Sosyal medya kullanımı hayatımızı ne kadar etkiledi sizce ? Teknolojinin gün geçtikçe ilerlemesi akıllı telefonlarla beraber sosyal medya en çok uğraştığımız platform haline geldi.
Facebook, Twitter , İnstagram , Youtube, Google gibi bir çok platform. Sosyal medya ; Olumlu bir şekilde internet ortamında insanların birbirleriyle kurduğu eğlenceli vakit geçirdiği belki önceden söyleyemedikleri düşüncelerini kolaylıkla paylaşabilmeleri, birbirlerinden habersiz insanların iletişime geçmesi asıl amaçtı ama olumlu etkileri var iken olumsuz bir hal almaya başladı. İnsanlara birçok dezavantajı vardır. Eğitimi, fiziksel olarak güzellik algısını, inanç sistemleri hakkında düşüncelerini aktarmak sosyal medya yolu ile daha çok kolaylaştı.
Bu platformlar sayesinde tüm dünya sanatçıları, yeni çıkan bir aleti ya da araştırmayı, çıkan gelişmeleri , müzik ,edebiyat alanında olan her bilgiye sahip olabiliyoruz ve düşüncelerimizi rahatlıkla paylaşıp yorumlayabiliyoruz çünkü artık herkes bir akıllı telefon, bilgisayar ya da tablete sahip ama biz bu şekilde yararlı kullanırsak fayda sağlayabilir ama boş gezinip vaktimizi yararlı kullanamazsak sadece zaman kaybı olur.
“Her şeyin azı karar , çoğu zarar ”
Sosyal medya adı gibi aslında sosyalleştirmiyor ne yazık ki bir restorana veya kafeye gidildiği vakit sohbet edenden çok telefonu ile uğraşan insanlarla karşılaşırız. Bu mecralar da kendimizi olduğumuzdan çok farklı göstermeyi seviyoruz. Mesela mutsuz olduğumuz bir an da paylaştığımız fotoğraf da mutlu gösterebiliriz ya da hiç kullanamadığımız bir araba ile fotoğraf çekilip statümüz hakkında yanlış bir yanılgıda bulundurabiliriz.
Yaptığımız her aktiviteyi sosyal platform da gösterme isteği yaptıklarımızı sadece orada beğeni alması zorunluluğu ve baskısını hissettirir. Örneğin ; Yediğimiz yemeği paylaşırsak ona göre sunumuna ve gideceğimiz yere önem veririz ya da tatil için gideceğimiz otel gibi birçok baskı altında yaptığımız aktivitelerimiz var ama ne yazık ki biz bunları yaparken fark edemiyoruz.
Ha! Birde paylaşım yaparken kullanılan filtrelerle herkese kusursuz bir cildinin olması , güzel bir buruna ve kusursuz bir fiziğe sahip olması gerektiğini düşündürür. Bu bir eğlence ile başlasa bile daha sonra insanlar paylaştıkları yüzleri ve fiziğe bürünmek isterler bu yüzden gün geçtikçe insanlar da bazı psikolojik ve biyolojik problemlere sebebiyet verir.
Kimseye kendimizi kanıtlamak, olduğumuzdan farklı bir şekilde göstermek zorunda değiliz. Sosyal medya baskısını atlatıp , gerçek hayatlarımızı kabullenip ve sosyal platformları bu şekilde az ve öz kullanarak olumlu bir şekilde yönlendirebiliriz.
“Vaktinin değerini bilen ; hem servet , hem sağlık kazanır.”