Bu zamana kadar gezilesi yerleri ve ekonomik seyahat etme ile ilgili neler yapabileceğinizi anlattım çoğu yazımda. Bu yazımda ise tek başına seyahati ele alıyor olacağız.
Bildiğiniz üzere son 2 yılda tek başına seyahat etmek moda haline geldi. Bunun sebebi ise; “gap year” denilen kavramın ülkemizde etkisinin yeni yeni gösteriyor oluşudur. Gap year dediğimiz kavram, üniversite bittiğinde henüz iş hayatına atılmadan evvel gençlerin seyahate çıkarak kendilerini keşfetmesini sağlayan ve seyahatlerinde radikal kararlar alabildiği bir meditasyon denebilir. Tek başına seyahat sıkıcı olmaz mı, diyebilirsiniz ama sıkıcı değil çünkü seyahat sürecinde yaşadıklarınız ile tek başına da gayet eğlenebiliyorsunuz.
Tabi tek başına seyahat etmek size güvenli gelmeyebilir. Bu yüzden cinsiyet fark etmeksizin sizlere birkaç güvenlik taktiği hazırladık.
Seyahat Edeceğin Destinasyonu Araştır
Çoğu gezgin için planlama ve araştırma eğlenceli denebilir. Çünkü araştırırken birçok bilgiye sahip oluyorsunuz ve hevesiniz iki katı artıyor. ‘‘Gezilesi müzeleri hangileri? Gideceğim tarihte opera, tiyatro oyunu var mı? Havalimanından hostele nasıl varabilirim? En meşhur yemeği nedir?’’ gibi gibi soruları araştırırken bulabiliyorsunuz kendinizi. Otelden şehrin ana meydanına otobüs ile ya da metro ile nasıl ulaşabilirim diye olasılıkları düşünerek harita üzerinde gezinirken bulacaksınız kendinizi.
Değerli Eşyalarını Üzerinde Taşı
Bugün çoğu kişi cep telefonları, pasaportları, kamerası, banka kartı gibi ekipmanlarla yola çıkıyor. Pahalı fotoğraf makineni, pasaportunu ve cep telefonunu valize koymamalısın. Bir el çantana atman onların can güvenliği için en akıllıcası bence. Şehri gezintiye çıkacaksın ve hostel odandan ayrılman gerek sakın ola ki kameranın bulunduğu el çantanı odada bırakayım deme! Hostel ne kadar güvenli olursa olsun vakti zamanında ona para verip aldığın değerli bir eşyayı orada bırakıp gitmek pek de akıl karı olmaz.
Ucuz ve Tekin Olmayan Yerde Kalma
Küçük bir bütçe ile uzun süreli bir seyahat halindeysen güvenli bir hostel/otel için biraz daha fazla harcamak bir hayli zor olabilir. Amma velakin her ne kadar yüksek maliyetli olsa da bu ihtimali düşünerek önceden birikim yapmanda fayda var. Bu ne anlama geliyor peki dersen, ucuz bir uçak bileti buldun ve satın almanı yaptın ama varışı geç olduğu için havalimanından seni alması için taksi çağırmak zorundasın çünkü kimse gece geç vakti otobüsü kullanarak kendini riske atmak istemez. Başka bir B planı da yapabilirsin bu da daha ucuz bir hostelde kalmak yerine TripAdvisor sitesinden ya da hotels.com üzerinden merkezde bir otel seçmek olabilir. Merkezde bir otel seçmen halinde uçağın geç varış yapmış olsa dahi merkeze giden bir metro vardır. Bu yüzden hosteli ucuz seçmemekte yarar var ve seçerken de daha önce kalan insanların yorumlarını okumalısın.
Yalnızca İhtiyacın Olan Eşyaları Al
Hostelden çıkıp rahat gezmek istiyorum diyorsan; yanına 1.5 litrelik su, hostelde hazırlamış olduğun sandviç, fotoğraf makinen ve pasaportunu almalısın. Yani gün içinde neye ihtiyacın olacaksa o eşyaları alman daha rahat gezmeni sağlayabilir. Bugün çoğu hostelin içerisinde konaklayacak kişiler için kilitli dolaplar var. Yanına alamayacağın eşyaları bu dolaplara koyup ayrılabilirsin. Anahtarı ise çantanın en güvenli yere koyarak kafanı rahat ettirebilirsin. Tabii ki her ne kadar dikkatli olsan da hayatta hiçbir şeyin %100 garantisi olmayabiliyor ama önlemi almakta yine de fayda var.
En kötü Senaryoya Hazırla Kendini
Seyahate çıkarken en kötü senaryoya hazırla kendini. Kredi kartın ya da cüzdanın çalınabilir ya da pasaportunu kaybedebilirsin ya da hasta olabilirsin. Böyle durumlar için plan yap. Bunu nasıl yapacağım peki diye sorarsan. Pasaportunun taranmış halini, kalacağın otelin dokümanını Google Drive üzerinden sakla. Ek olarak; en az 50 dolar bir parayı bavulun gizli bir köşesinde tut. Çoraplarının içine paranı gizleyebilirsin. Diyelim ki çantan çalındı, içinde pasaportun paran da vardı. Bavulunda saklamış olduğun o 50 dolar senin kurtarıcın olacak kısa süreliğine de olsa.
Seyahat Sigortası Edin
Seyahat gerçekten de sigorta gerektiriyor mu diye soracak olursanız kesinlikle gerektiriyor. Nedenine gelecek olursak da sigorta kötü durumlarda hayatını kurtarabilir. Bavulun kayboldu diyelim panik halindesin ya da hasta oldun gezerken hastaneye gitmen halinde bu seyahat sigortası işine yarayacak. Bavulun çalınması halinde seyahat sigortan ihtiyacın olan güvenliği sağlayacak. Kısacası, seyahat sigortası hayat kurtarıyor. Bankalar aracılığıyla ya da seyahat şirketleri aracılığıyla seyahat sigortana kavuşabilirsin.
Önerilen İçerik: Daha İyi Valiz Hazırlamak, Az Bilinen Seyahat İpuçları