2018 yılı Televizyon İzleme Eğilimleri Araştırması’nın sonuçlarına göre, Türkiye’de izleyiciler, günlük ortalama 3 saat 34 dakika televizyon izliyor. Bazı insanlar rahatlamak için televizyon izliyor olsa da, televizyon izlemek kolayca bağımlılık haline gelebilir. Kitap okumak ve sosyalleşmek gibi insan psikolojisine iyi gelen aktivitelerden kişiyi alıkoyan televizyon izlemeyi bırakmak için çabalayan çok fazla insan var. Televizyonu hayatınızdan çıkartmanıza yardımcı olacak 3 temel yol bulunuyor. Bunlar; ya zamanla televizyon izleme miktarını azaltmak ya televizyon izlemeyi tamamen kesmek ya da televizyon izlemek için harcadığınız zamanı diğer etkinliklerle değiştirmek. Sizin için bu 3 temel seçenek üzerinden televizyonu hayatınızdan çıkartmanıza yardımcı olacak 10 tüyo belirledik. Umarız hedefinize ulaşmanızda yardımcı olur…
1. TV izlemek için ne kadar zaman harcadığınızı kaydedin
Alışkanlığınıza dikkat etmek, ondan kurtulmak için kendinize baskı yapmadan, televizyon izleyerek ne kadar zaman harcadığınızı fark etmenize yardımcı olabilir. Televizyon izlemek için ne kadar zaman harcadığınızı (ve ne izlediğinizi) kaydetme eylemi alışkanlığınızı azaltacaktır. Televizyon başında çok fazla zaman harcadığınızı görmek farkındalığınızı artıracak ve bu alışkanlığınızdan soğumanızı sağlayacak.
2. Televizyon seyrettiğiniz saat sayısını kademeli olarak azaltın
Her hafta bir gün televizyon izlememeye başlayın. Alternatif olarak, her gün televizyon izlediğiniz saat sayısını azaltmayı deneyebilirsiniz. Bunu yavaş yavaş yapmak, televizyon olmayan bir hayata geçişinizi kolaylaştırabilir. Örneğin, televizyon izleme süresini haftada altı günden haftada beş güne (veya her gece üç saatten, her gece iki saate kadar) yavaşça azaltın. Artık televizyon izlemeyene kadar bu işleme devam edin.
3. Televizyon şovlarını izlemeyi sınırlandırın
Netflix gibi televizyon şovları üreten platformlarda “Bugün hangi diziye başlasam?” sorusuyla yeni bir şov aramaya başlarsınız. Birkaç televizyon şovunu izlemek yerine bir diziyi izliyorsanız onu bitirmeden başka bir şova başlamayın.
4. Televizyon önünde geçirdiğiniz süreyi sınırlandırmak için bir zamanlayıcı kullanın
Çoğu televizyon zamanlayıcı özelliğine sahiptir. Televizyon izlemeye başladığınızda, zamanlayıcıyı televizyonun bir saat sonra kapanacağı şekilde ayarlayın. Bu, televizyon başında kalma sürenizin uzamasını önler ve izlemeye devam etmek istiyorsanız televizyonu açmaya zorlar. Alternatif olarak, telefon alarmı da kurabilirsiniz. Alarmı başka bir odaya yerleştirin, böylece kapatmak için kalkmanız gerekir. Bu sizi televizyondan uzaklaştıracaktır.
5. Dijital medya platformlarındaki abonelikleri veya uydu anlaşmalarınızı iptal edin
Netflix, BluTv ve Amazon gibi dijital medya platformlarındaki aboneliklerinizi iptal ederek favori dizilerinizi izleyemeyecek hale gelirsiniz. Bu da televizyon izlemeyi aniden bırakmanın bir başka yoludur.
6. Evinizdeki televizyonları çıkarın
Televizyon aboneliklerinizi iptal ettikten sonra bile, birkaç temel kanalı izlemeye devam edebilirsiniz. Sonuç olarak, televizyonları evinizden çıkarmalısınız. Bu şekilde, akşamları veya yatakta uyurken televizyon izleyemezsiniz. Hala televizyon izleyen diğer insanlarla yaşıyorsanız, evinizdeki televizyon sayısını salonda bir televizyona düşürebilirsiniz. Bu, televizyon izlemeyi daha az cazip hale getirecek hatta televizyon izlemeyi aniden bırakmayı sağlayacaktır.
7. Televizyon izlemeyen diğer insanlarla sosyalleşin
Televizyon izlemeyi aniden bırakmanızı kolaylaştıracak bir başka tüyo da televizyon izlemeyen kişilerle sosyalleşmektir. Alternatif olarak, sizinle televizyonu bırakacak bir arkadaş bulabilirsiniz. Ya da ailece birbirinizle iletişim kurmadan televizyon izlemek yerine bir aile aktivitesi olarak kart ya da aile oyunları oynayabilirsiniz. Böylece aile içi iletişim de gelişmiş olur.
8. Televizyon şovları temalı sosyal medya hesaplarından ve web sitelerinden kaçının
Televizyon programlarını anlatan, eleştiren ya da izlemeniz için özendiren sosyal medya hesaplarını ve web sitelerini takip etmeyin. Benzer şekilde, televizyon içeriklerini eleştiren makaleler de televizyon izleme isteğinizi yeniden alevlendirebilir.
9. Yeni hobiler edinin
Yeni bir hobi edinerek televizyon izlemeyi bırakabilirsiniz. Örneğin, okuma, yazma, çizim veya resim yapmayı deneyebilirsiniz. Alternatif olarak, spora başlayabilir, yeni bir dil veya enstrüman öğrenebilirsiniz. Her zaman denemek istediğiniz hobiler listesi oluşturun.
10. Yeni hedefler oluşturun
Her zaman tamamlamak istediğiniz hedeflerin bir listesini oluşturun. Örneğin, belki de her zaman bir blog yazmak, bir maraton koşmak veya kendi işinizi kurmak istediniz. Bu hedeflere ulaşmak için çalışırken televizyon izlemek doğal olarak zamanınızı azaltacaktır. Ayrıca insanlar sık sık sorunlarından kaçmanın bir yolu olarak televizyon izliyor ve en sonunda televizyona bağımlı hale geliyorlar. Yeni hedefler belirleyerek daha üretken ve mutlu olmaya başlayacaksınız. Ayrıca yeni hedefler ve yeni hobilerle televizyon izlemeye vaktiniz kalmayacak, televizyon izlemenin maddi ve manevi zararlarının farkına varacaksınız.