Sular Altında Kalan Memleket: Halfeti

Yeni yılın ilk gününden herkese selamlar. Öncelikle bu yılın umutlar yükleyip beklentiler içine girdiğiniz tüm güzel hayallerinizi ve dileklerinizi sizlere vermesini temenni ediyorum. Sonrasında da gezilip görülmeyi kesinlikle hak eden, bir kere gitmekle yetinemeyeceğiniz, hatta bugüne kadar neredeymişim ben diyeceğiniz bir gezi tavsiyesinde bulunacağım. Bu yer Peygamberler Şehri olarak da anılan Balıklı Göl’e ev sahipliği yapan Şanlıurfa’nın ilçesi olan Halfeti’dir. Kayıp Şehir olarak da anılmaktadır. Bu Kayıp Şehir büyüleyici manzarayı barındırmanın yanında büyük bir tarihe ve pek çok efsanelere de tanıklık etmiştir. Haydi gelin hep birlikte bu tablodan bir kesit gibi duran doğa ve tarih buluşmasını hep birlikte gezelim, çiçek kokularını içimize çekelim, geçmişine de şahitlik edelim.

İlk olarak sizleri şairlerin dizelerine kucak açan rengarenk duvarlar karşılıyor. Sonrasında da yerli halktan oluşan tezgah satıcılarının el emeği ürünleri sergilenmekte ve satışa sunulmaktadır. Halfeti, karagülün dünyada yetiştiği tek yer olduğu için hemen hemen her tezgahta karagül, kolonyası, dekoratif ürünleri görmeniz mümkün. Bunun yanında bir zamanlar televizyon ekranlarında gördüğümüz Karagül dizisinin çekildiği yer olmasından dolayı setten kareler ve dizi oyuncularının fotoğraflarını da görebilirsiniz. Ee buraya kadar gelmişken kokusunu içinize çeke çeke bir de çay içmelisiniz bence. Burada iki çeşit çay mevcut, yani doğu kültüründe genel olarak öyle; kaçak çay ve normal çay. Gerçek bir çay tiryakisi olduğunuzu iddia ediyorsanız size kaçak çayı tavsiye edebilirim. Çayınızı içtikten sonra kafanızı kaldırıp karşınıza bir bakın.

Sizi tablodan çıkma manzara olarak tabirlediğim doğal güzellik karşılayacak. Şayet mevsimlerden ilkbaharsa çok şanslısınız çünkü Halfeti’nin en güzel olduğu döneme denk gelmişsiniz. Yemyeşil Fırat Nehri’nin kenarını rengarenk çiçekler donatmakta. Bulunduğumuz şehrin gürültüsü ve kalabalığının oluşturduğu ruhani yorgunluğu alıp götürecek nitelikte bir güzellik. Bu güzellik sizin yorgunluğunuzu, bıkkınlığınızı alıp onun yerine dinlenmişlik ile takas edecektir. Ama bu dinginliği bir ses bozabilir; o da kaz ve ördek sesleri. Manzaraya daha yakından şahit olma adına kayıklara binip nehrin üzerinde kısa ve büyüleyici bir tur yapabilirsiniz. Daha sonrasında ise karşıdan karşıya geçmek için köprüyü kullanmanız gerekecek. Bu köprüde yürürken çok fazla sallanabilir, düşme hissine kapılabilirsiniz. Ama merak etmeyin henüz halatları koparıp da suların derinliklerinde kaybolanı görülmedi, duyulmadı.

Biraz da tarihinden ve neden Kayıp Şehir denildiğinden bahsetmek istiyorum. Halfeti pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bilinen ilk tarihi ise Romalılar tarafından Ekamia adıyla kurulmuş olmasıdır. Romalıların Doğu Roma (Bizans) ve Batı Roma olarak ikiye ayrılmasıyla Bizanslıların eline geçmiştir. Sonrasında da Emevilere onlardan da Abbasilere geçmiştir.  Malazgirt Savaşı ile de Türk topraklarına katılmış yani Selçuklu hakimiyetine girmiştir. Daha sonrasında da Selçuklular ve Eyyübiler arasında zaman zaman el değiştirmiştir. Moğol istilasına uğramış yıllar sonra da Mısır hakimiyetine girmiştir. Son olarak da Yavuz Sultan Selim’in 1517’de Mısır Seferine çıkması ile Osmanlı topraklarına dahil olmuştur. Bu tarihi anlatımdan da anlaşıldığı üzere pek çok milletin, uygarlığın sahip olmak istediği ve paylaşamadığı kıymetli memlekettir.

Peki neden Kayıp Şehir denilmiştir? Halfeti 2000 yılında Birecik Barajı’nın yapılmasıyla Fırat Nehri sularının altında kalmış. “Şehir sular altında kalmış.” deyip geçebileceğimizden çok daha fazlası. Binlerce insanın anıları, yaşanmışlıkları, eşyaları, hayalleri, umutları ve daha pek çok varlıkları “ya ne güzel bir nehir” deyip gözlerimizi alamadığımız suların derinliklerinde. Şayet bir gün Şanlıurfa’ya ya da Gaziantep’e yolunuz düşerse mutlaka görmenizi tavsiye edeceğim, bir su birikintisi olmaktan çok daha fazla anlam taşıdığının bilincinde olmanızı temenni ettiğim bir memleket.

FEYZA ÜNSA

Cansa\'nın kalemi
Subscribe
Bildir
2 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
HAYAT
Sonraki
Fenerbahçe neden taraftarına oynadığı futbol ile güven vermiyor

Fenerbahçe neden taraftarına oynadığı futbol ile güven vermiyor

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.