Teknolojinin Zararları Ve Bilinçli Tüketici

          Günümüzde teknolojinin gelişmesinin bir sonucu olarak, akıllı telefonlar hayatımızın her alanına girmiş ve hayatımıza yön vermeye başlamıştır. Ayrıca günümüzde yaşanan pandemi sebebiyle, hem telefonlar hem de diğer teknolojik aletler etkisini her zamankinden daha fazla hissettirmeye başlamıştır. Bu cihazların her ne kadar olumlu yanları da olsa sağlık açısından birçok olumsuz yanı da bulunur.Peki bu cihazların vücudumuza verdiği zararlar nelerdir? 
Bu zararları şu şekilde sıralayabiliriz:

– Akıllı cep telefonları parmaklarda kasılmaya yok açar.

– Kullanım sırasında vücudun duruşunu etkiler. Bu da duruş bozukluklarına neden olur. Özellikle boyun fıtığı ortaya çıkar ve omurga kısmı eğrilir.

– Hamile kadınlarda radyasyon çocukların gelişimini olumsuz etkiler.

– Cep telefonlarıyla beraber kulaklık kullanımı, kulağın sağlıklı duymasını engeller. Aynı zamanda cep telefonu hoparlörü de yakından ses sinyalleri dalgalandırdığı için kulak zarına zarar verir.

– Cep telefonlarının yaydığı radyasyon sinir hücrelerini mutasyona uğratır. Bu mutasyon sadece kansere değil farklı hastalıklara da yol açar. Bunlardan biri de beyin hastalıklarıdır. Özellikle beyin gelişimini etkilediğinden konsantre gücünü zayıflatır.

– Uyku sorunlarının yaşanmasına zemin hazırlar.

– Göz sağlığını etkiler(Göz içindeki sıvı oranını azaltır.)
Bilinçli tüketicinin nitelikleri nelerdir?
          Günümüzde nerdeyse artık tüm evlerde bulunan bilgisayar, akıllı telefon ve televizyon çağımız gereğince gerekli araçlardır. Bu teknolojik araçların temel amacı insanlara kolaylık sağlamasıdır. Teknolojinin yaşamı kolaylaştırmak amacıyla gereğinde kullanılması ve hayatın diğer bölümlerini (aile ilişkileri, çalışma, sosyal ilişkiler, oyun, uyku, yemek vb.) olumsuz etkilememesi bilinçli teknoloji kullanımı olarak tanımlanabilir. Bu tanımdan yola çıkarak teknolojinin yararları üzerinde durmamız gerektiğini düşünebiliriz fakat bilinçli kullanılmadığı durumlarda teknolojinin zararları ile karşı karşıya kalıyoruz.
          Teknoloji kullanımını genel hatlarıyla 3’e ayırabiliriz. Bunlar olumlu kullanma, kötüye kullanma ve bağımlılıktır.
Olumlu Kullanma: Teknoloji sayesinde hem kişisel gelişimini arttırma, hem de yeni bilgiler öğrenmenin bir yoludur.

Kötüye Kullanma: Teknolojinin hayatımızı olumsuz etkileyecek şekilde kullanılmasıdır.

Bağımlılık: Teknolojisiz yaşayamamak ona mahkum olmaktır.

          Bilinçli bir tüketici, teknoloji ile geçirdiği vakti kendisi takip edebilmelidir. Gerektiğinde kendisine dur diyebilmeli teknolojinin veya sosyal medyanın bir gereklilik olmadığını kavramalıdır. Teknoloji kullanımının bir bağımlılığa dönüştüğünü hissederse aile bireylerinden yardım alarak teknolojiden biraz uzaklaşmalıdır. Ayrıca bilinçli bir tüketici olarak interneti sadece sosyal medya için değil her zaman yeni bilgiler öğrenmek için kullanmalıdır. İşte bunları gerçekleştiren bir tüketici hem teknoloji bağımlılığından kurtulmuş hem de teknolojiyle geçirdiği süreyi verimli kullanarak, kendisine bir şeyler katmış olacaktır.

aykers
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Dijital okuryazarlık- 3. Hafta

Dijital okuryazarlık- 3. Hafta

Sonraki
Düşünmek Neden Gerekir ?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.