Teknoloji İnsanlığın Sonu Mu Olacak?

Teknoloji İnsanlığın Sonu Mu Olacak?

Giriş

Bildiğiniz üzere teknoloji bilimin de gelişmesiyle orantılı olarak gelişmeye devam ediyor. Yavaş yavaş çoğu ülke teknoloji çağına girmiş bulunmakta(Japonya ve Çin gibi.), her gün ise bu ülkelere bir yenisinin eklenmesi an meselesi olmakta. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bir çok meslek tarihe gömülmüş durumda ve bunun nedeni ise teknoloji olarak gösterilebilir. Teknoloji, insanların işini kolaylaştırmaya ve başkalarına duyacağı ihtiyaç oranını azaltmak açısından çok olumlu bir etken olarak görülebilir, fakat her şeyde olduğu gibi azı yarar çoğu zarardır. İnsan ırkı durmadan en iyisi için çabalamakta ve en son teknolojiye ulaşabilmek için var gücüyle çalışmakta, peki bu durmak bilmeyen en iyisine sahip olma iç güdüsü bizim için iyi olacak mı? Burada bahsettiğim iç güdü elbette kötü değil, insanlık için en iyisini yapmak veya istemek elbette kötü değil ancak dikkat etmemiz gereken kısım burada beliriyor. İnsanlık için faydalı olmaya çalışırken ya insanlığın sonunu getirmek için çalışıyorsa?(Burada yok etmek insanlığın mesleklerinden edilmesini belirtmek için kullanılmıştır.)

Yapay Zeka

Bildiğimiz üzere yapay zeka, bilim ve teknolojinin ürünüdür. Yapay zeka sayesinde insanların işleri çok büyük ölçüde hafiflemiş ve kolaylaşmıştır, burada her şey iyi gözüküyor lakin hesaba katmamız gereken bazı etkenler var. Örnek olarak yapay zekayı, yapay bir vücuda aktarmak(insani robot). Bu sayede insanlara olan gereksinim en alt seviyeye düşecektir, ve insanın en önemli varlık olmasında ki etkenlerin bir çoğu önemlerini kaybedecektir. İnsanlar, askeri alanda da bu robotların iyi olacağını ve askeri alanda zayiat sayısının indirilmesinde büyük etken gösterebileceğini düşünüyor(en azından belli bir kısımı). Bu düşünce gayet mantıklı fakat sıfır açık ile yapılması lazım ve asla yapay bir zekaya güvenilmemesi gerektiği kanıtındayım. Yapay zekaların, kendilerini insanlara ihtiyaç duymadan geliştirdiği aşikar bir gerçek ve bu olaysa akıllara farklı düşünceler salabilir. 

Facebook’un Yapay Zekası

Facebook 2017 yılında geliştirmekte olduğu “Yapay Zeka” projesi bir çok tartışmaya neden olsa bile bunların arasından bizim de duyduğumuz bir isim olan Elon Musk’ın düşüncesi en çok ortaya çıkan düşüncelerden biri oldu. Elon Musk, yapay zekaların geliştirilmesi konusunda endişe duyduğunu belirtince Facebook Kurucusu olan Mark Zuckerberg yapay zeka konusunda: “Yapay zeka geliştirilme sürecenin yavaşlatılma isteğine anlam veremediğini ve teknolojinin iyi ve kötü alanda kullanıldığını da belirtilerek bu yüzden bunu nasıl oluşturacağınıza ve nasıl kullanacağınıza dikkat etmelisiniz” gibi sözler kulanmıştı. 

İlerleyen zamanlarda yaşanan olaylar ise Musk’ı haklı çıkarttı. Facebook’un yaratmış olduğu ve İngilizce dilinin öğretildiği yapay zekaların aralarında kendilerinin geliştirmiş olduğu sistematik bir dil ile konuştukları görüldü. Yapay zekaların bunu nasıl yaptığı anlaşılmayınca yapay zekaların fişi çekildi.

Yapay Zeka Kontrolü 

Yukarıda ki yazıda da görmüş olduğumuz gibi, her ne kadar yapay zekaların kontrolünün bizde olduğunu sansak bile anlayamadığımız nedenler ve olaylar sonucu kendi dillerini geliştirebiliyor. Bu olay belki de ileri de kendi iradelerinin ve düşünce sistemlerinin geliştirmeleri sonucunu da çıkarabilecek, ve belki de kendi ellerimiz ile kendimize düşman bir ırk  yaratacağız. Yazdıklarım size bir bilim-kurgu filmi gibi gelse de yaşanabilecek bir olasılık. İnsanlık, yapay zekaların kontrolünü  tamamen elde tutabilene kadar kesinlikle bu tarz işlere girişmemeli diye düşünmekteyim.

İnsanlığın İşlevi

Eğer insanlar yapay zekaların gölgesi altında kalacak olursa çok büyük bir kesim işsiz kalacak ve gıda ve temel ihtiyaçlarını almak için gerekli parayı kazanamayacaklardır. İnsanların, işsiz ve parasız kalması büyük sıkıntılara ve kalkınmalara da yol açabilecek bir etkendir. Lakin insanlığın yetersiz kaldığı yerlerde yapay zekanın kullanılması hem insanlık için hem de işlerin kolaylaştırılması için çok büyük bir adım olabilir diye düşünüyorum.

Bitiş

Elbette, bu işte profesyonel olan kişilerin bir bildiği vardır ve bu denli dikkatsiz iş yapmazlar. Ben sadece kendi düşüncelerimi dile getirdim, bu konu hakkında ki düşüncelerinizi sizde yorumlarda belirtirseniz fikir alış-verişi yapabiliriz.

Ceyhun
Ben Ceyhun. 18 yaşındayım. Yazar hayatıma sekizinci sınıfta başladım. O zamanlar kısa hikayeler yazıyor ve onları bir platformda yayınlıyordum, aynı zamanda o platformda bulunan hikayeleri de okuyup kendimi geliştirirdim. Şuan da kendi e-kitabımı yazıyorum ve bu tarz platformlar da yazılar yazıyorum, ayrıca kendi sitemde de bu tarz yazılar yazarak paylaşıyorum. Şuan yolun daha çok başındayım fakat her gün kendimi daha çok geliştirmek için çabalıyorum. Şuan amatör olsam bile ileri de bu işte profesyonel olmak istiyorum.
Subscribe
Bildir
1 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Dünya Hâli…
Sonraki
Türkiye’de Ailelerin Çocuklarına Yaptığı Baskılar
Türkiye’de Ailelerin Çocuklarına Yaptığı Baskılar

Türkiye’de Ailelerin Çocuklarına Yaptığı Baskılar

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.