Topluluk içinde konuşmak, sunum yapmak çoğu kişiye gerginlik veren bir durumdur. Hatta pek çok kişinin korkulu rüyası olabilir. Ne kadar başarılı veya ünlü olsalar bile kalabalığın karşısında konuşma yapmak yerine arkalara saklanan kişilerin sayısı epey çoktur. Bu nedenle topluluk önünde konuşma becerisini geliştirmenin 10 yolunu sıraladık…
1. Gerginlik normaldir. Vaktinden önce pratik yapıp hazırlanın.
Bütün insanlar konuşma sırasında kalp hızlarının artışı ve ellerinin titremesi gibi bazı fizyolojik reaksiyonlar hisseder. Bu duyguları, kötü performans sergileyeceğiniz veya aptal yerine koyulabileceğiniz duygusuyla ilişkilendirmeyin. Bazı duygular iyidir. Sizi terleten adrenalin ayrıca sizi daha uyanık ve en iyi performansınızı vermeye hazır hale getirir. Kaygıyı yenmenin en iyi yolu, hazırlanmaktır. Notlarınızı birkaç kez gözden geçirmek için zaman ayırın. Konuşmanızı hazırladığınızda çok fazla pratik yapın. Kendinizi videoya çekin veya performansınızı eleştirmek için bir arkadaş edinin.
2. Kitlenizi Tanıyın. Konuşmaların sizin hakkınızda değil, onlar hakkında olduğunu unutmayın. Buna göre konuşmanıza odaklanın.
Mesajınızı oluşturmaya başlamadan önce, mesajın kime yönelik olduğunu düşünün. Dinleyicileriniz hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenin. Bu, seçtiğiniz kelime, bilgi düzeyi, organizasyon düzeni ve motivasyonel ifadeyi belirlemenize yardımcı olacaktır. Konuşmanızı, izleyicinizin geçmişine ve ilgi alanlarına uyarlayın. İşleri basitleştirin ve gereksiz ayrıntı vermeyin. Temanıza ve ana hedefinize bağlı kalın. 3 ile 5 ana noktadan fazlasına sahipseniz, muhtemelen konuşmanızdaki ayrıntılar çok fazladır.
3. Amacınıza ulaşmak için materyalinizi en etkili şekilde düzenleyin.
Konuşmanız için çerçeve oluşturun. Konuyu, genel amaç, özel amaç, merkezi fikir ve ana noktaları yazınız. İlk 30 saniyede izleyicinin dikkatini çektiğinizden emin olun.
4. Geri bildirimleri izleyin ve konuşmanızı buna uyarlayın.
İzleyiciye odaklanın. Tepkilerini ölçün, mesajınızı ayarlayın ve esnek kalın. Hazır bir konuşma yapmak, en sadık dinleyicilerin bile dikkatlerini kaybetmelerine neden olur.
5. İzleyicilerle konuşun.
Bir podyumun arkasına saklanmayın. İzleyicinin sizi görebileceği bir yerde durun ve doğrudan onlarla konuşun. Tahtaya yazmanız veya slaytı göstermeniz gerekirse, arkanızı dönerken konuşmayı bırakın, sonra devam edin. Slaytınızla değil, izleyici ile göz temasını koruyun. Bazı konuşmacılar, konuşmaları sırasında odadaki farklı alanlarda izleyicilerden birkaç kişiyi seçmeyi severler. Bu yöntemi deneyebilirsiniz.
6. Kişiliğinizi gizlemeyin.
Kendiniz olun. Herhangi bir iletişim türünü veya kişiyi kopyalamayın. Kişiliğiniz parlarsa daha iyi bir güvenilirlik sağlayacaksınız ve izleyicileriniz sizi gerçek bir insan olarak görebilecekler.
7. Mizah kullanın, hikayeler anlatın ve etkili bir vücut dili kullanın
Sunumunuza komik bir anekdot ekleyin, kesinlikle izleyicilerinizin dikkatini çekeceksiniz. Seyirciler genellikle bir konuşmadaki kişisel dokunuşları sever. Bir hikaye bunu sağlayabilir. Ayrıca dolaşın ve el hareketlerini kullanın. Coşkunuz bulaşıcı olacaktır. Beden dilinizi de konuşmaya ekleyin. Yüz ifadeleri coşku veya üzüntü gösterebilir; vücut hareketleri konunun büyüklüğünü gösterebilir veya önemli bir noktayı vurgulayabilir.
8. Gerekmedikçe hazır metni okuma. Bir ana başlıktan doğal konuşmanı aktar.
Bir metinden veya slayttan okumak kişiler arası bağlantıyı keser. İzleyiciyle göz temasını koruyarak, kendinize ve mesajınıza odaklarsınız. Sadece kısa bir taslak ya da bir başlık hafızanızı tazelemek ve sizi konuşmada tutmak için kullanılabilir.
9. Konuşmanızın başlangıcına dikkat edin. Dinamik, ilgi çekici bir giriş ve kapanış yapın.
“Bugün sizinle X hakkında konuşacağım” ile başlayan bir konuşma, çok alışagelmiş ve sıkıcıdır. Bunun yerine, şaşırtıcı bir istatistik, ilginç bir fıkra veya kısa bir alıntı kullanın. Konuşmanızı bir özet ve izleyicilerinizin hatırlayacağından emin olduğunuz güçlü bir ifade ile bitirin.
10. Konuşmayı zamanında bitirin.
Bir kişinin konuşmanın sonunda “15 dakika daha devam edebilir misiniz?” dediğini hiç duydunuz mu? Bu nedenle izleyicilerinizi zamanında ve konuşmanızın net mesajıyla evlerine gönderin. Sorular için de zaman ayırmayı unutmayın.