Tam öğrenme modelini kullanmaktadır; öğrenciler öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler çünkü bunun için öğrencilere bir şeyler anlatırken ele alacağımız yöntem ve teknik bu olmalı diye düşünüyorum. Elbette ki sadece bu öğrenme yöntemi ile sınırlı kalmayacağız öğrencilere uygun olan diğer yöntem ve tekniklerini de kullanmak gerekiyor.
Bu öğretim ve yöntem tekniğinde öğrencilerin hazırbulunuşları çok önemlidir. Bazı öğrenciler yavaş öğrenir bazıları hızlı öğrenir burada öğretmen öğrencilerin öğrenme hızına göre vs. öğretme strateji düzenlemelidir.
Etkili öğretme modelini de kullanmaktadır; bu öğretme modeli öğrencilerin yani öğrenme güçlülüğü çeken öğrencilerin olduğunu ve herkesin farklı anlayış düzeylerinde olduğunu söylüyor.
Farklı düzeydeki öğrencilere uygun olmalıdır diyor bu model. Bundan hareketle öğrencilerin bu düzeylerine saygı duyup onları önemseyen bir model bence. Bu yüzden bende olsam bu modeli kullanırdım. Ki staj yaptığımız zaman elimden geldiğince kullanmaya çalışıyorum.
Temel öğretme modeli (glasser);
Bu öğrenme modellini de kullanıyor. Çünkü bireyselleştirilmiş öğretim sistemini içeriyor. Yani insanların ihtiyaçları önemseniyor. ( fizyolojik ihtiyaçlar, sevgi, güç, özgürlük, eğlence.)
Derslerin hedeflerin incelenmesi gerek, öğrenme için gerekli giriş davranışları vs. belirlenmesi gerekir. Öğrenme öğretme ortamının düzenlenmesi gerekir. Ölçme değerlendirme süreçleri de önemlidir. Çünkü sonuç olarak bir dönüt alamadığımız zaman ne yapacağımız kısmı bizi bir çıkmaza sürükleyebilir.
Gagne’nin öğretim durumlarını da ele alıyor staj öğretmenimiz. Aktif öğretme modelini de ele alıyor bu durumda da öğrenciler derse aktif olarak katılıp pasif konumdan çıkıyor. Bu da iletişim olarak çok daha güçlü bir öğretim ortamı oluşturur. İş birliğine dayalı öğretme modelini de kullanıyor en önemlisi bence bu çünkü öğrenciler öğrenme güçlülüğü çeken öğrenciler. Bunun için öğrencinin çevresiyle iç içe olmak gerekir. Hele ki bu pandemi sürecinde bu öğretme modeli de önemli bir hal alıyor.
Çoklu zeka kuramını da ele almak gerekiyor. Çünkü her öğrenci farklı ve farklı öğrenme biçimleri var bir öğrenci resimlerle bir öğrenci müzikle vs. öğreniyor.
Yapılandırmacı yaklaşımda kullandığı teknikler içerisinde yer alıyor. Çünkü eğitimi sadece derste olacak şekilde değilde onu yaşam boyu ele alıyor. Kavram haritalarını da ele alıyor. Zihin haritaları öğretme modelleri, balık kılçığını, yaratıcı düşünme modeli, yansıtıcı düşünme modeli, eleştirel düşünme modeli ve en önemlilerinden uzaktan eğitim modelini kullanıyor olduğumuz süreçten dolayı.
İkinci soruyu cevaplayacak olursam; evet öğrencinin öğrenme düzeyine göre çeşitlilik gösteriyor çünkü her birey farklı özelliklere sahiptir her birey demek her ayrı birer öğrenme çeşidi demek. Her öğrencinin farklı algıları vardır. Bu algılar onun neyi nasıl algıladığı ile ilişkilidir. Ben olsaydım bu şekilde yukarda belirttiğim şekilde yöntemleri uygulardım. Eksik bir şey olsaydı eklerdim tabiki de ama dediğim gibi yukarıda yazdıklarım yeterli olduklarını düşünüyorum. Yazdıklarımın çünkü ayrıntılı olarak daha da maddelere ayrılıyor. Maddelerde çok daha bireyi önemseyen açıklamalara yer verilmiştir.
Öğretmenimiz açıkçası bu pandemi sürecinde materyal kullanımı pek etkin olamıyor. Uzaktan eğitimde sadece öğrenciden boya vs. malzemeler istemekte onlar ile dersi ilerlemektedir.
Ölçme değerlendirme ölçütleri tekrar yukarda belirttiğim öğrenciyi ayrı olarak ele alıyor dönütler ne şekilde nasıl yanıt verdi . çünkü öğrencilerimiz öğrenme güçlülüğü çekiyor öğrencinin yeteneğinin üstünde mi altında mı yanıt alıyoruz una bakıyoruz daha çok. Öğrencileri değerlendirirken önceki yaptıkları yapabileceğinin üstünde mi yoksa altında mı davranış sergiliyor buna göre değerlendirip notlandırıyor.
Genel olarak koyduğu kurallar değil her öğrencinin sergilediği tutumlar başarılar mücadeleler ilgiler vs. mücadele ediyorsa bu çok önemlidir bence de öğretmenimiz elinden geldiğince çaba sarf harcadıklarına göre de değerlendirme yapıyor. Çünkü bu öğrencilerimize test uygulamak doğru bir ölçme aracı olmaz , hepsi ayrı ayrı öğrenme biçimine sahipler. Bunu göz önünde tutup öğretmenimiz süreç olarak değerlendirip not veriyor öğrencilerimize.
Söyleyeceklerim bu kadar teşekkür ederim.
SENA İNAN