsept bir bağ evi oteline dönüşmüş.
Umurbey Bağları
Tekirdağ bağ rotası hazırlayıp Tekirdağ’ın en önemli bağlarından ve ilk köklü üreticilerden olan Umurbey’e uğramadan geçmek olmaz. Yazır Köyü’nde yer alan Umurbey Bağları, kolaylıkla ulaşılabilen bağlardaki ürünlerle ilgili detaylı bilgi edinmek mümkün. Bağa kadar gitmek istemeyenler ama bölgenin kaliteli et ve peynirlerini de denemek isteyenler için Tekirdağ’ın merkezinde şık bir restoran da var.
Chateau Nuzun Bağları
Chateau Nuzun Bağları, Necdet ve Nazan Uzun çiftinin incisi Çeşmeli Köyü’nde konumlanıyor. Bağ evine ulaşır ulaşmaz havasından bile farklı bir enerjinin yayıldığını hissedebileceğiniz çok özel bir yer. Havuz başında yer alan terasa kurdukları sofrada bağlara karşı keyif yapmak, sohbet etmek ve anın tadını doyasıya çıkarma isteğiniz sonsuzluğu hissettirebilir. Kendi üzümlerinden şato tipi üretim yapan bu tatlı aile, aynı zamanda Pinot Noir üzümünü Türkiye’de ilk kez deneyenler.
Suvla Bağları
Kuzey Ege ve Marmara Denizi arasında bir alana yerleşmiş Suvla. Kilye Doğal Ürünler markaları da kendilerine ait. Hem şato tipi üretim hem de doğal yöntemle yetiştirilen meyve ve sebzelerden işlenerek hazırlanan ürünleri burada ziyaretçilerine sunuyorlar.
Melen Winery & Vineyards
Melen ailesi, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana şarap yapıyorlar. Tekirdağ Şarköy ilçesinde, Hoşköy’de yer alan Melen Winery & Vineyards’ın en gözde farkı denize nazır konumu olabilir. 1920’lerde dedeleri Ahmet Çetintaş’ın şarap üreticiliği macerasına başladığı tarihten beri üretime devam ediyorlar.