Spotify CEO’su diyor ki bir sonraki “Hikayeler”
(Story atma akımı) canlı ses içeriğidir.
Spotify CEO’su Daniel Ek Çarşamba günkü kazanç çağrısında yatırımcılara, canlı ses deneyimlerinin tıpkı Hikayeler gibi her büyük platform tarafından benimseneceğini söyledi. Yayın hizmeti kısa süre önce, teknolojisini spor, kültür ve tabii ki müzik merkezli bir dizi yeni canlı sesli konuşmayı güçlendirmek için kullanmayı beklediği bir canlı ses uygulaması olan Locker Room’u satın aldı.Yatırımcılar, bugünkü yayıncının bir tür canlı sosyal ağ deneyimine değil, kayıtlı içeriği (müzik ve podcast’ler) sunmaya odaklandığı göz önüne alındığında, Soyunma Odası’nın Spotify’ın mevcut tekliflerine tam olarak nasıl uyacağını merak ediyorlardı.
Ek, sektördeki pek çok kişinin zaten düşündüklerini aynen yansıtarak, canlı sesi herkes tarafından geniş ölçüde benimsenecek yeni bir yetenek seti olarak gördüğünü söyledi. Temelde Snapchat tarafından popüler hale getirilen bir özellik olan bir sonraki “Hikayeler” olarak adlandırdı, ancak sonunda her platformda yerini aldı.
Ek, canlı ses hakkındaki düşüncelerini açıklayarak, “Hikayeler hakkında düşündüğünüzden gerçekten farklı değil,” dedi. “Bugün hikayeler, Spotify da dahil olmak üzere, aralarında Instagram, Snap ve diğerlerinin de bulunduğu bir dizi platformda bir formatta var. Bu nedenle, [canlı sese] ilgi çekici bir özellik seti olarak bakıyorum ve bence içerik oluşturucular, aradıkları etkileşim türleri için en iyi içerik oluşturuculardan hayranlara yakınlığa sahip oldukları yerlerde etkileşime girecekler. Ve bunun, Hikayelerin tarihsel olarak nasıl oynandığını anlatmaya çok benzediğini düşünüyorum. ”
Başka bir deyişle, her platform belirli bir tür canlı ses yaratıcısını çekebilir ve Spotify, podcast’lere yaptığı mevcut ve kapsamlı yatırımları sayesinde müzik ve kültür alanında kendi potansiyelini görür.
Canlı sese olan ilgi, insanları evde hapseden ve geleneksel ağları ve konferanslar gibi büyük etkinlikleri kapatan bir salgının ortasında ortaya çıktı. Ancak bu, dünya yeniden açıldığında format için bir gelecek olmadığı anlamına gelmez.
Elbette, Clubhouse canlı ses alanına olan ilginin övgüsünü alır, çünkü yalnızca davet edilen özel statüsü, bir sonraki büyük şeye katılmak isteyen kararlı bir networker kalabalığını (ve nüfuz avcısını) cezbetti. Ancak uygulama daha popüler hale geldikçe, Tesla’nın kurucusu Elon Musk, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, aktöre dönüşen yatırımcı Ashton Kutcher, Drake, Oprah ve diğer teknoloji şirketleri gibi ünlü konuklarla takılmaya başladı. Kısa süre sonra herkes bir Clubhouse klonu inşa ediyordu.
Bugün Facebook, Instagram, Reddit, Twitter, Discord, Telegram ve hatta LinkedIn’in çeşitli geliştirme veya kullanılabilirlik aşamalarında canlı ses planları var.
Sıfırdan başlamak yerine Spotify bir satın alma gerçekleştirdi. Başlangıçta sporları tartışmak için bir yer olan Locker Room sayesinde Spotify, yakında daha profesyonel sporculara, yazarlara, müzisyenlere, şarkı yazarlarına, podcast’lere ve gerçek zamanlı sohbetlere ev sahipliği yapmak isteyen “diğer küresel seslere” canlı ses açacağını söyledi. Ek, bir şirket podcast’i aracılığıyla Locker Roomhizmetinin “Spotify Greenroom” olarak yeniden markalanacağını belirtti.
Anlaşmanın açıklanmasından bu yana ilk kazanç çağrısında, yatırımcılar Spotify’ın sözlü sesin doğrusal tüketiminin müzik akışından daha ilginç olduğuna inanıp inanmadığını sordu.
Ek, sözlü kelime içeriğinin nasıl ancak format geliştikçe geleceklerin başlangıcı olabileceğini açıkladı.
