Amerika Psikologlar Derneği (APA) bir süre önce, sürekli kendi fotoğrafını, yediği içtiği, gezdiği mekanları, kıyafetlerini paylaşmanın psikolojik bir rahatsızlık olduğunu açıkladı ve bu haber belirli aralıklarla piyasaya sürülür oldu. Hak verenleri de çoğunlukta ve herkes birbirine hasta! demek için yarışa girmiş durumda. Bir sorun olduğunu kısa bir bakış atmakla kavrayabiliyoruz. Peki sorun gerçekten de sosyal medya veya yeni narsistik insan tipi mi yoksa bakışımızı biraz daha uzun ve derin tutarsak başka fikirlere mi ulaşırız?
Gündüz Vassaf’ın dediği gibi psikiyatri, bir baskı aracıdır ve APA da deliliğin resmi tanımlayıcısıdır. Burada hastalık olarak sayılan özellikler bir rahatsızlık belirtisinin sebebi değil sonucudur. Sistem insanları hasta edecek koşullara maruz bırakır ve hasta olduğu için de suçluluk hissettirir.
Bireyi eleştirmek kolaydır ancak bir dönüşüm sağlamaz çünkü hasta bir toplumda sağlıklı olmak mümkün değildir. Psikiyatri burada devreye girer ve kişiyi topluma uyumlu hale getirme görevini ifa eder. Toplumun ne’liğini sorgulamamak için bir paravan işlevi görür ve topu bireye atar. Bireylerin hasta oluşu toplumun günahını görünmez kılar.
Bu anlayışa göre (psikiyatride) düzeltilmesi gereken hep bireydir. Hristiyan geleneğindeki aslî günah gibi insan da hep çocukluğundaki travmalarını üstünde bir günah gibi taşır. Vaftiz olma ritüelini ise günümüzde psikiyatri üstlenmiş durumdadır.