Stajların Önemi ve İnsan Kaynakları’nda Staj Yapmak
Sözlük Anlamıyla ”Staj” Nedir?
Severim böyle bir konu ile ilgili yazı yazmaya başlarken neymiş sözlük anlamı deyip, açıp bakmayı ve “staj” sözlük anlamıyla; herhangi bir mesleği edinecek kişinin geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemi ya da bir kimsenin meslek bilgisini daha da arttırmak, becerisini daha da geliştirmek için, çalıştığı kurumun, kuruluşun değişik bölümlerinde çalışarak geçirdiği dönem şeklinde tanımla karşılaşıyoruz.
Staj Yapmanın Önemi ve Geleceğinize Katkıları
Staj yapmanın hangi bölümde olursanız olun kariyerinizde önemi yadsınamaz bir gerçek! Sizi ilk iş yaşamıyla tanıştıran ve ne istediğinizi belirlemede önemli rol oynayan olmazsa olmaz dediklerimizden! Staj bana göre; iş yaşamına dahil olmadan önce size prova yapmanız için verilmiş bir sahne; deneyim kazandığınız, öğrendiğiniz teorik bilgilerin pratikte görme şansınızın olduğu ve ileride olmak istediğiniz pozisyondaki insanlarla bir arada olup gözlemleme fırsatını kazandığınız, bağlantılar kurmanıza önemli ölçüde fayda sağlayan bir çalışma deneyimidir. İster gönüllü ister zorunlu olsun, staj sürenizi en efektif şekilde geçirmek sizin elinizde. Mutlaka ama mutlaka staj yapın ve staj süresi boyunca çokca gözlem yapın. Staj yaptığınız yer belki de ileride sizin çalışacağınız şirket/yer olacak. Artık pek çok şirket stajyerlerine potansiyel çalışan gözüyle bakıyor ve sonrasında kadrosuna almak istiyor. Eskisine göre daha şanslıyız, dijital dünyada işveren ve İK profesyonelleri bir tık ötemizde onlarla iletişime geçebilmek, her konuda soru sorabilmek artık daha kolay, siz yeter ki ne istediğinizi bilin! Halihazırda şöyle bir şirketleri tararsanız stajyer programlarını ve sundukları imkanları takip edip, stajyer kazanım projelerini inceleyip kolaylıkla başvuruda bulunabilirsiniz.
Staj Dönemini Verimli Değerlendirmek Önemli
Staj yaptığınız süre boyunca kendi uzmanlık alanınızı yeniden keşfedebilir, seçtiğiniz alanın size olan uygunluğunu değerlendirebilirsiniz. Belki de “Bu iş hiç bana göre değilmiş” diyeceksiniz. İş yaşamında, okullarda öğrendiğimiz teorik bilginin yanında “soft skills” dediğimiz “sosyal becerileri” geliştirmek için de staj önemli bir yer tutuyor. İletişim kurma şekliniz (anlama,anlatma,anlaşma), iş takip etme disiplini, not alma alışkanlığı, profesyonel ve kurumsal duruş, sürdürülebilir ilişki geliştirebilme gibi daha pek çok kişisel becerilerinizi geliştirmek için bir fırsattır. Aslında sadece staj değil tüm mülakatlarda; “Okul/iş dışında neler yapıyorsun?” sorusunun cevabını çok önemsiyorum ve özgeçmişte yazmayanlardan bahsetmesini istiyorum yani kendi özgün hikayesinden. Hobi edinmek, farklı ilgi alanlarına sahip olmak, sosyal sorumluluk projeleri ve öğrenci kulüplerinde görev almak kendinizi tanıyıp geliştirmeniz için çok değerli katkılar sağlayacaktır. Hepimizin hikayesi var, bu hikayeyi zengin tutmak, renklendirmek ve yaşam kalitemizi iyileştirmek için bu konuda öğrenci ve yeni mezunların farkındalık sahibi olmasına önem veriyorum.
İnsan Kaynakları (İK) Departmanında Staj Yapmak
Gelelim İK departmanında stajın önemine yukarıda bahsettiğim her şey geçerli olduğu gibi burada yine kariyer hedefinizin ne olduğu devreye giriyor, global bir şirkette İK Müdürü olmak mı? ya da Avrupa-Afrika Bölge Eğitim Sorumlusu olmak mı? ya da İşveren Markası alanında uzmanlaşmak mı? Sektörel bazda İK organizasyon yapılanması farklıdır. Örneğin; otelcilik sektöründe iseniz tüm süreçleri tecrübe edebileceğiniz bir İK yapısı ile iç içe olursunuz (işe alım, bordro, performans yönetimi, yetenek yönetimi ve eğitim), perakende sektöründe ise süreçler departman içerisinde daha kalabalık ve ayrı ayrı ekiplerce yönetilir.
Doğru Adımla Başlayın
Burada önemli olan ise hedefinizi belirlerken öncelikle sizin ne istediğiniz ve hangi yapılanmanın size daha çok uyduğu ile ilgili! Doğru adımla başlayın ki kariyerinizde hedefinizi destekleyen bir başlangıç olsun. İstediğiniz alan ve sektörü çok iyi araştırın. Siz derseniz ki ben tüm İK süreçlerini görmek istiyorum amacım da tüm süreçleri görüp ileride İK Müdürü olmak ya da derseniz ki benim ilgimi işe alım çekiyor bu alanda ilerlemek istiyorum bu kararı verecek olan sizsiniz. Hepimiz farklıyız ve kendimize uygun olanı belirlememiz şöyle önemli; eğer siz rutin olandan sıkılıyorsanız, hedefiniz İK Müdürü olmak ise sürekli işe alım görüşmesi yaptığınız bir alanda uzun süre kalmak size sıkıcı gelebilir ya da siz sadece eğitim ile ilgilenmek istiyorsunuz ama yapılanma gereği diğer fonksiyonlarla ilgilenmek durumundasınız bu da sizi sıkabilir.
Güçlü Yönlerinizi Düşünün
Güçlü yönlerinizi düşünün, diyelim yaratıcılığınıza güveniyorsunuz İşveren Marka Yönetimi sizin için ideal olabilir, aktiviteler planlamak, sosyal medya veya kurumsal projeler üretmek sizi besleyebilir, burada önemli olan “siz ve ne istediğiniz” tam olarak! Diyeceğim o ki seçeceğiniz İK fonksiyonu ile sizin eşleşip eşleşmemeniz çok önemli, mutlu çalışmak istiyorsanız sadece İK alanı için değil bölümünüz, çalışmak istediğiniz alan ile ilgili kendinizle ne kadar eşleşiyor ya da ne kadar sizi besliyor bunun önemini bilmeniz! Herşey kendini iyi tanımakla başlar ve hayat seçimlerden ibarettir. Ne istediğinizi bilir ve kendinizi tanırsanız, sizi yolun nereye götüreceğini de bilirsiniz. Unutmayın yaptığınız her seçim, sizin hayat boyu deneyim kazanmanıza katkı sağlayacak en önemli faktörlerden biri! Keyif aldığınız seçimler yapabilmeniz dileğiyle…