Günümüz insanlarında özellikle sosyal medya Instagram Facebook vb. Platformlar çoğaldı ve insanlar buralarda gitgide daha fazla zaman harcamaya başladı. Bunun neticesinde insan fizyolojisi de değişmeye başladı mesela ilk insanlarla yani bizim eski toprak dediğimiz insanlardan bahsediyorum hem daha güçlüler idi hem gözleri daha iyi görüyordu hem kulakları daha iyi duyuyordu hem de belleri bizim bellerimizden daha güçlüydü. Ama ne yazık ki değişen tek şey fizyolojik yapımız değil psikolojik yapımız da değişti. Artık her şeye daha çabuk ulaştığımız için acayip bir tüketici olduk. Hani biyolojide vardır avlayanlara avcı denir daha havalı ismi predator, üreten canlılara üretici yani ototrof, ben de günümüz insanoğlunu tüketici bulduğum için tüketici yani heterotrof diyorum.
Öyle ki sabırsız insanlar olup çıktık en ufak şeyler de bile öfkelenmeye daha meyilli olmaya başladık. Elbette başka sebepler de bunu tetikliyor ekonomik kaygı, gelecek korkusu vs. Ama bu yazım kitap okumak ve kendini geliştirmek hakkında bir yazı olacak.
Peki neden okumalıyız? Aslında bu soruya yukarıda cevap verdim ama eğer yeterli gelmediyse daha başka sebepler de var mesela bu coğrafyada yaşamış olan ve büyük başarılar elde eden topluma yön verebilmiş insanların çoğunlukla okumuş insanlar olması. Fatih Sultan Mehmet gemileri karadan yürütme fikri en az beş dil bilmesinde geometri matematik alanlarında çok iyi olmasından kaynaklanıyordu aslında.Unutmayın etkileyici fikirler saf beyinlerden çıkmaz o beyinlerin işlenmesi gerekir. İşte bu makineyi işlemek için de o makineyi her türlü ihtiyacını yerine getirmemiz gerekir kitap okumak gibi düşünmek gibi aktiviteler beynimizin uzun süreli çalışmasına katkıda bulunuyor. Sosyal medya ise bunu köreltiyor. Elbette hiç girmeyelim demiyorum ama yeterince girelim. Daha bilinçli kullanalım.
Peki tarih efsaneleri ne diyor bu konu hakkında gelin onları dinleyelim şimdi.
Okumadan geçen bir gün yitirilmiş Bir gündür. SARTRE
Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum. Hz. Ali
Kitabın sayfaları bizi aydınlığa götüren kanatlar gibidir. VOLTAİRE
Okumak gıdadır,okuyan insanlık bilen insanlıktır. Victor Hugo
İnsanlığa borcumuz bıkmaksızın okumak, üşenmeksizin okumaktır. Şemsettin Sami
Bir insanın değeri okuduğu kitaplar ile ölçülür. Herbert Spencer
Evet bütün bu söylenenler kitap okuma hakkında,kitap okumanın ne derece önemli olduğunu anlamışsınızdır umarım ama anlamamış bile olsanız eminim az sonra yazacağım sözden sonra kendinizde bir kitap okuma hevesi en azından bulacaksınız diye umuyorum.
Ben çocukken fakirdim elime iki kuruş geçse bunun bir kuruşunu kitaba verirdim eğer böyle olmasaydı bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
Umarım kitap okumak ve kendinizi geliştirmek hakkında artık yeterli sebebe sahipsinizdir. Herkese iyi günler dilerim sağlıcakla kalın 😉.