TOKAT İLİNE BAĞLI ESENKÖY'DE BAYRAM KUTLAMALARI

KURBAN BAYRAMI

        Bayramı ifade ettiği için Arife gecesinde kına yakılır. O gün herkes oruç tutar. Hazırlık yapılır, yemekler yapılır, börek, çörek yapılır. Mezarlığa gidilir dualar edilir, yasin okunur.

Bayramın ilk günü önce bayram namazına gidilir. Küçükler büyükler orda bayramlaşır. Daha sonra alınan kurbanı herkes kendi evinin bahçesinde keser. Ortak alan olan herkesin özel günlerde toplandığı yere bir kazan götürülür. Herkes kestiği kurbandan bir parça kendine ayırır o kazanda götürülen etler pişirilir. Kurban kesen, kesmeyen insanlar orada toplanır, bayramlaşır. Sonra pişirilen et yenir. Kalanı da herkes tabağına koyar evlere götürür. Oraya gelemeyen birileri olursa evlerine gidilir bayramlaşılır.Tabii bayram denilince çocukları unutmak mümkün mü bayram en çok da onların günü. Çocuklar toplanır harman yerlerinde oyunlar oynar; ip atlanır, salıncak kurulur, traktör vagonlarında köşe kapmaca oynanır..

Bayramın ikinci ve üçüncü günlerinde de bayram ziyareti devam eder, insanlar görmediklerini ziyarete giderler.


RAMAZAN BAYRAMI 

    Ramazan ayı geldiğinde oruç tutulur. Her akşam köyden bir ev köyün imamını yemeğe davet eder. Sohbet edilir. Ramazan Bayramı’da Kurban Bayramı’ nda olduğu gibi Arife gecesi kına yakılır. Arife günü mezarlık ziyareti yapılır. Ev halkında bayram hazırlığı başlar; tatlılar yapılır, uzaktan gelen akrabalara yemekler hazırlanır, oruç açılır.          

      Bayramın ilk günü sabah bayram namazına gidilir. Namaz çıkışı bayramlaşma yapılır. Herkes evine gelir, ev halkı kahvaltısını yapar. Kendi aralarında bayramlaşma töreni yapılır. Büyükler torunlarına bayram harçlığı verir. Köydeki halk birbirini ziyarete gelir. Şeker, kolonya tutulur. Çocuklar ev ev gezer şeker toplar.

Bayramın ikinci ve üçüncü günü de ziyaretler devam eder.

Nevruz Bayramı

    Köyde bir kutlama yapılmıyor ama merkez ortaokul ve liselerinde önceden ateş yakılır üzerinden atlanır. Halk oyunu gösterileri hazırlanır oynanır.


Yılbaşı
    

Eski Türklerde yılbaşı kutlama geleneği Nevruz, Yenigün, Ergenekon adlarıyla anılırdı. Değişen yozlaşan birçok geleneğimiz gibi bunlarda yozlaşmıştır ve Batı dünyasıyla aynı şekilde kutlanır hale gelmiştir.Normal günden farklı olarak helva yapılır aile yakınları bazı gecelerde olduğu gibi bir evde toplanır sohbet ederler.

Gülçin Asarkaya
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
ETKİLİ İLETİŞİMDE ROLLER
Sonraki
NE OLDU O MAHALLENİN ORTAKLAŞA BESLEDİKLERİ HAYVANLARA?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.