Suçluluk Psikolojisi

SUÇ NEDİR? .
1).Ahlaka, törelere aykırı davranış.
2).Yasalara aykırı davranış

SUÇ :
Toplumsal düzenin devamı açısından korunması gereken hukuki değerlerin bilerek ve istenerek ihlalini (kast) veya bu değerleri korumaya yönelik kurallara karşı özensizliği (taksir) ifade eden insan davranışı  “suç” tur. Suç ancak kanunla düzenlenirHukukî anlamda bir kimsenin suçlu kabul edilebilmesi için suçun o kimse tarafından işlendiğinin hukukî süreçler sonucunda ispatlanması gerekir. Suçlu olabileceği düşünülen kişi “şüpheli”, bir suçlama ile mahkemeye sevk edilen kişi “sanık” sıfatını taşır. Yargıç kararı ile tutuklarevine alınan kişiye “tutuklu”, yargılama süreci sonunda suçlu olduğu hükmüne varılarak cezalandırılan kimseye ise “hükümlü” (mahkûm) denir.

SUÇLULAR NE HİSSEDER?

Kendini sık sık suçlu hisseden kişilerde; kendine güvensizlik, mükemmeliyetçilik, kızgınlık duygularını atamama, affedememe, depresif ruh hali, endişe, korku ve kaygı halleri, daima kontrollü olma ihtiyacı gibi özellikler görülür.
Vicdani ve ahlaki açıdan kendine karşı aşırı sert ve yargılayıcı tutumlar sergileyen bu tür kişilik yapılarında şahıs kendine karşı son derece katı ve aşırı acımasızdır. Bireyin kendini suçlaması hayatında başkalarına karşı yanlışlar yaptığını düşünmesi ve bu durumdan da kendini affedememesinden köken almaktadır…


Pişmanlık, yaşamımız boyunca pek çok kez hissettiğimiz, tekrar olmasın diye çabaladığımız bir duygudur. Kimi zaman yapmadıklarımız için, kimi zaman yaptıklarımız için pişmanlık duyarız. Pişmalık, genelde denemek isteyip de kişinin korktuğu için vazgeçtiği isteklere duyulur.
Suçluluk duygusu, çocukluktan başlayarak, sosyal gelişimimiz esnasında öğrendiğimiz, duygusal bir uyarı sistemidir. Amacı, yanlış bir şey yaptığımızda bize bildirmek, davranışlarımızın sonuçları hakkında fikir edinmemize yardımcı olmak ve bu sonuçların kendimizi veya başkalarını nasıl etkilediğini bize göstermektir
Hayatımızın herhangi bir yerinde mükemmellik için çabalamak, aslında başarısızlığa bir davetiyedir. Çünkü hepimiz hatalar yaparız ve birçoğumuz bu hatalar yüzünden suçluluk duyarız. ‘Bilmeliydim’, ‘farklı davranmalıydım’ ya da ‘ideal bir insan olmalıydım’ diye düşünerek, günler, haftalar veya aylarca kendinizi suçlayıp özgüveninizi perişan etmeyin. Önemli olan hatanın kendisini fark etmek ve insan olduğumuzu kabul etmektir.

Suçluluk ve utanç duygularıyla başa çıkmak çok zordur, çünkü ne olursa olsun kendimizi affetmemizi gerektirir. Kendimizi affetmek ise, kendimizi dürüstlükle kabullenmeyi gerektirir.

Yine de suçluluk duygunuzla baş edemiyorsanız veya desteğe ihtiyaç duyuyorsanız terapistlerden yardım istemenizi öneririm

arzu-serifoglu
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Dem
Sonraki
1. Hafta – Dijital Okuryazar

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.