TARİH TÜRKLERLE BAŞLAR
BAHATTİN AYHAN
Avrasya’da yaşamakta olan ve 19. yüzyıla kadar dil birliği içinde olan Türk Halkları, Bolşevizm ve Komunizm sonrası Dil birliklerini kaybettiler. Avrasya Türk halklarının Türkiye ile olan temasları 1920’den sonra tamamen kesildi. Özellikle Rusya ve Rusya’ya bağlı devletlerde yaşayan Türk halkları yoğun bir asimilasyona uğradılar. Ortak dilleri olan Türkçe’ye yabancılaştılar. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliğinin 1990 sonrası ile birlikte Avrasya Türkleri üzerine olan ilgi arttı. Çeşitli araştırmalar ve gezi yazıları yayınlandı.Yayınlanan eserlerin azlığı nedeniyle Türk halkı Avrasya’da ki soydaşları hakkında yeterli bilgiye sahip olamadı.. İnternetin sağladığı olanaklar dahilinde meraklılar bazı bilgilere kolayca erişebildi. bilgilendi.
Rus ve Çinli bilim insanlarının çok sayıda araştırma ve çalışmasının olduğu ortaya çıktı. Bu çalışmalardan bir kısmı Rusça’dan ve Çince’den Türkçeye çeviri yapılarak, dilimize kazandırıldı. Türkçeye çok sayıda Çince, Rusça ve diğer dillerden sözcüklerin girmesi nedeniyle ortak kavramların yok olduğu görüldü. Geçmişte Rusların Türk Tarihini görmemezlikten gelmesi , Türk Bilim insanlarının yaptığı çalışmalarla örtüşmedi. Tenakuza düşüldü. Terminoloji ve anlatımda sıkıntılara neden oldu. Nitekim bu sıkıntılar araştırma, derleme çalışmamızda yansımıştır.
70 yılı aşkın esaret altında yaşayan ve hala yaşamakta olan Türk Halklarının varlığını, dillerini, tarihlerini araştırdığımız bu çalışmada aynı ismin değişik kullanımı veya tarihsel akışta farklılıkların olduğunu ileri sayfalarda okuyucu fark edecektir. Özellikle geniş halk kitlelerinin konuları anlayabilmeleri için dilin ve sistematik anlatımın ağır olmamasına dikkat edilmiştir. Kitap ağırlıklı olarak başka dillerde yayınlanmış Türkler hakkındaki bilgileri içermektedir. Türkçe eserlere de yer verilmiştir.
Dünyada yaşamakta olan Türk soyluların tanıtılması ve Türk okuyucuyu bilgilendirmek amacıyla yaptığımız bu çalışmanın faydalı olacağını ümit ediyoruz. Hatalar ve eksikleri için affınıza sığınıyor, çalışmanın Türk Dünyasına faydalı olmasını diliyorum