Tepkilerin Görünmeyen Kısmı

“Bir öfke anında sabır gösterirsen, yüz gün üzüntü çekmektenkurtulursun.”

Birisi size hoş olmayan cümleler sarf ettiğinde, size bağırıp çağırdığında nasıl hissedersiniz?

Ya da tepkiniz ne olurdu?  Muhtemelen hemen diliniz öfkeyle dolacak  ve ağzınıza gelen ilk cümleyi serbest bırakıp  saldırıya geçeceksiniz. Ya da hiç bir şey söylemeden yolunuza devam mı edersiniz? Bu bölümün teması empati yeteneğimiz üzerine olacak.

Tepkilerin odağındaysanız, baş edemediğiniz ya da çığırından çıkan durumlara denk geliyorsanız.

İşte burası sizin için.

Empati yeteneğini ruhların yer değiştirmesi olarak hayal edebilirsiniz.

“Bana neden böyle kötü davranıyor? ” Bu cümle size gerçekte karşı tarafın ne hissettiği hakkında ipuçları verecek. Görünmeyen ya da hiç bilmediğiniz nedenleri size sunacak.  Gözden kaçırdığınız detayları kafanızda listeler. Ve siz dilinizin ucuna gelen öfkenizi kusmak yerine bu durum üzerine düşünerek asla pişman olmazsınız. Çünkü yıkım yerine yapıcı olmayı tercih ettiniz.

Sürekli şikayet eden birini. “Sürekli şikayet eden biri olarak etiketlemek” ile ” Acaba neden sürekli şikayet ediyor?” gibi soru yöneltmek arasında ince bir yaklaşım sergileme farkı vardır.

Empati Tekniği: Olası herhangi bir durumda eğer sinirli bir ruh halindeysek muhtemelen olaylara kendi bakış açımızdan bakıyoruzdur. Empati bir yetenektir.

“Eğer bu benim başıma gelseydi ben ne hissederdim?” ya da “Onun yerinde ben olsaydım ne hissederdim?” Bu gibi  empati cümleleri yaşadığınız ya da çevrenizde yaşanan sorunlara duyarlı olmanızı sağlayacak.

Bir sonraki aşamada durumu daha iyi analiz etmek için fırsatınız olacak.

Gözde Canlandırma Tekniği : Bu teknik pek çok soruya cevap vermekle kalmaz etkili bir şekilde kullanıldığında daha önce yaşamadığınız durumlar için sizi başrol yapar.

Hayal gücünüzün zenginliğine göre sizin etkilendiğiniz ya da etkilenmediğiniz sorunları gözünüzde canlandırmaya çalışın. Örneğin depremde enkazda sıkışan bir karaktere bürünebilirsiniz. Yangını söndürmek için yola koyulan bir itfaiyeci ya da dünyanın en zenginlerinden biri olabilirsiniz.. Acaba o zenginliğinizi neye borçlusunuz. Çokça kitap okumak, sürekli bir fikir düşünmek, sıkı çalışmak..gibi.

Empati yeteneği aslında karakter takası gibidir. Size insanları anlamak için, insanlara yaklaşım gösterebilmek için ve  olayın arka planında gelişen nedenleri bulmanız için fırsat verir.

Hedef: Bir şey söylemeden önce düşünmek ..

Bu hedefimiz insanlarla olacak olası bir tartışmayı engellemek için olabilir. Ortam gerginken asıl söylemek istediklerimizi iki dudak aramızdan bırakırsak bir daha dönmeyecekler. O yüzden kızgınlık anında konuşmayı sonlandırın “Benim hava almaya çıkmam lazım” deyin. ” Bu konuşmayı daha sonra sakin bir şekilde yapabilir miyiz?” deyin. Ya da söyleyeceğiniz her neyse hızlıca bir beyin süzgecinden geçirin. Her seçimin sonuçları olacaktır.

“Bir hakareti görmezden gelmek çoğu zaman öcünü almaktan daha iyidir.”

Parzival
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Şikayetleri Anında Sonlandırın

Şikayetleri Anında Sonlandırın

Sonraki
GALATASARAYLILAR OLARAK “EN VELO” YU ARTIK HOŞ GÖREMEYİZ

GALATASARAYLILAR OLARAK “EN VELO” YU ARTIK HOŞ GÖREMEYİZ

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.