Siyaset niye yapılır?
Toplumun gönencini ve refahını arttırmak için…
Türkiye’de cari iktidar dönemine kadar, bir kültürel odaklı siyaset vardı, dersek hata yapmayız.
Cumhuriyet Türkiye’si kültürel dönüşümlü bir devrim yapmıştır. Ama, burada bir şeyi ifade etmek gerekiyor. Ebedi liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün içinde olmadığı politikalar ile ebedi liderimizden sonraki devlet odaklı, insanları/yurttaşları ikinci plana atan siyaset anlayışı, farklı değerlendirilmelidir.
Bu topraklarda ve insanında dinin yeri ayrıdır. Dinimizin insanlarımızın yaşamındaki yeri ve rolü öyle kısa bir zaman diliminde oluşmamıştır. Tabii ki, ülkemiz “laik” bir ülkedir. Ama, öte yandan İslamiyet dininin ve bunun bireyde anlam bulduğu Müslümanlık kimliğinin artık tartışma yaratmaması gerekir.
Türkiye’de ara sıra yapılan alan çalışmalarında, yurttaşlarımızın genellikle kendilerini, “muhafazakâr-Müslüman-dindar” biçiminde nitelendirmeleri, son tahlilde dinin sivil hayatta nedenli büyük bir alan kapladığının göstergesidir.
****
Anadolu coğrafyasında yaşanan din, gerçekten de hoşgörüye dayanan, köklü bir inancı yansıtan bir değerler manzumesidir. İşte bundan ötürü, artık ülkemizde siyaset yapmak maksadıyla dindar vatandaşlarımızla uğraşmayalım. Bu ülke evet, Müslüman insanların çoğunlukta olduğu bir ülke olmakla birlikte, hoşgörüye dayanan bir anlayışla her türlü inanç ve görüşe de ev sahipliği yapmaktadır.
Bugün köşelerde- gazete köşeyazıları- okuma yaparken gördüm: Camilerimizden dualar okunurken, tencere tava çalınmaktaymış.
Bu anlayış işte bundan ötürü bir türlü ülkede zirveye gelemiyor. Siyaset, sadece siyaset değildir. Sosyoloji denen bir bilim var. Bence, biraz daha sosyolojiyi anlamaya çabalamak durumundayız. AK Parti’yi ne kadar eleştirsek de, yanlışlıklarından ötürü sorgulasak da…
Türkiye’de sosyoloji temelli bir siyasal dönüşümün temelini atmıştır. Eleştiriler bir yana… Dini kullanması bir yana… Bugün Türkiye’de yaşanan siyasal dönüşüm, sosyolojik olarak ekonomi vasıtasıyla sağlanmaktadır.