Telefonunuza Hükmedin: Android Root 

Telefonunuza Hükmedin: Android Root

Merhabalar, bugünkü yazımda konumuz Android Rooting olacak.

Android Root Nedir?

“Android root nedir?” sorusunu cevaplamak için “Root nedir?” sorusunu cevaplamamız gerekiyor. Root nedir? Root, Unix ve Linux sistemlerdeki kök erişimine verilen addır. Bu sistemlerdeki root kullanıcısı sistemde tam yetki sahibidir; yaptıkları sorgulanmaz; önüne taş koyulmaz. Bu root kullanıcısı sisteme tam müdahale edebildiğinden gereksiz durumlarda kullanılmaz.

Telefonunuza Hükmedin: Android Root 

Android root ise Android işletim sisteminde root yetkisi almaktır. Normalde Android bir Linux türevidir; fakat root erişimi güvenlik sebebiyle kapalıdır. Android telefonunuza root işlemini uyguladığınızda sisteme tam yetki hakkını alırsınız. iOS’teki Jailbreak işlemine benziyor fakat Jailbreak ile pek bir ilgisi yok.

Telefonumun garantisi ne olacak diye soruyorsanız; markadan markaya değişiklik gösteriyor. Örneğin telefonunuz Samsung’un 2013 yılı sonrası modellerinden biriyse root yaptığınız anlaşılacak ve telefonunuz garantiden çıkacaktır.

Telefonunuza Hükmedin: Android Root 

Bir Android telefon nasıl root edilir?

İki yöntemden bahsedebiliriz:

-Soft rooting

-Hard rooting

Soft rooting, telefonunuzu bilgisayarınıza bağlayıp KingoRoot gibi rootlama uygulamasını kullanarak yapılan root işlemine denir. Son kullanıcı için kolay bir yöntemdir fakat her telefonu bu yöntemle rootlayamazsınız.

Hard rooting ise telefonunuza recovery (güvenli mod diyelim) yükleyerek root yapma işlemine denir. Recovery yüklersiniz; recovery içinden root dosyasını yüklersiniz; telefonunuz rootlanmış olur. Soft rooting yöntemine göre daha zordur fakat hemen hemen her telefonu rootlayabilirsiniz.

Telefonunuza Hükmedin: Android Root 

Root işlemimizi uyguladık; peki root erişimini nasıl yöneteceğiz? Root erişimini yönetmek için çeşitli programlarımız var. SuperSU, Superuser gibi. Benim size tavsiyem SuperSU olacak. Aktif olarak geliştiriliyor ve performanslı.

Root işlemini yapınca ne gibi avantajlarımız oluyor; ondan bahsedelim. Root yapınca telefonunuza tamamen erişebiliyorsunuz. Sistem dosyaları, önbellek dosyaları gibi. Tam erişim sayesinde uygulamalarınızı anlık yedekleyebilir; telefonunuzdaki işe yaramaz ve silinmeyen uygulamaları silebilir; hatta biraz uğraşırsanız ve telefonunuz da destekliyorsa Android sürümünüzü değiştirebilirsiniz. (Bu başka bir yazının konusu) Tema yükleyebilir; oyunlarınızda hile yapabilirsiniz.

Telefonunuza Hükmedin: Android Root 

Root işlemi bir güvenlik açığı getirir mi? Getirir de diyebiliriz; getirmez de diyebiliriz. Telefonunuza ne yüklediğinizi bilirseniz bir sorun yaşamazsınız.

Android root hakkında kaynak arıyorsanız tek geçeceğimiz bir kaynak var: XDA Developers Bu adresten telefonunuza göre arama yapıp telefonunuza özel sonuçları bulabiliyorsunuz. Kesinlikle tavsiye ederim.

Umarım root yaparken telefonunuzu uçurmazsınız 🙂


Bu İçeriği Okuduğunuz için Önerdiğimiz İçerikler:

İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar:


 

Rifleman
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Güneş Işığının Paha Biçilemez 5 Faydası
Güneş Işığının Paha Biçilemez 5 Faydası

Güneş Işığının Paha Biçilemez 5 Faydası

Sonraki
Renderforest ile Dakikalar İçinde Profesyonel Bir Video Hazırlayın

Renderforest ile Dakikalar İçinde Profesyonel Bir Video Hazırlayın

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.