“Bir ortamdaki bir özellikle daha fazla kişi etkileşime geçtikçe, gittikçe daha fazla profesyonel içerik oluşturucunun araca katıldığını görmeye başlıyorsunuz. Bu yüzden muhtemelen sözlü kelime içeriğiyle başlayacağını düşünüyorum ”dedi.
“Ama özellikle Spotify ile ilgili olarak, hayranlarıyla konuşmaktan dinleyen partilere ve diğer her şeye kadar her şeyle ilgilenmek isteyen birçok müzisyen olacağını düşünüyorum çünkü Spotify platformunda onlar için çok açık, Katılımın, yalnızca gelir modelimiz temelinde para kazanma fırsatlarına anlamlı bir dönüşüm sağladığını görüyoruz. ”
Spotify, 8 milyondan fazla içerik oluşturucusundan aldığı en büyük talebin hayranlarıyla bağlantı kurmaları için daha fazla yönteme sahip olmak olduğunu söyledi. Canlı ses, doğası gereği, Spotify’ın 350 milyondan fazla kullanıcıya ulaştığı düşünüldüğünde, onlara bunu yapmaları için çok doğrudan bir yol sağlayacaktır.
Diğer bir deyişle, canlı ses, yatırımcının sorusunun önerdiği gibi, müzik akışı ile ilgili bir senaryo sunmuyor. Daha çok bir şeyin diğerini beslediği bir döngüdür. Ve görünüşe göre “canlı”, sadece sohbet değil, müzik anlamına da gelebilir.
Örneğin Ek, bir sanatçının tanıtacağı bir albümü olduğunda, “hayran olarak siz, bunu diğer tüketicilerden daha erken yaşayabilirsiniz” ima etti.
Sanatçılar, bugün Genius entegrasyonunun “Şarkı Sözlerinin Ardında” nın sağladığı gibi, şarkı yazma konusundaki düşünceleri hakkında konuşmak için canlı sesi de kullanabilirler.
Ek, “Bunun içeriğin kalitesine bağlı olduğunu düşünüyorum” dedi. “Ve 8 milyon içerik oluşturucumuza baktığımda, platformda dünyanın en iyi hikaye anlatıcılarından bazılarına sahip olduğumuzu düşünüyorum ve nihayetinde insanların buna ayak uyduracağı ve önemli olan da bu.”
Ancak zor olabilecek bir alan, canlı içeriğin ölçülü olmasıdır. Canlı ses, konuşmalar hızla raydan çıkabildiğinden, herhangi bir şirket için yepyeni zorluklar sunar. Ve Spotify’ın ifade özgürlüğü ile yanlış bilgi veya diğer uygunsuz içerikler arasındaki çizgiyi çekme konusundaki pozisyonu hala biraz belirsiz. En iyi podcaster’ı Joe Rogan, kısa süre önce dinleyicilere, örneğin genç ve sağlıklı iseler COVID aşısı yaptırmamalarını tavsiye etti. Spotify, bu özel tartışmaya ağırlık vermeyi reddetti. Ancak, geçmişte aynı podcast’ten bazı 40’tan fazla bölümü, örneğin Bulletproof Coffee ve sağlık iddialarıyla ilgili bir bölüm gibi görünüşte daha az ihlaller nedeniyle kaldırdı.
Spotify canlı sese girmeden önce, içerik oluşturucu içeriği etrafında kendi değerlerini sağlamlaştırmak isteyebilir. Canlı bir oturum sınırların dışına çıktığında ne olacağı konusunda dikkatli, en kötü durum senaryo planına ihtiyaç duyacaktır.
Ek’in canlı ses konusundaki iyimserliğine rağmen Spotify’ın hisseleri, Apple ve Amazon gibi rakiplerin artan baskısı sayesinde ufukta yavaşlayan büyüme işaretleri görüldüğünden kazançların ardından düştü. Şirket, çeyrekte 3 milyon ücretli abone ekledi, ancak aylık aktif kullanıcıların beklentilerini kaçırdı ve tüm yıl hedefini düşürdü. Çeyrekte gelirler 2.1 milyar € (2.6 milyar $) artarak geçen yılın aynı dönemine göre% 16 arttı, ancak 2020’nin 4. çeyreğine göre% 1 düştü ve endişeleri artırdı. Ancak canlı ses, Spotify entegrasyonun çalışmasını sağlayabilirse, hayranlara gelecekte daha sık tekrar gelmeleri için bir neden verebilir.