‘Windows 10 will be our last operating system’ dendi ama sözde durulmadı ve Windows 11 sonbahar mevsimi ile birlikte hayatımıza girecek. Peki Windows 11 özelinde asla ‘asla’ dememenin önemi değer kazandı mı?
Windows 11’e Neden İhtiyaç Duyuldu?
Hayatta değişim kaçınılmazdır ve daha da kaçınılmaz olan ise değişime karşı entegrasyonumuz. Dogmatik dirençlerin tarih olup gittiği örnekleri ile yaşadığımız mavi gezegende, sanmıyorum ki, biri çıkıp duvarlarını örsün ve hayatta kalabilsin. İster mecazen ister gerçek: Windows 11, Windows ayakta dursun diye çıkıyor.
Hatırlarsanız Windows 10, Windows 8’in ardından zorunlu olarak çıkmıştı. Windows 8 rezalet ötesi kötü sonuçlar vermiş, hatta firma Windows 8.1’i çıkartmış ama yine de Windows 7’den kullanıcılarını çekememişti. Şu an bile hala Windows 7 popüler bir işletim sistemi iken Windows 8’in adı bile duyulmuyor. Hal böyle olunca Windows 10, biraz Windows 7’ye dönüş biraz da Windows 8’de kullanılan minimal hava ile çıkmış ve tekrardan Windows’a derin nefesler aldırmıştı. Windows 11 ücretsiz yükseltme desteğinde ise Windows 8 hiç yok.
O zaman ihtiyaç duyulan minimal ve dijital atmosfer şimdi ise Windows 11’de duyuluyor. Windows 10 2015’te çıktığında şu an hayatımızda bulunan mobil uygulamalar yoktu, dünya basit kare ikonlara geçmemişti, bilgisayar oyunları o kadar farkını açamamıştı. Hızla gelişen saydığım sebepler, entegrasyon için yeni işletimler aradı ve aradığını buldu: MacOS
MacOS, kare tasarımı ve minimal pratik sunumu ile kullanıcıların beğenini topladı. Bilgisayar oyunlarında Windows’a nazaran eksik kaldı ama mobilizasyon anlamında oldukça başarılı işler çıkarttı ve günümüze uygun güncel işletim sisteminde lider oldu. Windows 11’in tasarımında gördüğümüz değişiklikler tam da bunu gösteriyor: MacOS’un kendini kanıtlamış ve estetikte tekel olmuş tasarımı.
Windows 11 masaüstü görünümde MacOS’u kopyalamış vaziyette desek pek yanlış olmaz. Ortaya alınan simgeler ve simgelere tıklayınca verilen tepkiler, aynı ekranda çok iş yapabilmenin basitliğini sağlıyor. Yine çoklu ve düzenli ekranlar, bizlere mobil kolaylığın masaüstü görüntüsünü sunuyor. Her şeyin küçüldüğü ve kitlelerin de ona göre kaydığı yeni günlerde işletim sistemleri de ister istemez takibini yapıyor.
İşte Windows, Windows 10’u son işletim sistemi diye sunarak ve asla devamının çıkmayacağını belirterek; minimalizme, mobil tasarıma ve estetik algısına mağlup olurken ve asla ‘asla’ denmemesini, tahmin ediyorum ki, kendinde öğütledi ve bunu tercihe bırakarak, reklam değeri oluşturarak Windows 11’i çıkartmaya ‘mecbur’ kaldı.
Windows 11, Windows 8’in Kader Ortağı Olabilir Mi?
Windows 11’in bence en güzel ve epik yeniliklerinden biri mobil uygulamaları oynatma desteği oldu. Bunu şimdi de harici programlar (BlueStacks) ile yapabiliyoruz fakat bilgisayarımız haddinden fazla RAM ve güç harcıyor. Windows’un bunu destekliyor olması stabilizasyon anlamında sıkıntıları giderecektir.
Windows 11’in tanıtım videosunda mobil yenilikleri tanıtma için örnek gösterirken TikTok’a başvurması, reklam anlaşması hariç olarak, Windows 10 çıkarken TikTok’un olmamasını sembolize ediyor. Yani tekrarlıyorum, yenilik bir mecburiyet.
Başlat simgelerinin ortaya alınması MacOS’tan aşina olduğumuz için uzun vadeli sonuçlarını insan psikolojisi açısından biliyoruz, bu yönden Windows 8’deki başlat devrimi kadar bir sarsılma muhtemelen yaşanmayacaktır fakat kenar çubukları ve yenilenen ikonlar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.
Çünkü ne yaparsak yapalım, ne kadar sadeleşirsek sadeleşelim; Windows, bir mobil işletim sistemi değil. O yüzden masaüstü ve dizüstü kullanım pratikleri daha öncelikli tutulmalı. İkonlar için de sanki bu senenin ve geleceğin değil de minimal atılımların ilk günlerinde tasarlanmış gibi duruyor. Animasyonları da yetersiz buldum fakat firmanın dediği gibi alınacak yılda bir güncelleme ile ya da sonbahara kadar yapılacak geri bildirimlerle neler değişecek, bilemiyorum.
Sistemin İçerisinden
Tema çeşitliliği ve seçenekler oldukça hoş duruyor. Yine performans açısından yenilikler ve Windows 10’dan devasa bir farkın olmaması, bu konudaki şüpheleri rafa kaldıracaktır diye düşünüyorum. Hızlı ve basit bir sistem olacağını tahmin ediyorum.
Tasarımı sayesinde de katlanabilir dizüstü bilgisayarlarda ve küçük boyutlu ekranlarda mobil kullanım rahatlığı verecek gibi gözüküyor. Özellikle Microsoft programı olan Teams’e giriş ve kullanım kolaylığı koronavirüsün bizlere bıraktığı bir Windows 11 nimeti olacak.
Şu anda internete sızan ISO dosyalarını ise indirmenizi tavsiye etmem. Hem tam performans alamayacaksınız hem de kullanım zorluğu yaşatacaktır. Onun yerine şuradan Windows Insider programına kayıt olup beta testlerine katılım sağlayabilirsiniz. Windows, Inside programına kayıt olanlara birkaç hafta içerisinde Windows 11 yükseltmesi vereceklerini duyurdu.
Beklentimiz çeşitli bir Microsoft Store ve Windows 11 ile tasarımlarını güncelleştirecek Office uygulamalarının şık kullanım kolaylığı.
Son olarak buradan Windows 11 sistem gereksinimlerine bakabilir, bilgisayarınızın Windows 11’i destekleyip desteklemediğini öğrenebilirsiniz.
Hayat hızla değişiyor. Hiçbir şey son değil. Windows 12 de çıkar 20 de… Önemli olan direnci kıracak koşulların oluşması. O koşullar da bizim gözlerimizde. Kendinize iyi bakın, esenlikler diliyorum!