STRATEJİNİN BABASI

    “Taktik olmadan strateji, zafere giden en yavaş yoldur. Strateji olmadan taktik , yenilgi öncesi yapılan gürültüdür.” der askeri bir deha olarak görülen çinli filozof Sun Tzu. Askeri tarihçi Theodore Ayrault Dodge’ye göre Hannibal STRATEJİNİN BABASIDIR. 

    Hannibal M.Ö. 247 de şuan Tunus da bulunan Kartaca’da dünyaya gelmiştir. Sami ırkından gelmiştir. Hamilcar Barca’nın oğludur. Babası da kahraman bir askerdir. Hannibalın küçük yaşlarında Kartaca kötü bir durumdadır. Öyle ki bir donanması bile yoktur. Deniz kenarında olan bir millet için bu büyük bir olumsuzluk. 

    Babasına çok küçük yaşlarda ( kaynaklarda 9) savaşa gitmek için yalvarmıştır ve babası onu Roma’dan nefret etme antı karşılığı deniz aşırı savaşlara götürmüştür. 

    Hannibal henüz 18 yaşındayken babası Hispani fethinde vefat eder. Babasının yerine Hasdrubal (Hannibal ın kardeşi) geçmiş ve hatta Roma ile bir antlaşma bile imzalamıştır. Ant içen ve babası fetih sırasında ölen bir çocuk için ne acı.

    Hannibal 26 yaşındayken Hasdrubal  da ölmüştür. Bunun üzerine Hannibal ordu tarafından başkomutanlığa getirilmiştir.  İlk önce Ebro’nun ( İspanya’da bir ırmak) batısındaki toplulukları hakimiyetine almıştır. Roma ile 2. kez  karşı karşıya ( ilki 1. Pön Savaşı. Hannibal ın babası ölmeden önce yapılmıştır) gelmek isteyen Hannibal, doğrudan Roma’ya saldırmak yerine Roma’nın müttefiki olan Sagantum (İspanya’da)’a saldırmıştr. Sekiz ayda da hakimiyetine almıştır.  Roma’nın savaş ilanı üzerine 2. Pön Savaşı başlamıştır. Hannibal kardeşini İspanyaya bırakıp kendisi üzerlerine gelen Romalıları karşılamak için İtalya’ya yürümüştür. Pirene Dağlarından Rhone Vadisine varmıştır. O koşullarda Alp Dağlarından Po Ovasına geçmiştir. Ki bu yürüyüş Hannibal’ı ünlü yapan başka bir başarısıdır. Alplerden nasıl geçtiği tam bilinmesede Montegnevre ya da St. Bernard geçidini kullandığı tahmin edimektedir. Zorlu hava koşullarında ordusunun bir kısmını kaybetmiştir. Ama Kelter’in (  o zamanlar Avrupa’ da yaşayan bir halk) 14.000 savaşçısı da onlara katılmıştır.  Trebbia’da  Roma ordusu ile karşı karşıya gelip orduyu yok etmişlerdir.  Hannibal yürümeye devam etmiştir. Ve ardından Trasimene Gölü Muharebesi’ nde Roma ordusunu tekrar yenmiştir. 

    Roma ordusunun vur-kaçları üzerine Hannibal farklı bir strateji uygulamıştır: güneye inerek ordaki halkları isyana teşvik etmiştir. Cannea Muharabesinde 3. kez Roma ordusu ile karşı karşıya gelinmiş ve Roma ordusu tekrar bozguna uğratılmışır. 

    Hannibal’ın üstün başarıları Kartaca senatosunu korkutmuştur. Kartaca senatosu Hannibal’a yardımı kesmiştir. Roma ordusunun Afrika’ya çıkması üzerine Hannibal başkente çağrılmıştır. Zama Muharabesinde yenilgiye uğrayan Hannibal ağır şartları olan bir barış antlaşması imzalamıştır. 

    Kartaca senatosu tarafından sürgüne gönderilmiştir. Bitanya Krallığının kendisini Romalılara vereceğini anlayınca yüzüğündeki zehir ile intihar etmiştir(M.Ö. 183).

SAVAŞLARI:

  1. Saguntum Kuşatması(M.Ö. 219-218)(Zaferle sonuçlanmıştır)
  2. Ticinus Muharebesi(M.Ö. 218)
  3. Trebia Muharebesi(M.Ö.218)(Zaferle sonuçlanmıştır. Roma ağır kayıplar vermiştir)
  4. Trasimene Gölü Muharebesi(M.Ö. 217)(Zaferle sonuçlanmıştır)
  5. Cannea MUharebesi (M.Ö. 216)(Zaferle sonuçlanmıştır)
  6. Silarus Muharebesi(M.Ö. 212)(Kartacalılar bütün Roma ordusunu yok etmiştir)
  7. Herdonia Muharebesi(M.Ö. 212)(Zaferle sonuçlanmıştır)
  8. Zama Muahberesi(M.Ö. 202)(Kartacalılar mağlup olmuştur. 2. Pön Savaşı sona ermiştir.)

     

Nurefsan
......
Subscribe
Bildir
4 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
BAŞKA KURTULUŞ YOK!

BAŞKA KURTULUŞ YOK!

Sonraki
Bir Z Kuşağı Gencinin Gözünden Saygı Eksikliği

Bir Z Kuşağı Gencinin Gözünden Saygı Eksikliği

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.