Sosyal Medyada “Like” İhtiyacınızın Asıl Nedeni: Dopamin

Sosyal Medya Bağımlılığı

Sosyal medya hesaplarınıza günde kaç kez giriyorsunuz ve ne kadar zaman geçiriyorsunuz? Kitap okuyarak ya da ufkunuzu genişletecek bir belgesel, film izleyerek, kulaklığınızı takıp yürüyüş yaparken bedeninize yarar sağlamak gibi etkinlikler dururken, telefondan insanların nerelere gittiğini, nerelerde yemek yediğini, hatta ne yediğine bakmak daha mı çekici geliyor?

Onların bu fotoğraflarını, hikayelerini gördükten sonra, kendinizi sıkılmış, mutsuz hissediyorsanız ve siz de paylaşımlarda bulunup ”like” almak istiyorsanız bu ihtiyaca neden olan hormonun adı; dopamin.

Sosyal medya ile dopamin hormonunun ilişkisi nedir?

Dopamin hormonu, bir şeye ihtiyacınız var gibi hissedip, onu elde etmek yani ödüle ulaşmak için sizi harekete geçirmek ister. Aslında bunun madde bağımlılığından pek farkı yoktur. Sigaraya ihtiyacınız olduğunu ve onu içtikten sonra mutlu olacağınızı düşünürsünüz. Sigarayı içtikten sonra beyniniz, keyif verici ve ödüllendirici olan endorfin hormonunu salgılar ve rahatlamış,mutlu hissedersiniz.

Sosyal Medya Bağımlılığı

Malesef sosyal medyaya olan bağımlılıkta bu şekilde işliyor, ”like” almaya, hikayelerinizin görülmesine, attığınız tweetlerin retweet almasına ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsunuz.

Daha sonra faaliyete geçip bir durum,fotoğraf paylaşıyorsunuz ve evet gelen ”like”lar sizi mutlu etmeye başlıyor. Beğenilme duygunuz tatmin olduğu için ve endorfin hormonunun salgılanması ile mutlu olduğunuzu düşünüyorsunuz. Sizce de bu yalandan bir mutluluk değil mi? Bu mutlu olma durumunu size sağlayan sosyal medya, aynı zamanda başkalarının hayatları ile kendi hayatınızı karşılaştırmanıza, yetersiz hissetmenize hatta sizi depresyona sürükleyen bir mecra.

Sosyal medya detoksu nedir ve neden gerekli?

Sosyal medya detoksu, bu mecranın kişiye ve insan ilişkilerine olan zararının fark edilmesinden sonra ortaya çıkmış bir kavramdır. Detoks kelimesinin daha önceden, vücuttaki toksinleri atmak olduğunu duymuşsunuzdur. Sosyal medya detoksu da, sosyal medyanın ruh halimiz ve insan ilişkilerinde üzerimizde bıraktığı olumsuz etkilerden kurtulmaktır.

Peki bunu nasıl yapabiliriz?

Madde bağımlılıklarından kurtulmak için kademe kademe geri çekilmek önerilsede, psikolojik bağımlılıklarda ”cold turkey” adı verilen, bağımlılığı bir anda kesme yöntemi kullanılması öneriliyor. Size zarar verdiğini, psikolojik olarak yetersiz hissetmenize neden olan sosyal medya hesaplarını öncelikle kapatmanız ve uygulamayı telefonunuzdan silmeniz gerekiyor. Daha sonra kişisel gelişiminiz için harekete geçmelisiniz. Kendinize zaman ayırdıkça, gelişiminizi görmek sizi tatmin edecek ve sosyal medyadan başkalarının hayatına bakma ve yetersiz hissetme durumu ortadan kalkacak.

Detoksun bize kazandıracakları,

  • Rekabetçi hissetme ve sosyal karşılaştırma döngüsünü kırabiliriz.
  • Gizliliğimizi ve mahremiyetimizi koruyabiliriz.
  • Zihinsel iniş çıkışlarımızı azaltabiliriz.
  • Gerçek dünya ile ilişkimizi canlandırabilir ve gerçek mutluluklar yaşayabiliriz.
  • Anı yaşayabiliriz.

Bu yazıyı okuduğun gün, sosyal medya detoksunun başladığı gün olsun, ne dersin?

Diğer yazılarıma kişisel bloğum aytiti.com adresinden ulaşabilirsiniz. 

Görüşmek üzere, sağlıcakla kalın! 

Aysel Kocabaş
Merhabalar, ben Aysel Kocabaş. İç Mimarım, kişisel web sitem de; kitap, film, belgesel, güncel konular ve mimari üzerine yazılar paylaşıyorum. Sitemi incelemek isterseniz; http://Aytiti.com
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Metal Müzik ve Rock Müzik Arasındaki Fark

Metal Müzik ve Rock Müzik Arasındaki Fark

Sonraki
Yaş Almak…

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.